single-product.php

Vrijwilligerswerk in Suriname

Fawaka, welkom in Suriname!

Steeds meer mensen gaan vrijwilligerswerk in Suriname doen. En dat is niet voor niets. De relaxte sfeer, overweldigende natuur en Nederlandse invloeden maken Suriname bijzonder. Paramaribo is de hoofdstad van Suriname en een mooie uitvalsbasis voor uitstapjes en excursies. In en rond deze superleuke stad kun je vrijwilligerswerk gaan doen. Je woont samen met andere reizigers in een studentenhuis of appartement. Handig! Zo leer je gelijk nieuwe mensen kennen. En kun je Paramaribo gaan ontdekken. In de weekeinden dat je vrij bent, kun je het land gaan ontdekken.

Vrijwilligerswerk in Suriname

Er zijn diverse projecten waar ze je hulp goed kunnen gebruiken. Want hoewel het groeiende toerisme extra inkomsten brengt, is er op veel terreinen nog  genoeg te doen en te verbeteren. Er zijn verschillende sociale projecten waar je aan de slag kunt. We werken onder andere samen met een kinderdagopvang, peuterspeelzaal, naschoolse opvang, een tehuis voor meisjes, een opvang voor kinderen met een lichamelijke beperking. Als je met kinderen wilt werken, bestaan de werkzaamheden uit het organiseren van activiteiten, meehelpen met de verzorging, spelen, sporten of huiswerkbegeleiding. Welk project je ook kiest, de gastvrije bevolking zal je met open armen ontvangen. Fawaka, welkom in Suriname!t

 • Vrijwilligerswerk in Suriname is vanaf 4 weken mogelijk
 • Voertaal is Nederlands
 • Bij het vrijwilligerswerk in Suriname kun je kiezen uit verschillende projecte
0.00

Suriname – Paramaribo: vrijwilligerswerk

Kies het aantal weken

Kom naar een infodag!
Wat ga je doen?

Na aankomst maak je kennis met onze partnerorganisatie en de stad. Op de dag van aankomst word je via een taxiservice opgehaald en naar je accommodatie gebracht. Hier is onze contactpersoon aanwezig om je te helpen bij je check in. Je krijgt meer informatie over de citytoer in Paramaribo (deze is meestal de dag na aankomst), de planning wanneer je vrijwilligerswerk gaat doen, het gebruiken van een fiets en je ontvangt een simkaart.

Vrijwilligerswerk; steek die handen maar uit de mouwen!

Er zijn in Suriname diverse projecten waar je uit kunt kiezen om aan de slag te gaan. De keus voor een project maak je nadat je hebt geboekt, dus voordat je vertrekt.

Sociale projecten
Als je ervoor kiest om op één van de sociale projecten aan de slag te gaan, dan help je bijvoorbeeld in een opvangcentrum voor kinderen met een lichamelijke beperking, in de ouderenzorg of bij een kinderdagopvang.  Als je met kinderen wilt werken, kunnen de werkzaamheden bestaan uit activiteiten organiseren, meehelpen met de verzorging, spelen, sporten of huiswerkbegeleiding. Enkele voorbeelden van sociale projecten zijn;

Opvangtehuis voor kinderen
De stichting die dit project runt is een christelijke organisatie met als doel het opvangen en begeleiden en van kansarme kinderen in Suriname. Dit doen ze door het creëren van een familie- of huisgemeenschap waarbij saamhorigheid, veiligheid en welzijn voorop staat. Het kind kan zich hierbij ontplooien in een klimaat van geborgenheid. De kinderen komen vaak uit een sociaal zwakker milieu. In het huis verblijven ongeveer 10 kinderen en ze zijn in de leeftijd van 0 tot 18 jaar. Als vrijwilliger kun je o.a. de kinderen begeleiden bij het maken van huiswerk, meehelpen in de keuken en andere huishoudelijke activiteiten.

Opvang voor kinderen met een lichamelijke beperking
Deze stichting bestaat al bijna 50 jaar en biedt onderdak en verzorging aan kinderen met een lichamelijke beperking. Veel van de kinderen zitten op de mytylschool en zijn tussen de 4 en 17 jaar oud. Het project draagt zorg voor de ontwikkeling van de lichamelijke beweging van het kind. Er worden oefeningen met de kinderen gedaan zodat ze lichamelijk beter kunnen functioneren. Voor dit project zijn we vooral op zoek naar fysiotherapeuten, ergotherapeuten en logopedisten. Een soms zwaar maar ook prachtig project om je handen uit de mouwen te steken!

