single-product.php
App ons
Gratis magazine aanvragen
Mail ons
Afspraak maken
Aanmelden nieuwsbrief
Vrijwilligerswerk in Tanzania

Een mooie samenwerking met de Massa√Į

In het noorden van Tanzania - aan de voet van Afrika's hoogste berg de Kilimanjaro - ligt de stad Moshi. Moshi is voor Afrikaanse begrippen best een moderne, levendige stad. Het is een smeltkroes van verschillende soorten en maten Tanzanianen. Ze zijn afkomstig van verschillende stammen en hebben hele verschillende achtergronden. Interessant! Ondanks alle verschillen (of misschien wel dankzij deze verschillen) heerst er een vriendelijke en open sfeer en zul je als vrijwilliger een zeer hartelijk en warm welkom krijgen. Of zou dat laatste door het heerlijke zonnige klimaat komen?

Vrijwilligerswerk in Tanzania: assisteer de lokale medewerkers

Net als in andere Afrikaanse landen, kunnen ze in Moshi ook wel extra handen gebruiken. Aangezien er te weinig inwoners zelf over de kennis, vaardigheden of middelen beschikken, worden er vrijwilligers vanuit de hele wereld ingezet. Zij ondersteunen de lokale medewerkers en helpen waar ze kunnen. Het vrijwilligerswerk nabij de Kilimanjaro bestaat uit werkzaamheden op het gebied van educatie en community, op het gebied van girl empowerment en¬† - hoe leuk - er zijn projecten die de Massa√Į ondersteunen.

Ambassadeur Julka over vrijwilligerswerk in Tanzania

"Na een maand zat mijn tijd in Zanzibar erop. Afscheid nemen was moeilijk, maar gelukkig was het nog niet het einde van mijn reis. Ik ging namelijk nog door naar Moshi! Meteen toen ik uit het vliegtuig kwam, keek ik mijn ogen uit. Hier was geen enkele palmboom te bekennen, waren de vrouwen veel minder conservatief gekleed en was de grond droog, rood en stoffig. W√°t een verschil met Zanzibar. Ook in Moshi was mijn programma vol. 's Ochtends begon je √≥f met Engelse les geven aan volwassenen √≥f met het lesgeven aan leden van de Maasai stam in het lezen en schrijven in Kiswahilli, de offici√ęle taal van Tanzania. "Lees hier haar reisverhaal "Mijn tussenjaar in Afrika" over haar verblijf op Zanzibar en in Moshi.

Het vrijwilligerswerk in Tanzania draagt bij aan de volgende duurzame ontwikkelingsdoeleinden van de Verenigde Naties:

SDG-goals-nederlands-3 kleinSDG-goals-nederlands-4 kleinSDG-goals-nederlands-17 klein

Het vrijwilligerswerk in Tanzania in het kort:

 • Vanaf 2 weken
 • Vanaf 18 jaar
 • De projecten zijn het hele jaar open (m.u.v. een korte periode rond de feestdagen in december)
 • Maak kennis met de eeuwenoude Afrikaanse stam de Massa√Į
 • Een ervaring om nooit meer te vergeten!
 • Inclusief¬†vrijwilligerstraining¬†voor vertrek!
0.00

Tanzania – Kilimanjaro: vrijwilligerswerk

Kies het aantal weken

Kom naar een infodag!
Wat ga je doen?

Na aankomst op het Kilimanjaro International Airport word je opgewacht door een medewerker van African Impact met een bordje met jouw naam erop. Hij/zij zal je naar je accommodatie brengen waar een medewerker je op staat te wachten voor een warm welkom. Na aankomst (of de volgende dag) krijg je een korte introductie over je verblijf in Moshi: de do’s and dont’s, veiligheid, cultuurverschillen…het komt allemaal aan bod zodat je goed voorbereid aan de slag kunt. Je kunt trouwens altijd bij de medewerkers van onze partnerorganisatie African Impact terecht als je vragen hebt of als je dingen met ze wil overleggen. Ze zijn er voor jou!

Vrijwilligerswerk: Educatie, Girls Empowerment, communitywerk en Maasai Tribe Empowerment
Voordat je vertrekt dien je een keus moeten maken welk project jouw voorkeur heeft . Voor alle opties hoef je geen opleiding of werkervaring in die richting te hebben. Handig is dat natuurlijk wél!

