single-product.php
App ons
Gratis magazine aanvragen
Mail ons
Afspraak maken
Aanmelden nieuwsbrief
Walvis en dolfijn onderzoek op Tenerife

Bescherm het zeeleven rond Tenerife als vrijwilliger

Alleen al op Tenerife, een eiland dat onderdeel is van de Canarische Eilanden, komen jaarlijks tot vijf miljoen toeristen. Om van de zon te genieten maar ook om de biodiversiteit van het eiland te zien. Bekend is Teide National Park met z'n hoge vulkaan, maar ook de zee rond Tenerife is de moeite waard. Hier vind je veel zeedieren zoals walvissen, dolfijnen en zeeschildpadden. Help mee bij walvis en dolfijn onderzoek op Tenerife.

Zoveel toeristen hebben natuurlijk invloed op de biodiversiteit  van dit gebied door de hoeveelheid bootverkeer, overbevissing en het overtollig afval langs de kust van het eiland. Daarom werken we samen met lokale organisaties om de effecten van toerisme op de natuurlijke omgevingen te monitoren en te beteugelen, en om bij te dragen aan het behoud van dolfijnen en walvissen in het gebied.

Als vrijwilliger op Tenerife help je mee met het beschermen van zeeleven zoals dolfijnen en walvissen. Je doet waardevolle kennis en praktische vaardigheden op, zoals het monitoren van soorten, gegevensverzameling en rapportage. Dat betekent een leerzame ervaring en tegelijkertijd een bijdrage voor het behoud van de zeedieren.

Hoe dit natuurproject op Tenerife helpt

 • Verzamel gegevens zodat experts de populaties en het gedrag van walvissen, dolfijnen en andere zeedieren rond Tenerife kunnen beoordelen
 • We dragen bij door de bevindingen te publiceren
 • Help bij het verwijderen van zee- en kustafval
 • Vergroot het bewustzijn over duurzame en ethische toeristische activiteiten

Walvis en dolfijn onderzoek, of toch breder?

Binnen dit project op Tenerife heb je twee keuzes. Het meest populair is het werk als vrijwilliger die helpt bij het beschermen van walvissen en dolfijnen door middel van onderzoek. Maar je kunt je ook breder inzetten als Marine Biologist. Ook dan ligt de focus op walvissen en dolfijnen maar word je ook betrokken bij breder onderzoek.

Dit project draagt bij aan de volgende duurzame ontwikkelingsdoeleinden van de Verenigde Naties:

SDG-goals-nederlands-13 kleinSDG-goals-nederlands-14 kleinSDG-goals-nederlands-15 kleinSDG-goals-nederlands-17 klein

Marine Conservation Tenerife in het kort:

 • 1 tot 12 weken
 • Natuurproject in internationale groep
 • Mooi en makkelijk te bereiken eiland met prachtig zeeleven
 • Regelmatig tochten op zee

Is dit iets voor jou? Neem contact met ons op!  Door corona en de daarbij horende beperkingen, vinden er regelmatig aanpassingen plaats. Het team van GVI wil je hier graag persoonlijk over informeren. Daarom brengen we je graag, geheel vrijblijvend, in contact met het team van experts. En eventueel met een ex-deelnemer. Zou kan je zo goed mogelijk inschatten of dit echt iets voor jou is. Vinden we heel belangrijk! Als je interesse hebt, mail dan even de volgende gegevens naar info@activityinternational.nl met in de titel Tenerife:

 • Voor- en achternaam
 • Geboortedatum
 • Telefoonnummer
 • Email adres
 • Wanneer je dit eventueel wilt gaan doen
0.00

Tenerife Marine Conservation

Kies jouw reis

Tenerife Marine Conservation

Kies het aantal weken

Kom naar een infodag!
Wat ga je doen?

Walvis en dolfijn onderzoek

Tenerife is een van de beste locaties om walvissen en dolfijnen te spotten. Hier zijn rond de 25 soorten te zien. Grienden en tuimelaars zijn het hele jaar door op de meeste dagen te zien. Als je geluk hebt, kun je ook andere soorten zien, zoals Atlantische gevlekte dolfijnen, bultruggen, blauwe vinvissen en orka’s.

Het is begrijpelijk dat een populaire activiteit voor toeristen op Tenerife het kijken naar deze walvissen en dolfijnen is. Maar niet-duurzame toeristische praktijken vormen een bedreiging voor deze soorten. Een deel van je werk als vrijwilliger op Tenerife zal zijn om toeristen voor te lichten over het belang van het kiezen van een ethische tour om walvissen en dolfijnen te spotten.

Maar deze soorten worden bedreigd door meer dan alleen niet-duurzame toeristische praktijken. Als gevolg hiervan worden veel soorten walvissen en dolfijnen vermeld als bedreigd, kwetsbaar of bijna bedreigd. Maar een aantal wordt ook geclassificeerd als onvoldoende gegevens, wat betekent dat informatie over de populaties ontbreekt.

