single-product.php
Bel of app
me terug

Gratis magazine aanvragen
Mail ons
Afspraak maken
Aanmelden nieuwsbrief
Vrijwilligerswerk in Suriname

Fawaka, welkom in Suriname!

Steeds meer mensen gaan vrijwilligerswerk in Suriname doen. En dat is niet voor niets; de overweldigende natuur, de jungle en de Nederlandse invloeden in Paramaribo maken Suriname bijzonder. Paramaribo is de hoofdstad van Suriname en een mooie uitvalsbasis voor uitstapjes en excursies. Op de fiets of met de bus. Maar ook de stad zelf is het ontdekken waard met het bekende Fort Zeelandia en de Centrale Markt. In en rond deze superleuke en gezellige stad kun je vrijwilligerswerk gaan doen. Je woont samen met andere reizigers in een studentenhuis of appartement. Handig want zo leer je gelijk nieuwe mensen kennen. Samen met hen kun je een terrasje pakken of Paramaribo gaan ontdekken. In de weekenden ben je vrij en kun je de rest van het land ontdekken. Leuk! Viragini heeft vrijwilligerswerk in Suriname gedaan, lees hier haar reisverslag.

Vrijwilligerswerk in Suriname

Er zijn diverse projecten waar ze je hulp goed kunnen gebruiken. Want hoewel het groeiende toerisme extra inkomsten brengt, is er op veel terreinen nog genoeg te doen en te verbeteren. Er zijn verschillende sociale projecten waar je de lokale medewerkers een handje kunt helpen. Zo kun je helpen in een kinderdagopvang, een peuterspeelzaal of een naschoolse opvang. Daarnaast kun je vrijwilligerswerk in Suriname in een internaat voor meisjes of op een opvang voor kinderen met een lichamelijke beperking doen. Als je handig bent, kun je ook de handen uit de mouwen steken op een klusproject. En als je met kinderen wilt werken, bestaan de werkzaamheden uit het organiseren van activiteiten, spelletjes met ze doen, sportactiviteiten organiseren of helpen met hun huiswerk. Vrijwilligerswerk in Suriname is super leuk om te doen! En welk project je ook gaat doen, de gastvrije bevolking zal je met open armen ontvangen. Fawaka, welkom in Suriname!

Dit project draagt bij aan de volgende duurzame ontwikkelingsdoeleinden van de Verenigde Naties:

SDG-goals-nederlands-3 kleinSDG-goals-nederlands-4 kleinSDG-goals-nederlands-17 klein

Vrijwilligerswerk in Suriname in het kort:

 • Vrijwilligerswerk in Suriname is vanaf 4 weken mogelijk
 • Voertaal is Nederlands
 • Bij het vrijwilligerswerk in Suriname kun je kiezen uit verschillende projecten
0.00

Suriname – Paramaribo: vrijwilligerswerk

Kies het aantal weken

Kom naar een infodag!
Wat ga je doen?

Na aankomst maak je kennis met onze partnerorganisatie en de stad. Op de dag van aankomst word je via een taxiservice opgehaald en naar je accommodatie gebracht. Hier is onze contactpersoon aanwezig om je te helpen bij je check in. Je krijgt meer informatie over de citytoer in Paramaribo (deze is meestal de dag na aankomst), de planning wanneer je vrijwilligerswerk gaat doen, het gebruiken van een fiets en je ontvangt een simkaart.

Vrijwilligerswerk; steek die handen maar uit de mouwen!

Er zijn in Suriname diverse projecten waar je aan de slag kunt gaan. De keus voor een soort project maak je nadat je hebt geboekt, dus voordat je vertrekt. Als je online hebt geboekt ontvang je van ons informatie, en kun je aangeven welke projecten je het meeste aanspreken. Wij doen ons best om je op een van je voorkeur projecten of op een soortgelijk vrijwilligersproject te plaatsen. Onderstaand een aantal voorbeeld projecten.

Sociale projecten
Als je ervoor kiest om op één van de sociale projecten aan de slag te gaan, dan help je bijvoorbeeld in een opvangcentrum voor kinderen met een lichamelijke beperking, in de ouderenzorg of bij een kinderdagopvang.  Als je met kinderen wilt werken, kunnen de werkzaamheden bestaan uit activiteiten organiseren, meehelpen met de verzorging, spelen, sporten of huiswerkbegeleiding. Enkele voorbeelden van sociale projecten zijn;

Opvangtehuis voor kinderen
De stichting die dit project runt is een christelijke organisatie met als doel het opvangen en begeleiden en van kansarme kinderen in Suriname. Dit doen ze door het creëren van een familie- of huisgemeenschap waarbij saamhorigheid, veiligheid en welzijn voorop staat. Het kind kan zich hierbij ontplooien in een klimaat van geborgenheid. De kinderen komen vaak uit een sociaal zwakker milieu. In het huis verblijven ongeveer 10 kinderen en ze zijn in de leeftijd van 0 tot 18 jaar. Als vrijwilliger kun je o.a. de kinderen begeleiden bij het maken van huiswerk, meehelpen in de keuken en andere huishoudelijke activiteiten.