Tanzania vrijwilligerswerk Kilimanjaro community werk 2

Projecten op gebied van educatie

Het educatieve vrijwilligerswerk in Moshi houdt in dat je met verschillende projecten te maken krijgt op het gebied van educatie en op het gebied van community werk. Het zou heel erg mooi zijn als je al ervaring hebt op onderwijsgebied of een TEFL cursus hebt afgerond. Maar ook vrijwilligers zonder deze kwalificaties zijn uiteraard bijzonder welkom. De werkzaamheden die je als vrijwilliger te doen kunt krijgen zijn onder andere:

 • Engelse les geven aan kinderen, aan (jong) volwassenen en aan lokale leraren
 • Les geven aan de Masa√Į (leren lezen en schrijven, Engels)
 • Ontwikkeling van creatieve vaardigheden bij kinderen
 • Dans- en zangles voor de kleintjes
 • Educatieve spelletjes spelen met de kinderen (spelenderwijs leren)
 • Meehelpen in een tehuis voor ouderen en in een opvang voor kinderen met een beperking (community werkzaamheden)

Tanzania vrijwilligerswerk Kilimanjaro school

Hieronder een paar voorbeelden:

Kleuterscholen
Onze partnerorganisatie African Impact werkt met verschillende kleuterscholen in Moshi en omgeving. De kleuterscholen zijn meestal in 3 groepen verdeeld; de peutergroep (2-4 jaar), de juniors (4-5 jaar) en de seniors (5-7). Als vrijwilliger help je in alle groepen. Je assisteert de lokale leerkracht met het geven van Engelse les, je helpt bij activiteiten, je zingt liedjes met ze (hooooofd, schouders, knie en teen), speelt spelletjes met ze en bedenkt creatieve activiteiten. En wat vinden die kinderen het leuk dat je er bent, moet je maar eens opletten hoeveel mooie glimlachjes je krijgt!

Onderwijs aan stamleden van de Masa√Į
Veel van de leden van de Masa√Į (nomadenvolk dat voornamelijk leeft in Kenia en Tanzania) komen vanuit de verre omgeving naar de stad Moshi om te gaan werken in het toerisme of in de beveiliging. Het probleem is dat veel van deze jongens/mannen nog nooit een school van binnen hebben gezien. Ze kunnen vaak niet eens (misschien een beetje) lezen of schrijven. Vrijwilligers helpen mee om deze basic vaardigheden aan te leren. En ze leren ook een beetje Engels. Het moge duidelijk zijn dat dit project ontzettend belangrijk is voor de toekomst van deze Masa√Į leden. Hulp is daarom zo welkom!

Vrijwilligerswerk Tanzania Massai project

Engelse les aan volwassenen
Ook volwassenen willen graag Engelse les hebben. Door de opkomst van het toerisme (ook in in de landelijk gelegen gebieden) is het handig om Engels te kunnen spreken. Veel volwassenen kunnen een beetje Engels spreken maar niet genoeg om in de toeristische sector aan de slag te gaan. Vrijwilligers worden ingezet om lessen te geven aan degene die dat graag willen.

Girl Empowerment project

Meisjes in Tanzania (en andere landen in Afrika) hebben het vaak niet gemakkelijk. Velen van hen hebben geen goed onderwijs gehad, sommige meisjes zijn misbruikt, anderen worden gedwongen om te trouwen en worden veel te vroeg zwanger. Waarom? Nou gewoon, omdat ze meisje zijn.  En meisjes krijgen niet heel veel kansen in hun leven. Er zijn veel jonge, alleenstaande moeders in Tanzania die geen opleiding hebben kunnen volgen, geen beroep hebben kunnen leren maar wel kinderen hebben. En die kinderen hebben eten, verzorging en een dak boven hun hoofd nodig. Een lastige klus voor de vaak jonge meiden want de baantjes liggen niet voor het oprapen. En al helemaal niet als je geen Engels spreekt.

Tanzania vrijwilligerswerk Kilimanjaro girl impact

Dit project heeft als doel om te investeren in jonge meiden en vrouwen. Op deze manier vergroot je namelijk de kans aanzienlijk op een beter leven, betere gezondheid en geef je hen uiteindelijk een betere kans op de arbeidsmarkt. En dat zorgt er weer voor dat hun levensstandaard beter wordt. Bijkomend effect is dat ze zich bewust worden van de rechten die meiden in deze wereld mogen hebben. Het recht op onderwijs bijvoorbeeld. Of het recht op goede zorg. Het recht om hun dromen na te jagen, om te worden wie ze willen zijn. Maar ook het recht om beschermd te worden tegen geweld en misbruik. Deze meiden zijn de vrouwen van morgen. Vrouwen die hun community kunnen helpen, die hun kinderen in veiligheid kunnen laten opgroeien, vrouwen die hun weg vinden op de arbeidsmarkt en de weg vrij maken voor de volgende generatie vrouwen.