Educare peuterspeelzaal, kinderdagverblijf en naschoolse opvang
Deze leuke en professionele stichting heeft als doel het spelenderwijs stimuleren van de cognitieve, sociaal-emotionele en motorische ontwikkeling van het kind. Het creëren van ontwikkelkansen voor alle kinderen. Ook heeft deze stichting een zwembad waar zwemlessen gegeven worden. Op de peuterspeelzaal zorg je voor kinderen van 2-4 jaar en help je mee met de activiteiten die georganiseerd worden. Het kinderdagverblijf vangt kinderen op tot en met 12 jaar en ook hier zorg je voor de kinderen en help je mee met educatieve werkzaamheden. Leuk is ook de naschoolse opvang waar je meehelpt met huiswerk en eventueel met muziek, zang, sport en Engelse lessen. De stichting werkt volgens de ECD (Early Childhood Development) standaarden om te verzekeren dat aan jonge kinderen een veilige, stimulerende omgeving wordt geboden waarin elke kind kan spelen en leren naar eigen individuele ontwikkelingsbehoefte en potenties. Leuk om als vrijwilliger hieraan bij te dragen!

Internaat voor meisjes
Dit internaat is voor meisjes afkomstig uit het binnenland van Suriname. Het motto van het internaat is “Talita Koemi”(meisje sta op! in het Herbreeuws). Met dit motto wil het internaat ongeveer 25 tot 30 meisjes tussen 10 en 21 jaar een tweede huis en een warm thuisgevoel in Paramaribo geven. Er wordt veel aandacht gegeven aan de ontwikkeling van de meisjes. Het accent ligt op onderwijs maar naast huiswerkbegeleiding krijgen ze ook agrarische kennis en media-educatie. Kunst en cultuur zijn ook een belangrijk onderdeel in de opvoeding. Dit project beheert een groentetuin die ongeveer een uurtje buiten Paramaribo ligt. Deze stichting wordt door vrijwilligers draaiende gehouden. Je kunt verschillende werkzaamheden doen; van het meehelpen in de groentetuin tot het geven van bijlessen. Als je naar dit project wilt, vragen we je ook een motivatiebrief te schrijven.

Peuterschool en kinderdagverblijf
Deze gezellige peuterschool (leeftijden van de kinderen tussen de 2 en 4 jaar) zoekt vrijwilligers die het leuk vinden om activiteiten te doen met de kinderen en de begeleiders van de peuterschool te ondersteunen. De peuterschool werd in 2001 opgericht met als doel kwalitatief onderwijs en opvang in Suriname. Ze onderscheiden zichzelf door kleinschalig onderwijs en professioneel opgeleid personeel, zodat de kinderen zich goed kunnen ontwikkelen. Er zijn ongeveer tussen de 10-15 kinderen per groep. De peuterschool is gesloten rondom de kerst en Pasen en in het najaar in september, dan kun je niet meehelpen op de school wel op het kinderdagverblijf.

Het kinderdagverblijf vangt kinderen op tussen de 0-8 jaar. Als vrijwilliger help je mee met het organiseren van activiteiten. Bij de oudere kinderen kun je eventueel meehelpen bij het maken van hun huiswerk.

Ouderenzorg
Er zijn meerdere bejaardencentra waar je aan de slag kunt. Hier wonen senioren die niet langer zelfstandig kunnen of willen wonen. De centra bieden vaak 24-uur zorg. Het team bestaat onder andere uit verpleegkundigen, ziekenverzorgers, bejaardenverzorgers en andere zorgverleners. Als vrijwilliger help je in de zorg (hulp bij eten), bij het begeleiden van activiteiten zoals zang, dans, gym, tuinieren, handvaardigheid.

Overige projecten
Naast de sociale projecten zijn er verschillende andere projecten in Paramaribo waar je vrijwilligerswerk kunt doen. Zo zou je bijvoorbeeld als vrijwilliger kunnen werken in de dierentuin of bij een klusproject.

Stichting Unu Pikin
De stichting Unu Pikin zet zich in voor de kinderen van Suriname en levert een bijdrage aan het verbeteren van het onderwijs in Suriname. Dit doen zij door het beheren van een sociale werkplaats voor mensen met een lichamelijk, visuele, verstandelijke of sociale beperking. En het opzetten van schoolbibliotheken, het inzamelen en distribueren van educatief-, sport- en spelmaterialen en door het renoveren van schoolmeubilair in de sociale werkplaats in Paramaribo. Daarnaast worden jongeren die nog geen succes hebben op de arbeidsmarkt bij het Fietsenproject opgeleid tot fietsenmaker. Je kunt je als vrijwilligers op verschillende gebieden nuttig maken maar vooral op technisch gebied; denk aan fietsen repareren, meubels repareren, schilderen en schuren of helpen bij het bibliotheek distributieproject. Mocht je zelf andere specialiteiten hebben op klusgebied dan mag je dit zeker aangeven.