Opvang voor kinderen met een lichamelijke beperking
Deze stichting bestaat al bijna 50 jaar en biedt onderdak en verzorging aan kinderen met een lichamelijke beperking. Veel van de kinderen zitten op de mytylschool en zijn tussen de 4 en 17 jaar oud. Het project draagt zorg voor de ontwikkeling van de lichamelijke beweging van het kind. Er worden oefeningen met de kinderen gedaan zodat ze lichamelijk beter kunnen functioneren. Voor dit project zijn we vooral op zoek naar fysiotherapeuten, ergotherapeuten en logopedisten. Een soms zwaar maar ook prachtig project om je handen uit de mouwen te steken!

Rainbow school
De Rainbow school is een Engels- en Nederlandstalige peuterschool. De peuters gaan hier ‘s ochtends naar toe. Als vrijwilliger help je mee bij het lesgeven van de peuters. En je kunt meehelpen bij de lunch van de kinderen. Het is een super gezellig project. Naast de peuterschool is er ‘s middags een naschoolse opvang voor kinderen van verschillende leeftijden. Je kunt de kinderen helpen met het huiswerk, met ze spelen en ze begeleiden naar bijv. zwemles. De school heeft iedere week een thema, vrijwilligers geven allerlei lessen en activiteiten aan de hand van dit thema. Zo wordt er veel geknutseld, liedjes gezongen en spelletjes gedaan. Het team van de school is betrokken en enorm blij met de hulp van vrijwilligers! Vrijwilligers die dit project hebben gedaan, hebben een super leuke tijd hier gehad! Een aanrader dus!

Educare peuterspeelzaal, kinderdagverblijf en naschoolse opvang
Deze leuke en professionele stichting heeft als doel het spelenderwijs stimuleren van de cognitieve, sociaal-emotionele en motorische ontwikkeling van het kind. Het creëren van ontwikkelkansen voor alle kinderen. Ook heeft deze stichting een zwembad waar zwemlessen gegeven worden. Op de peuterspeelzaal zorg je voor kinderen van 2-4 jaar en help je mee met de activiteiten die georganiseerd worden. Het kinderdagverblijf vangt kinderen op tot en met 12 jaar en ook hier zorg je voor de kinderen en help je mee met educatieve werkzaamheden. Leuk is ook de naschoolse opvang waar je meehelpt met huiswerk en eventueel met muziek, zang, sport en Engelse lessen. De stichting werkt volgens de ECD (Early Childhood Development) standaarden om te verzekeren dat aan jonge kinderen een veilige, stimulerende omgeving wordt geboden waarin elke kind kan spelen en leren naar eigen individuele ontwikkelingsbehoefte en potenties. Leuk om als vrijwilliger hieraan bij te dragen!

Internaat voor meisjes
Dit internaat is voor meisjes afkomstig uit het binnenland van Suriname. Het motto van het internaat is “Talita Koemi”(meisje sta op! in het Herbreeuws). Met dit motto wil het internaat ongeveer 25 tot 30 meisjes tussen 10 en 21 jaar een tweede huis en een warm thuisgevoel in Paramaribo geven. Er wordt veel aandacht gegeven aan de ontwikkeling van de meisjes. Het accent ligt op onderwijs maar naast huiswerkbegeleiding krijgen ze ook agrarische kennis en media-educatie. Kunst en cultuur zijn ook een belangrijk onderdeel in de opvoeding. Dit project beheert een groentetuin die ongeveer een uurtje buiten Paramaribo ligt. Deze stichting wordt door vrijwilligers draaiende gehouden. Je kunt verschillende werkzaamheden doen; van het meehelpen in de groentetuin tot het geven van bijlessen. Als je naar dit project wilt, vragen we je ook een motivatiebrief te schrijven.

Peuterschool en kinderdagverblijf
Deze gezellige peuterschool (leeftijden van de kinderen tussen de 2 en 4 jaar) zoekt vrijwilligers die het leuk vinden om activiteiten te doen met de kinderen en de begeleiders van de peuterschool te ondersteunen. De peuterschool werd in 2001 opgericht met als doel kwalitatief onderwijs en opvang in Suriname. Ze onderscheiden zichzelf door kleinschalig onderwijs en professioneel opgeleid personeel, zodat de kinderen zich goed kunnen ontwikkelen. Er zijn ongeveer tussen de 10-15 kinderen per groep. De peuterschool is gesloten rondom de kerst en Pasen en in het najaar in september, dan kun je niet meehelpen op de school wel op het kinderdagverblijf.