Er zijn verschillende projecten waar je kunt helpen:

 • Youth Empowerclub
 • Women’s Education & Entrepreneurship Group
 • GIrls’ Education and Empowerment Program

Tanzania vrijwilligerswerk Kilimanjaro 2jpg

Maasai Tribe Empowerment project

The Massa√Į (Maasai) stam is een van de oudste stammen in Afrika. Het is een nomadenvolk die van oudsher rondtrekt in Tanzania en Kenia. Ondanks¬†de groeiende moderne civilisatie, hebben ze hun eeuwenoude tradities weten te bewaren. Door verschillende oorzaken, zoals de afname van weidegrond voor hun vee en droogte, staat deze traditionele leefwijze sterk onder druk. Als vrijwilliger bij dit project help je deze bijzondere mensen. Bijna niemand van de Massa√Į stam heeft ooit een school bezocht en geen Engels geleerd. Omdat ook de tijden voor hen veranderen, is dat wel nodig. En vrijwilligers helpen daarbij. De aanpak van dit project is ‘holistisch’ dat wil zeggen, er wordt naar het totaal plaatje gekeken in plaats van naar alleen Engelse les. En iedereen mag meedoen: van jongeren,¬† volwassenen, alleenstaande moeders, vrouwen die hun man zijn verloren, mensen met een beperking..iedereen mag deelnemen aan de projecten. En het mooie is dat er samen met De Massa√Į gekeken is naar hun basisbehoeften: welke hulp hebben zij nodig om verder te kunnen.

Vrijwilligerswerk Tanzania Massai project

Dit project is echt fantastisch als je meer wilt weten over de Massa√Į, over hun leefgewoontes, hun waarden, hun taal en hun cultuur. Je woont en werkt met deze mensen, dichterbij zul je niet kunnen komen. Dit op zich is al fantastisch, maar je gaat ook nog eens heel veel zien van de fantastische omgeving. En geloof ons, die is √©cht fantastisch!

Vrijwilligerswerk Tanzania Massai project Kilimanjaro

Cultural Immersion
Je reist samen met andere vrijwilligers en de lokale staff naar de dorpen waar de Massa√Į wonen en kunt ter plekke kennismaken met de bewoners en hun gewoontes. Je zult veel leren over hun levenswijze, hun tradities en hun cultuur. ‘s Avonds zul je hun verhalen horen bij het kampvuur en ervaringen met hen delen. In de ochtend zul je wakker worden met het allermooiste uitzicht van je hele leven: de zonsopkomst boven de Kilimanjaro!

Maasai Literacy Program
Veel kinderen van de Massa√Į hebben niet de kans om naar school te gaan. Ze kunnen dus niet lezen en schrijven. Als vrijwilliger help je de lokale leraren mee om de kinderen te leren lezen en schrijven; in het Swahili maar ook een beetje in het Engels. Een ware uitdaging! Maar het resultaat kan prachtig zijn,¬† want hoe ontroerend is het dat door jouw inspanningen een volwassen vrouw voor het eerst in haar leven haar naam, een woord of zin kan lezen en schrijven. Trots en kippenvel!

Foundation Englisch Class
Iedereen die geslaagd is voor het Literacy Program mag doorgaan naar de Foundation English Class. De lessen worden wat moeilijker en als vrijwilliger help je de studenten met de klanken van de letters, de opbouw van zinnen en het leren van woorden die goed van pas kunnen komen bij het zoeken naar werk.