Jij helpt dit te veranderen. Een deel van je rol zal zijn om tijd door te brengen op een boot, met andere internationale vrijwilligers, om walvissen en dolfijnen in hun natuurlijke habitat te observeren. Je maakt foto’s en legt de aantallen en het gedrag vast. Je brengt ook tijd door op plaatselijke stranden, waar je helpt ze schoon te maken en omgevingsfactoren vast te leggen die de gezondheid van het zeeleven kunnen beĂŻnvloeden.
De informatie die je verzamelt, wordt door lokale organisaties gebruikt om beslissingen te nemen over het opstellen en handhaven van milieubeleid. Het zal ook worden gebruikt door lokale en internationale organisaties om meer te weten te komen over de langetermijneffecten van bedreigingen voor het behoud van walvissen en dolfijnen en ander zeeleven.

Marine biologist

Wil je weten hoe het is om zeebioloog te zijn? Heb je een bijzondere interesse in walvissen en dolfijnen? Dan is dit project op Tenerife iets voor jou.

De wateren rond dit eiland zijn een uitstekende locatie voor onderzoek naar zeeleven, met name voor het bestuderen van walvissen en dolfijnen. Dit komt omdat het water het hele jaar door warm is, de oceaan tot 2.000 meter diep is en beschut tegen barre omstandigheden in de open oceaan. Deze factoren maken het ook tot de perfecte locatie voor andere zeedieren zoals zeeschildpadden en blauwe roggen.

Veel van deze soorten zijn kwetsbaar of bedreigd. Maar verschillende van deze soorten, met name dolfijnen en walvissen, worden geclassificeerd als onvoldoende gegevens. Dit betekent dat we niet genoeg informatie hebben over hun populaties. We begrijpen ook nog niet volledig hoe milieu bedreigingen zoals plasticvervuiling en klimaatverandering deze zeedieren beĂŻnvloeden.

Dit is hoe vrijwilligers zoals jij professionele zeebiologen en natuurbeschermers kunnen helpen. Je neemt deel aan een zogenaamd citizen science-project door te helpen bij het verzamelen van gegevens. Tijdens het proces leer je wat maritieme wetenschap inhoudt en ontwikkel je nieuwe vaardigheden. Vervolgens leer je hoe je de gegevens die je hebt verzameld in een database invoert en ontdekt je hoe deze gegevens worden geanalyseerd. Verder krijg je inzicht hoe deze gegevens worden gebruikt door lokale en internationale organisaties voor het behoud van de zee om beslissingen te nemen over het vaststellen, aanpassen en implementeren van milieubeleid.

Je neemt ook deel aan andere activiteiten voor het behoud van de zee en kustlijn, zoals het schoonmaken van stranden en het helpen van toeristen voor te lichten over het belang van het kiezen van een ethische tour om walvissen en dolfijnen te spotten.

De insteek van dit project is net iets breder dan alleen onderzoek naar walvissen en dolfijnen maar er is wel veel overlap.

 

Houd er rekening mee dat dit geen duikprogramma’s zijn, hoewel je in de vrije tijd wel voor een recreatieve duik kunt gaan.

Prijzen

€ 2145 – 1 week
€ 2445
 – 2 weken
€ 3095 – 4 weken
€ 3795 – 6 weken
€ 4545 – 8 weken

Inbegrepen bij de prijs

 • Plaatsing bij het project
 • Transfer van en naar vliegveld
 • Accommodatie en maaltijden (m.u.v. lunch)
 • Gebruik van alle benodigde materialen
 • Trainingen en begeleiding van een zeer ervaren staf
 • 24/7 noodnummer
 • Hulp en advies voor vertrek
 • Hulp bij afsluiten reisverzekering en boeken reis

Niet inbegrepen

 • Vlucht naar Tenerife (TFS – Tenerife South)
 • Reserveringskosten (€ 40)
 • Reisverzekering (verplicht!)
 • Toeslag voor Covid-19 maatregelen zoals extra schoonmaak, hand gel, speciale trainingen en monitoring (ca. € 50 per week)
 • Persoonlijke kosten voor lunch, drankjes, excursies, vaccinaties / testen ivm covid-19
Startdata

2022

 • 8 en 22 januari
 • 5 en 19 februari
 • 5 en 19 maart
 • 2, 16 en 30 april
 • 14 en 28 mei
 • 11 en 25 juni
 • 9 en 23 juli
 • 6 en 20 augustus
 • 3 en 17 september
 • 1,15 en 29 oktober
 • 12 en 26 november
 • 10 en 24 december
Accommodatie

Onze basis op de Canarische Eilanden bevindt zich op het eiland Tenerife. Het is gelegen nabij de drie belangrijkste havens waar bezoekers aan boord gaan van de beroemde walvis- en dolfijnspottours van Tenerife.