Het kinderdagverblijf vangt kinderen op tussen de 0-8 jaar. Als vrijwilliger help je mee met het organiseren van activiteiten. Bij de oudere kinderen kun je eventueel meehelpen bij het maken van hun huiswerk.

Ouderenzorg
Er zijn meerdere bejaardencentra waar je aan de slag kunt. Hier wonen senioren die niet langer zelfstandig kunnen of willen wonen. De centra bieden vaak 24-uur zorg. Het team bestaat onder andere uit verpleegkundigen, ziekenverzorgers, bejaardenverzorgers en andere zorgverleners. Als vrijwilliger help je in de zorg (hulp bij eten), bij het begeleiden van activiteiten zoals zang, dans, gym, tuinieren, handvaardigheid.

Overige projecten
Naast de sociale projecten zijn er verschillende andere projecten in Paramaribo waar je vrijwilligerswerk kunt doen. Zo zou je bijvoorbeeld als vrijwilliger kunnen werken in de dierentuin of bij een klusproject.

Stichting Unu Pikin
De stichting Unu Pikin zet zich in voor de kinderen van Suriname en levert een bijdrage aan het verbeteren van het onderwijs in Suriname. Dit doen zij door het beheren van een sociale werkplaats voor mensen met een lichamelijk, visuele, verstandelijke of sociale beperking. En het opzetten van schoolbibliotheken, het inzamelen en distribueren van educatief-, sport- en spelmaterialen en door het renoveren van schoolmeubilair in de sociale werkplaats in Paramaribo. Daarnaast worden jongeren die nog geen succes hebben op de arbeidsmarkt bij het Fietsenproject opgeleid tot fietsenmaker. Je kunt je als vrijwilligers op verschillende gebieden nuttig maken maar vooral op technisch gebied; denk aan fietsen repareren, meubels repareren, schilderen en schuren of helpen bij het bibliotheek distributieproject. Mocht je zelf andere specialiteiten hebben op klusgebied dan mag je dit zeker aangeven.

Dierentuin
Paramaribo Zoo is de enige dierentuin in Suriname en werd in 1972 geopend. Vanaf 2003 kreeg de dierentuin steun van de Rotterdamse dierentuin Diergaarde Blijdorp. De dieren in Paramaribo Zoo zijn voornamelijk wilde dieren die je kunt vinden in het oerwoud van Suriname. Denk aan apen, katachtigen, reptielen en vogels. Je kunt hier helpen bij de dagelijkse verzorging van de dieren, denk hierbij aan de verblijven schoonmaken, eten geven en schoonhouden van het terrein buiten de verblijven, meehelpen tuinonderhoud en onderhouden informatieborden. Vrijwilligers die aan de slag willen bij de dierentuin moeten van dieren houden, flink kunnen aanpakken en niet bang zijn om vies te worden.

Prijzen

€  875 – 4 weken € 1025 – 6 weken € 1175 – 8 weken € 1475 – 12 weken Wil je langer vrijwilligerswerk doen? Neem dan even contact met ons op!

Inbegrepen bij de prijs

 • Plaatsing in een vrijwilligersproject
 • Accommodatie in Paramaribo
 • Airport pick up en transfer naar accommodatie
 • Hulp bij inchecken accommodatie
 • Surinaamse simkaart
 • Gebruik van een fiets
 • Citytrip Paramaribo (met bus ongeveer 2 uurtjes)
 • Informatiepakket, hulp en advies voor vertrek
 • Hulp bij afsluiten reisverzekering en boeken van de reis
 • Partnerorganisatie in Paramaribo waar je terecht kunt voor vragen en advies (24-uurs noodnummer)
 • Vrijwilligerstraining voor vertrek door Stichting Muses

Niet inbegrepen

 • Vlucht naar Paramaribo, Suriname
 • Transfer van accommodatie naar vliegveld (na afloop van het programma)
 • Reserveringskosten (€ 40)
 • Reisverzekering (verplicht!)
 • Verklaring omtrent gedrag
 • Maaltijden
 • Persoonlijke kosten voor visum, lokaal transport, drankjes, excursies, vaccinaties etc.
 • Voor de accommodatie moet je een borg betalen (€ 175)

 

Startdata

Je kunt in Suriname iedere dinsdag, woensdag of donderdag van de maand starten. De projecten zijn gesloten in tijdens de Kerstperiode (van half december tot begin januari).