Vrijwilligerswerk Tanzania Massai project


Vrijdag: Community Werk

Naast bovenstaande projecten, kun je ook worden ingezet voor Community werk. Werk dat je doet voor de mensen van Moshi. Het kan zijn dat je een keertje naar een opvangcentrum voor kinderen met een beperking gaat om mee te helpen of dat je naar een tehuis voor oudere mensen gaat. De werkzaamheden kunnen verschillen van het opknappen van een speelruimte tot onderhoudswerkzaamheden aan het tehuis van de oudjes. Van meehelpen in de keuken tot het aanharken van de groentetuin. Je kunt het zo gek niet bedenken. Een paar voorbeelden:

HIV/Aids voorlichting
African Impact heeft op een grote middelbare school ervoor gezorgd dat er naschoolse lessen zijn gestart op het gebied van Engels maar ook op het gebied van voorlichting over HIV/Aids. De studenten zullen je met veel interesse en nieuwsgierigheid ontvangen want ze vinden het heel tof om met vrijwilligers vanuit de hele wereld te praten! Net als in Nederland zijn jongeren een risicogroep als het gaat om het oplopen en/of verspreiden van ziektes als HIV/Aids. Ook deze jongeren zijn al sexueel actief en als dat niet veilig gebeurt….Vaak hebben ze geen idee wat de risico’s zijn en doen er verschillende fabeltjes de ronde over hoe je Aids kunt oplopen. Het is van groot belang dat er goede voorlichting wordt gegeven en dat jongeren zich bewust worden van het gevaar van onveilige sex.

Langoni Old People’s Home
Dit bejaardentehuis wordt gefinancierd door de overheid en er bestaan 15 vestigingen. Eigenlijk zijn bejaardentehuizen heel erg zeldzaam en bijzonder in Tanzania. De meeste oude mensen worden tot hun dood gewoon door de familie opgevangen en verzorgd. De mensen die in deze opvang zitten hebben geen familie meer en staan er alleen voor. De vrijwilligers die hier aan de slag gaan zorgen voor een beetje afleiding en vertier in hun lege leventjes: spelletjes doen, foto’s kijken, knutselen, luisteren, zingen…ze vinden het allemaal prachtig! Daarnaast help je in de groentetuin (verse groente) en help je de lokale mama’s in de keuken met het bereiden van de maaltijden, de was en de schoonmaak.

Tanzania vrijwilligerswerk Kilimanjaro ouderenproject

Voorbeeld van een ‘werkweek’ van een vrijwilliger:

Maandag t/m donderdag

07.30 uur     Opstaan, aankleden en ontbijt in het vrijwilligershuis
08.30 uur     Op weg naar je project
09.00 uur     Engelse les geven aan schoolkids, naar een kleuterschool of werken in een Healtch Care Clinic
12.00 uur     Klaar met de ochtend, terug naar het vrijwilligershuis
12.30 uur     Lunchbreak
15.00 uur     Naschoolse lessen (Engels en voorlichting HIV/AIds) op middelbare school, community activiteiten, helpen in bejaardentehuis etc1
17.30 uur     De dag zit erop en dus relax tijd. Tijd voor een koud drankje, socializen met de locals en andere vrijwilligers.
18.30 uur     Avondeten met de andere vrijwilligers en kletsen over je ervaringen van de dag.

Vrijdag
De vrijdagochtenden zijn meestal gevuld met de werkzaamheden voor een communityproject. De middagen kun je gebruiken om de lessen/activiteiten voor de volgende week voor te bereiden.

\Tanzania vrijwilligerswerk Kilimanjaro groentetuin 2

Zaterdag en zondag
In het weekend ben je vrij en kun je genieten van de prachtige omgeving. Je kunt excursies boeken, rondritten en safari’s maken, wilde dieren spotten. Moshi ontdekken…. Allemaal prima, als je er maandag maar weer bent!

Ramadan en andere Islamitische gewoontes

De helft van de mensen in Tanzania is Moslim, dan andere helft is Christelijk. De Tanzanianen zijn – in onze ogen – behoorlijk conservatief. Ondanks dat er veel leuke cafeetjes en restaurantjes in de buurt zijn, wordt het drinken van alcohol niet op prijs gesteld en is in het vrijwilligershuis zelfs verboden. Ook in het weekend. Verder moeten de vrouwelijke vrijwilligers rekening houden met wat ze aantrekken qua kleding. Korte topjes, minirokjes, doorkijk-hemdjes, t-shirts met korte mouwen of lage halzen, korte broeken of strakke leggings….liever niet! Draag liever lange (wijde) broeken/rokken of korte broeken tot de knie. Daarboven t-shirts of blouses met lange mouw en niet te diepe decollet√©s. De mannen mogen blouses/t-shirts aan met broeken (kort ook tot de knie). Tot zover ons kledingadvies.