Dierentuin
Paramaribo Zoo is de enige dierentuin in Suriname en werd in 1972 geopend. Vanaf 2003 kreeg de dierentuin steun van de Rotterdamse dierentuin Diergaarde Blijdorp. De dieren in Paramaribo Zoo zijn voornamelijk wilde dieren die je kunt vinden in het oerwoud van Suriname. Denk aan apen, katachtigen, reptielen en vogels. Je kunt hier helpen bij de dagelijkse verzorging van de dieren, denk hierbij aan de verblijven schoonmaken, eten geven en schoonhouden van het terrein buiten de verblijven, meehelpen tuinonderhoud en onderhouden informatieborden. Vrijwilligers die aan de slag willen bij de dierentuin moeten van dieren houden, flink kunnen aanpakken en niet bang zijn om vies te worden.

Prijzen

€  875 – 4 weken
€ 1025 – 6 weken
€ 1175 – 8 weken
€ 1475 – 12 weken

Wil je langer vrijwilligerswerk doen? Neem dan even contact met ons op!

Inbegrepen bij de prijs

 • Plaatsing in een vrijwilligersproject
 • Accommodatie in Paramaribo
 • Transfer vliegveld-accommodatie
 • Hulp bij inchecken accommodatie
 • Surinaamse simkaart
 • Gebruik van een fiets
 • Citytrip Paramaribo (met bus ongeveer 2 uurtjes)
 • Informatiepakket, hulp en advies voor vertrek
 • Hulp bij afsluiten reisverzekering en boeken van de reis
 • Partnerorganisatie in Paramaribo waar je terecht kunt voor vragen en advies (24-uurs noodnummer)
 • Vrijwilligerstraining voor vertrek door Stichting Muses
 • Certificaat na terugkomst

 

Niet inbegrepen

 • Vlucht naar Paramaribo, Suriname
 • Reserveringskosten (€ 40)
 • Reisverzekering (verplicht!)
 • Verklaring omtrent gedrag
 • Maaltijden
 • Persoonlijke kosten voor visum, lokaal transport, drankjes, excursies, vaccinaties etc.
 • Voor de accommodatie moet je een borg betalen (€ 175)

 

Startdata

Je kunt in Suriname iedere dinsdag, woensdag of donderdag van de maand starten. De projecten zijn gesloten in tijdens de Kerstperiode (van half december tot begin januari).

Accommodatie

Informatie over je accommodatie ontvang je tegelijk met je plaatsingsgegevens. Over het algemeen verblijf je in een huis met meerdere vrijwilligers en/of stagiaires. Je beschikt vaak over je eigen kamer (in enkele gevallen deel je de kamer met een andere vrijwilliger). Douche en toilet deel je met andere vrijwilligers en stagiaires.
Voor je accommodatie betaal je altijd € 175,- borg. De borg betaal je voor vertrek, rechtstreeks aan onze partnerorganisatie. Rebecca van SKP neemt hier contact over op.

 

Voor wie geschikt

Dit project is geschikt voor iedereen vanaf 17 jaar. Je hoeft geen werkervaring te hebben maar dat is uiteraard wel erg handig en welkom! Belangrijker zijn bepaalde karaktereigenschappen als  een flexibele werkhouding, een ‘open mind’, geduld, aanpassingsvermogen, improvisatievermogen, het tonen van initiatief, zelfstandig kunnen werken en respect en begrip hebben voor lokale tradities en cultuur. Daarnaast beschik je over een goede lichamelijke en geestelijke gezondheid.

 

Visie op vrijwilligerswerk

Let’s make memories!

Mooie herinneringen maken, daar gaat het bij ons om. Voor ons is het bijna vanzelfsprekend dat deze mooie herinneringen samen gemaakt worden. Met ons, met jou, met onze contactpersonen én met de lokale bevolking. Zodat alle partijen aan het eind van jouw reis kunnen terug kijken op een fantastisch avontuur. Want hoe mooi is het om samen herinneringen te kunnen delen?!