Accommodatie

Voor de vrijwilligers zijn er aantal huizen met meerdere kamers beschikbaar. Onze partnerorganisatie in Suriname probeert die kamer voor je te regelen die zich het dichtst bij je project bevindt. Soms lukt dat niet helemaal omdat er ook stagiaires gebruik maken van de accommodatie en die blijven vaak een langere tijd in de kamers.

Alle kamers beschikken over internet en/of Wifi. De Wifi gegevens kun je navragen bij de beheerder van het desbetreffende huis. Beddengoed en handdoeken zijn in alle kamers aanwezig. Dit hoeft niet te worden meegenomen van huis. De borg voor de kamers en de fietsen worden van tevoren betaald aan Studentenkamers Paramaribo. Er wordt van te voren een factuur opgestuurd met daarin de borg voor de kamers en de borg voor de fiets, mocht je een fiets willen gebruiken. Wanneer de kamer en de fiets in goede staat worden afgeleverd wordt de volledige borg teruggestort op het bij ons bekende rekeningnummer.

Voor wie geschikt

Dit project is geschikt voor iedereen vanaf 17 jaar. Je hoeft geen werkervaring te hebben maar dat is uiteraard wel erg handig en welkom! Belangrijker zijn bepaalde karaktereigenschappen als  een flexibele werkhouding, een ‘open mind’, geduld, aanpassingsvermogen, improvisatievermogen, het tonen van initiatief, zelfstandig kunnen werken en respect en begrip hebben voor lokale tradities en cultuur. Daarnaast beschik je over een goede lichamelijke en geestelijke gezondheid.

 

Visie op vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk doe je samen!

Wij vinden het erg belangrijk om verschillende vrijwilligersprojecten in het buitenland aan te bieden. Waarom? Omdat we op die manier de wereld een klein beetje mooier kunnen maken. En het werkt! Jaarlijks krijgen we prachtige cijfers van onze partnerorganisaties van wat er allemaal dat jaar bereikt is en dat is indrukwekkend. Vele handen maken licht werk!

Goede voorbereiding is het halve werk

Maar hoe kun je het vrijwilligerswerk nou een succes laten worden? Dat begint bij een goede voorbereiding waarbij je als vrijwilliger jezelf de volgende vragen zou moet stellen:

 • Zou je jezelf toevertrouwen om dit soort vrijwilligerswerk ook in Nederland te gaan doen? En heb je wel eens nagedacht over welke vaardigheden jij beschikt en welke daarvan van pas zouden kunnen komen bij het doen van vrijwilligerswerk in het buitenland?
 • Realiseer je dat als je met kinderen gaat werken dat jij – als vrijwilliger – niet de rol van ouder/verzorger/eindverantwoordelijke op je kunt nemen? En dat jouw rol als vrijwilliger ondersteunend van aard zal zijn.
 • Ben je bereid om tijdens dit mooie avontuur zelf ook te leren van de lokale mensen? Er lopen namelijk zo veel mooie en wijze mensen rond op deze wereld…

Bij die goede voorbereiding hoort ook een training van Stichting Muses. Zij geven een professionele en interactieve training om vrijwilligers bewust te laten worden van duurzaam vrijwilligerswerk. Tijdens deze training(en) leer je veel over vrijwilligerswerk maar vooral ook over jezelf (kwaliteiten, valkuilen). Dit maakt dat je bewuster te werk gaat en vaak ook meer kan bereiken tijdens jouw periode als vrijwilliger.

Belangrijk: goede partnerorganisaties in het buitenland 

Maar we kunnen het niet alleen! Zo zorgen de organisaties waarmee we samenwerken in het buitenland voor de kwalitatief goede projecten die we aanbieden. Betrouwbare partnerorganisaties in het buitenland die net zo over vrijwilligerswerk, service, duurzaamheid en kwaliteit  denken als wij.  En die bovendien ook nog eens alles weten van de lokale omstandigheden, cultuur en gewoontes.

Onmisbaar: de gastvrije lokale bevolking!

En natuurlijk is daar de lokale bevolking. Zonder hun gastvrijheid, enthousiasme  en welwillendheid zouden er niet zulke mooie dingen tot stand kunnen komen. Zij staan open om jou  met hun cultuur kennis te laten maken en je mee te laten draaien in hun leven. Hoe mooi is dat!  En ook in de toekomst hopen zij – samen met jou en andere internationale vrijwilligers – de wereld een beetje mooier te kleuren. Respect en verdraagzaamheid zijn daarbij de kernwoorden!

Lees hier meer over het doen van vrijwilligerswerk via Activity International 

Reisverhalen
Viragini Floortje en ik hebben de tijd van ons leven gehad in Suriname en ik zal iedereen aanraden om vrijwilligerswerk Suriname te doen!.... Lees hier meer
#letsmakememories