Houd verder rekening met het feit dat er in Tanzania veel Moslims wonen die meedoen aan de vastenmaand Ramadan. Dat betekent voor vrijwilligers niet dat ze daar per se aan mee moeten doen maar het heeft wel invloed op het dagelijkse leven. Zo mag je als vrijwilliger in deze periode overdag niet eten, drinken, roken of kauwen in het openbaar. In het vrijwilligershuis krijg je gewoon je maaltijden maar zodra je het huis verlaat zul je daar dus rekening mee moeten houden.

Prijzen

‚ā¨ 1100 – 2 weken
‚ā¨ 1400¬†– 3 weken
‚ā¨ 1700¬†– 4 weken

Inbegrepen:

‚ÄĘTransfer van en naar vliegveld Kilimanjaro International Airport, Tanzania
‚ÄĘIntroductie en begeleiding
‚ÄĘOnderdak in een vrijwilligershuis
‚ÄĘMaaltijden (volpension)
‚ÄĘTransport van en naar de projecten
‚ÄĘKleine bijdrage voor de projecten
‚ÄĘPartnerorganisatie waar je terecht kunt voor vragen en hulp
‚ÄĘInformatiehandboek, hulp en advies voor vertrek
‚ÄĘHulp bij afsluiten reisverzekering en boeken van je reis
‚ÄĘVrijwilligerstraining voor vertrek door Stichting Muses

Niet inbegrepen:

‚ÄĘVlucht naar Tanzania
‚ÄĘReserveringskosten (‚ā¨ 40)
‚ÄĘVisumkosten (ca. US$250 voor het ‘Business Visa’).
‚ÄĘReisverzekering
‚ÄĘVerklaring omtrent gedrag
‚ÄĘPersoonlijke kosten voor excursies, drankjes, vaccinaties, safari’s etc.

Startdata

Je moet aankomen op een maandag (zie data hieronder) tussen 07.00 uur en 22.00 uur.

Startdata 2020

 • 6, 13 en 27 januari
 • 10 en 24 februari
 • 11 en 25 maart
 • 6 en 20 april
 • 4 en 18 mei
 • 1, 15 en 29 juni
 • 6, 13, 20 en 27 juli
 • 3, 10, 17, 24 en 31 augustus
 • 7 en 21 september
 • 5 en 19 oktober
 • 2, 16 en 30* november (*alleen 2 weken mogelijk)


Ramadan
Houd rekening met het feit dat er in Tanzania veel Moslims wonen die meedoen aan de vastenmaand Ramadan. Dat betekent voor vrijwilligers niet dat ze daar per sé aan mee moeten doen maar het heeft wel invloed op het dagelijkse leven. Zo mag je als vrijwilliger in deze periode overdag niet eten, drinken, roken of kauwen in het openbaar. In het vrijwilligershuis krijg je gewoon je maaltijden maar zodra je het huis verlaat zul je daar dus rekening mee moeten houden.

Accommodatie

Alle vrijwilligers verblijven in een vrijwilligershuis in Moshi. Je deelt dus de slaapkamers en de badkamer met de andere vrijwilligers. De jongens slapen bij de jongens en de meisjes bij de meisjes. De kamers zijn ingedeeld met stapelbedden en kasten. Het huis is best comfortabel maar basic. Een keer per week kun je je kleding laten wassen Beddengoed (en muskietennetten) zijn aanwezig, handdoeken moet je zelf meenemen.

De maaltijden (3 per dag) worden voor je klaargemaakt door de aanwezige koks. Het ontbijt bestaat uit eieren, toast, fruit, thee en koffie. Lunch en avondeten zal bestaan uit wat de dag te bieden heeft. De maaltijden zijn in ieder geval gezond en voedzaam en is een mix van internationaal eten en plaatselijke heerlijkheden.

Voor wie geschikt

Dit project is geschikt voor iedereen vanaf 18 jaar. Je moet voldoende kennis van Engels hebben. Je hoeft geen werkervaring te hebben maar dat is uiteraard wel erg handig en welkom! Belangrijker zijn bepaalde karaktereigenschappen als¬† een flexibele werkhouding, een ‘open mind’, geduld, aanpassingsvermogen, improvisatievermogen, het tonen van initiatief, zelfstandig kunnen werken en respect en begrip hebben voor lokale tradities en cultuur. Daarnaast beschik je over een goede lichamelijke en geestelijke gezondheid.

Wat hebben we bereikt

 

Visie op vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk doe je samen!