Let’s give it a thought!
Het doen van vrijwilligerswerk in het buitenland zal jou ongetwijfeld veel mooie herinneringen brengen. Je leert de taal en gewoontes van het land kennen en je leeft een tijdje in een compleet andere omgeving. Je krijgt de kans om in een  andere cultuur te duiken en dingen te zien die je als  gewone toerist niet te zien krijgt.  Bovendien leer je flexibel, geduldig  en zelfstandig te zijn  en zal er een beroep worden  gedaan op je  improvisatievermogen. Een bijzondere en leerzame ervaring waar je je hele leven wat aan gaat hebben!

Tot zover de voordelen voor jou. Maar hoe kun je jouw reis nou ook voor anderen een succes te laten worden? Dat begint bij een goede voorbereiding! Lees daarom onderstaande vragen maar eens door en bedenk wat jouw antwoord op de vragen zal zijn.  Gewoon, om je bewust laten te worden wat de impact van jouw verblijf kan hebben en hoe jij jouw ervaring op een goede manier kunt gaan delen.

 • Zou je jezelf toevertrouwen om dit soort vrijwilligerswerk ook in Nederland te gaan doen? En heb je wel eens nagedacht over welke vaardigheden jij beschikt en welke daarvan van pas zouden kunnen komen bij het doen van vrijwilligerswerk in het buitenland?
 • Realiseer je dat als je met kinderen gaat werken dat jij – als vrijwilliger – niet de rol van ouder/verzorger/eindverantwoordelijke op je kunt nemen? Jouw rol als vrijwilliger zal ondersteunend van aard zijn.
 • Ben je bereid om tijdens dit mooie avontuur zelf ook te leren van de lokale mensen? Er lopen namelijk zo veel mooie en wijze mensen rond op deze wereld…
 • Snap je dat je de privacy van lokale mensen (en kinderen in het bijzonder) moet respecteren en niet zo maar foto’s van alles en iedereen op Facebook/Instagram kan zetten?
 • Kun je je voorstellen dat je ergens komt waar er andere ‘regels en gewoontes’ zijn die jij misschien heel raar en onbegrijpelijk vindt? En dat deze gewoontes niet beter of slechter zijn maar gewoon anders?


Let’s make it possible!
Wij op onze beurt zullen er ook alles aan doen om jou én de lokale bevolking een mooie herinnering te geven. Daar zijn we dan ook elke dag mee bezig. We zorgen dat de vrijwilligersprojecten die we aanbieden duurzaam zijn en voldoen aan internationale richtlijnen. Daarnaast proberen we je goed en gedegen voor te bereiden op het werk dat je gaat doen. Je krijgt van ons veel tips, adviezen en duidelijk omschreven gedragsregels. Deze zijn door de organisatie Better Care Network Netherlands opgesteld (aangezien zij hiervoor de juiste kennis in huis hebben) en wij onderschrijven die volledig. Daarnaast bieden we je een training voor vertrek aan (verplicht) en krijg je ook nog eens een introductie als je eenmaal ter plaatse bent.


Let’s do this together!
Oké, we hebben het over jou gehad, we hebben het over ons gehad…rest er nog een partij waar we niet zonder kunnen: onze goede en betrouwbare partnerorganisaties in het buitenland die net zo over vrijwilligerswerk, service en kwaliteit  denken als wij.  En die bovendien ook nog eens alles weten van de lokale omstandigheden, cultuur en gewoontes. Wij werken al jaren met hen samen, dat vinden we belangrijk. Want alleen met een hechte samenwerking kun je op de lange termijn een verschil maken. En dat blijkt ook wel, want zij hebben de afgelopen jaren (samen met alle enthousiaste vrijwilligers) voor heel veel mooie resultaten gezorgd.

En natuurlijk is daar de lokale bevolking. Zonder hun gastvrijheid, enthousiasme  en welwillendheid zouden er niet zulke mooie dingen tot stand kunnen komen. Zij staan open om jou  met hun cultuur kennis te laten maken en je mee te laten draaien in hun leven. Hoe mooi is dat!  En ook in de toekomst hopen zij –samen met jou en andere internationale vrijwilligers – de wereld een beetje mooier te kleuren. Respect en verdraagzaamheid zijn daarbij de kernwoorden!

En dat gaan we samen doen. Schouders eronder en go! Let’s do this together. Let’s make memories!

Reisverhalen
Britt Obdam Ik heb echt een onvergetelijke reis gehad! Zo veel gezien en  geleerd en heb veel  kunnen doen. De dankbaarheid van de mensen daar was erg groot en bijzonder. Terug in Nederland valt het me op dat iedereen druk is met zijn eigen leven. Het is erg wennen  om weer met de klok te leven. In Ecuador hebben ze bijna nergens een klok maar wel de tijd!.... Lees hier meer
#letsmakememories