De basis is een eenvoudig maar comfortabel huis met voldoende ruimte voor trainingen, het verwerken van projectdata of gewoon relaxen na een drukke dag. We streven een familiaire sfeer na in ons huis; koken en opruimen worden op rotatiebasis gedeeld tussen iedereen van het team inclusief de vrijwilligers.

Afhankelijk van de weersomstandigheden ga je op boottochten op de Atlantische Oceaan om de walvissen en dolfijnen rond Tenerife te volgen. Op andere dagen worden gegevens verzameld over andere zeedieren of strandonderzoeken uitvoeren, plastic opruimen of milieubewustzijnssessies houden met toeristen die Tenerife bezoeken. Deelnemers beginnen hun ochtenden vaak vroeg met training, het uitvoeren van enquĂŞtes of het verzamelen gegevens. De avonden worden samen doorgebracht en tijdens de maaltijd worden je geĂŻnformeerd over de activiteiten van die dag en bespreken we de plannen voor morgen. Daarna is er tijd om achterover te leunen en te ontspannen.

Accommodatie

De deelnemers slapen in slaapzalen die plaats bieden aan 4 tot 6 personen. De badkamers met douches en toiletten worden gedeeld. De accommodatie is voorzien van elektriciteit en stromend water.

Maaltijden

Het vaste team en de vrijwilligers bereiden om de beurt maaltijden volgens een rooster. De maaltijden zijn meestal eenvoudig maar gezond en combineren de smaken van ingrediĂ«nten uit de Canarische Eilanden. Het ontbijt kan bestaan uit ontbijtgranen, eieren, toast, pannenkoeken en vers fruit. Afhankelijk van de voorkeuren van de deelnemers variĂ«ren de lunch- en dinermogelijkheden, maar favorieten zijn curries, pasta’s, salades en wokgerechten. Deelnemers kunnen in de stad ook hun eigen snacks kopen.

Met wie werken we samen

Activity International biedt veel verschillende vrijwilligersprojecten aan in het buitenland. Daarbij werken wij met verschillende fijne en betrouwbare partnerorganisaties. Erg belangrijk voor ons! GVI is daar Ă©Ă©n van. Ook zij hebben jarenlange ervaringen met vrijwilligersprojecten (en stages) in het buitenland. En dat zie je terug in de manier waarop zij projecten aanbieden, met vrijwilligers omgaan en met respect Ă©n de juiste bedoelingen willen samenwerken met de lokale bevolking. Hieronder vind je meer (Engelstalige) informatie over de organisatie GVI zodat je een idee krijgt waarom wij het zo fijn vinden om met deze organisatie samen te werken. Kwaliteit zoals wij dat graag zien!

GVI – Global Vision International

GVI logoSince 1997, we have built over 150 volunteer projects all over the world. These projects have been developed with the aim to make them beneficial to both our volunteers and for the local people and communities they serve. But in order to truly have a positive impact, we believe projects must be run long term. This is why we work so hard to build projects that are sustainable.

These are our projects… Because we own and operate almost all of our own projects, you know that they make a real and long-term positive difference. You are able to expect the same high quality level of support, safety, training and service from each programme. We take health and safety more seriously… Feel free to stack any other organisation’s health and safety protocols and procedures against ours. We’re confident ours are more comprehensive. We are recognised as the best in volunteering… Virgin Holidays Responsible Tourism Awards declared GVI as the world’s best organisation to volunteer with for 2011. According to the award committee: “GVI impressed the judges with the scale of their impacts on the ground. Placing 3,500 volunteers annually in 60 countries, GVI teaches over 10,000 people each year on six continents.” We work with some of the most respected and well-known organisations in the world… We work with some of the top and most prominent conservation and community development organisations in the world. To name just a few; Rainforest Concern, The Jane Goodall Institute, South African National Parks, Kenyan Wildlife Service, The Dian Fossey Gorilla Fund, World Society for the Protection of Animals (WSPA), 350.org and The Whale and Dolphin Conservation Society. A proven track record… Since we began in 1997, we have sent over 10,000 volunteers to work on our projects all over the world. The vast majority describe their experience with us as life-changing with over a 95% approval rating from our volunteers.

Foto's
Reisverhalen
Lieke Oliemulder Dan begint er een nieuw leven. Je moet je een nieuwe cultuur meester maken, dit ging natuurlijk niet van een leien dakje. Amerikanen hebben andere gewoontes en zijn toch ook wel anders in de omgang dan wij Nederlanders. Mijn “Cultural Shock” had te maken met het eten. Ik dacht dat het Amerikaanse eten niet zo veel verschilde van het Nederlandse eten. Ik dacht dat ik wel ongeveer wist waar het Amerikaanse eten uit bestond. .... Lees hier meer
#letsmakememories