Wij vinden het erg belangrijk om verschillende vrijwilligersprojecten in het buitenland aan te bieden. Waarom? Omdat we op die manier de wereld een klein beetje mooier kunnen maken. En het werkt! Jaarlijks krijgen we prachtige cijfers van onze partnerorganisaties van wat er allemaal dat jaar bereikt is en dat is indrukwekkend. Vele handen maken licht werk!

Goede voorbereiding is het halve werk

Maar hoe kun je het vrijwilligerswerk nou een succes laten worden? Dat begint bij een goede voorbereiding waarbij je als vrijwilliger jezelf de volgende vragen zou moet stellen:

 • Zou je jezelf toevertrouwen om dit soort vrijwilligerswerk ook in Nederland te gaan doen? En heb je wel eens nagedacht over welke vaardigheden jij beschikt en welke daarvan van pas zouden kunnen komen bij het doen van vrijwilligerswerk in het buitenland?
 • Realiseer je dat als je met kinderen gaat werken dat jij ‚Äď als vrijwilliger ‚Äď niet de rol van ouder/verzorger/eindverantwoordelijke op je kunt nemen? En dat jouw rol als vrijwilliger ondersteunend van aard zal zijn.
 • Ben je bereid om tijdens dit mooie avontuur zelf ook te leren van de lokale mensen? Er lopen namelijk zo veel mooie en wijze mensen rond op deze wereld‚Ķ

Bij die goede voorbereiding hoort ook een training van Stichting Muses. Zij geven een professionele en interactieve training om vrijwilligers bewust te laten worden van duurzaam vrijwilligerswerk. Tijdens deze training(en) leer je veel over vrijwilligerswerk maar vooral ook over jezelf (kwaliteiten, valkuilen). Dit maakt dat je bewuster te werk gaat en vaak ook meer kan bereiken tijdens jouw periode als vrijwilliger.

Belangrijk: goede partnerorganisaties in het buitenland 

Maar we kunnen het niet alleen! Zo zorgen de organisaties waarmee we samenwerken in het buitenland voor de kwalitatief goede projecten die we aanbieden. Betrouwbare partnerorganisaties in het buitenland die net zo over vrijwilligerswerk, service, duurzaamheid en kwaliteit  denken als wij.  En die bovendien ook nog eens alles weten van de lokale omstandigheden, cultuur en gewoontes.

Onmisbaar: de gastvrije lokale bevolking!

En natuurlijk is daar de lokale bevolking. Zonder hun gastvrijheid, enthousiasme¬† en welwillendheid zouden er niet zulke mooie dingen tot stand kunnen komen. Zij staan open om jou¬† met hun cultuur kennis te laten maken en je mee te laten draaien in hun leven. Hoe mooi is dat!¬† En ook in de toekomst hopen zij ‚Äď samen met jou en andere internationale vrijwilligers ‚Äď de wereld een beetje mooier te kleuren. Respect en verdraagzaamheid zijn daarbij de kernwoorden!

Lees hier meer over het doen van vrijwilligerswerk via Activity International 

Met wie werken we samen

Africa Impact: mooie resultaten!

Logo African ImpactIn veel Afrikaanse landen werken we samen met onze contactorganisatie African Impact. Een prima organisatie die hart heeft voor de vele projecten die ze beheren! En met de door hun opgerichte stichting de African Impact Foundation zorgen ze voor continu√Įteit en het genereren van nog meer projecten waar mens √©n natuur in Afrika erg mee geholpen zijn. En dat is precies de bedoeling!

Eerste project in Zimbabwe
African Impact is opgericht door Andrew en Wendy Conolly. Beiden zeer enthousiast, professioneel, gepassioneerd en bewust zijn van hun taak in Afrika. Zij zijn in 2004 begonnen met een wildlife project in Zimbabwe waar ze o.a. gewonde en zieke wilde dieren¬† verzorgden om ze daarna weer vrij te laten in de natuur.¬† Bij dat project hebben ze gebruikt gemaakt van de eerste vrijwilligers en zagen dat er iets moois ontstond! Projectleiders, rangers, lokale medewerkers,¬† vrijwilligers‚Ķallemaal werkten ze samen aan √©√©n doel en alle sociale verschillen en grenzen leken te verdwijnen. Hoe bijzonder is dat! Al gauw kwam het besef: als dit in Zimbabwe lukt, waarom dan niet in ander landen proberen? Er was (is) per slot van rekening nog genoeg te doen in ‚Äėhun‚Äô geliefde¬† Afrika! En als er genoeg internationale vrijwilligers willen helpen, dan kunnen er toch bergen verzet worden? African Impact was geboren.

Projecten in meerdere landen
Inmiddels is de organisatie behoorlijk gegroeid en beheren ze vele projecten. Hoewel het hoofdkantoor in Kaapstad  Zuid-Afrika  staat, heeft African Impact niet alleen projecten in Zuid-Afrika maar ook in omringende landen als Kenia, Zimbabwe, Zambia en Tanzania. Zij zijn daarmee de grootste organisatie die verantwoord vrijwilligerswerk aan biedt in zuidelijk Afrika. Het kleurrijke team van African Impact bestaat uit (voornamelijk lokale) mensen die de passie voor dit bijzondere werk delen en zich in willen zetten voor de duurzame ontwikkeling van dit prachtige deel van Afrika.

African Impact Foundation 

African Impact Foundation logoJaarlijks helpen er honderden internationale vrijwilligers de lokale bevolking door op scholen les te geven, in ziekenhuizen te assisteren, sportprojecten op te zetten, Aidspati√ęnten te ondersteunen, op naschoolse opvang te helpen. Maar ook natuur- en wildlife projecten zijn erg gewild. Wie wil er nou niet bush walks maken om dieren te tellen voor wetenschappelijk onderzoek of voorlichting te geven aan de lokale bevolking over het belang van het behoud van de natuur.

Waarborgen van continu√Įteit en kwaliteit
Natuurlijk heeft vrijwilligerswerk het meeste nut als er genoeg geld is om de projecten te kunnen steunen en als er op regelmatige basis vrijwilligers meehelpen. Vandaar dat African Impact¬† een stichting heeft opgericht:¬† The African Impact Foundation. Hiermee¬† zorgen ze voor continu√Įteit en het genereren van nog meer projecten waar mens √©n natuur in Afrika erg mee geholpen zijn. Het geld dat zij te besteden hebben komt grotendeels van sponsoren en giften van particulieren. Maar ook de bijdrage van vrijwilligers helpt¬† de stichting behoorlijk.¬† Om te laten zien dat het vrijwilligerswerk nut heeft en de projecten daadwerkelijk¬† iets opleveren,¬† presenteert African Impact jaarlijks de prachtige resultaten die met behulp van vrijwilligers zijn behaald.¬† En dan kom je vanzelf tot de conclusie, impact hebben ze!

Foto's
Tanzania vrijwilligerswerk Kilimanjaro community werk 2 Tanzania vrijwilligerswerk Kilimanjaro ouderenproject 2 Tanzania vrijwilligerswerk Kilimanjaro 2jpg Tanzania vrijwilligerswerk Kilimanjaro Tanzania vrijwilligerswerk Kilimanjaro community werk Tanzania vrijwilligerswerk Kilimanjaro groentetuin Tanzania vrijwilligerswerk Kilimanjaro onderwijsproject Tanzania vrijwilligerswerk Kilimanjaro Tanzania vrijwilligerswerk Kilimanjaro onderwijsproject 2 Tanzania-vrijwilligerswerk-Kilimanjaro-Marije Tanzania-vrijwilligerswerk-Kilimanjaro-Marije Tanzania-vrijwilligerswerk-Kilimanjaro-Marije Tanzania-vrijwilligerswerk-Kilimanjaro-Marije- Vrijwilligerswerk Tanzania Massai project 2 Tanzania vrijwilligerswerk Kilimanjaro Second Chance Education Tanzania vrijwilligerswerk Kilimanjaro groentetuin 2 Tanzania vrijwilligerswerk Kilimanjaro ouderenproject Tanzania vrijwilligerswerk Kilimanjaro 1jpg Tanzania vrijwilligerswerk Kilimanjaro school
Reisverhalen
Julka Marcek Doordat Zanzibar en Moshi zo’n andere omgeving en cultuur hebben, heb ik het gevoel dat ik twee reizen in één gemaakt heb. Soms vragen mensen mij wel eens; welke plaats of project vond je nu het leukst? Maar daar is gewoonweg niet tussen te kiezen, beiden waren geweldig. Deze ervaring zal ik mijn leven lang koesteren en had ik voor geen goud willen missen!

.... Lees hier meer
#letsmakememories