single-product.php
App ons
Gratis magazine aanvragen
Mail ons
Afspraak maken
Aanmelden nieuwsbrief
Reizen en vrijwilligerswerk op twee top plekken

Vrijwilligerswerk in Sri Lanka!

Als je het ons vraagt is Sri Lanka een van de mooiste landen waar je kunt rondreizen en vrijwilligerswerk kunt doen. Wij zijn echt fan van het land en de prachtige projecten waar je aan de slag kunt. Onze coördinator Yvette:

"Het is een prachtig eiland waar je na het vrijwilligerswerk nog heerlijk kunt rondreizen. Je hebt er zoveel highlights en de lokale bevolking is ontzettend vriendelijk en je voelt je meteen welkom in dit mooie paradijsje op aarde".

In Sri Lanka kun je reizen en vrijwilligerswerk prima combineren. Je kunt vrijwilligerswerk doen op 2 locaties; in de buurt van Colombo en in de buurt van Galle. Je vliegt vanuit Nederland naar Colombo (een echte multiculturele stad waar van alles te beleven valt). Het stadje Galle ligt in het zuiden van Sri Lanka en ligt heerlijk aan de kust. En het vrijwilligershuis ligt een kwartiertje rijden vanaf Galle in Unawatuna, in de buurt van het strand. Zo kun je na je vrijwilligerswerk nog even met de andere vrijwilligers naar het strand. Perfect toch!

Veel nuttige projecten in Sri Lanka!

Het vrijwilligerswerk in Sri Lanka bestaat uit verschillende projecten. Er zijn projecten op het gebied van kinderopvang, women empowerment en onderwijs. Maar je kunt ook kiezen voor het schildpaddenproject en een hondenproject. Zo kun je bijvoorbeeld lesgeven op een school aan kinderen (leeftijd van 3 tot 12) maar ook aan volwassenen en monniken. Tijdens je verblijft in Sri Lanka kun je ook twee (of meerdere) verschillende projecten gaan doen! Hoe bijzonder is dat! Voordat je begint met het vrijwilligerswerk, krijg je eerst een introductie. Dat geldt voor zowel Colombo als Galle, zodat je een beetje wegwijs gemaakt wordt in beide omgevingen. En je maakt kennis met de cultuur en nog veel meer.

Rosalie is naar Sri Lanka geweest en heeft er een geweldige ervaring gehad. Lees hier meer over haar vrijwilligerswerk in Sri Lanka! Maike heeft verschillende sociale projecten gedaan in 10 weken tijd, lees hier haar verhaal.

Het vrijwilligerswerk in Sri Lanka draagt bij aan de volgende duurzame ontwikkelingsdoeleinden van de Verenigde Naties:

SDG-goals-nederlands-4 kleinSDG-goals-nederlands-3 klein

Reizen en vrijwilligerswerk in Sri Lanka in het kort:

 • Vanaf 2 weken
 • Vanaf 18 jaar
 • Vrijwilligerswerk rondom Colombo en rondom Galle
 • Locatie Galle/Unawatuna heeft een zwembad bij het vrijwilligershuis en je zit vlakbij het strand!
 • Bijboeken van excursies voor nog meer Sri Lanka!
 • Prachtige reisbestemming!
 • Gezellige vrijwilligershuizen
0.00

Vrijwilligerswerk Sri Lanka

Kies het aantal weken

Vrijwilligerswerk Galle – Sociaal & Natuur

Kies aantal extra weken

This must be a number!

Kom naar een infodag!
Wat ga je doen?

Na aankomst in Sri Lanka word je opgehaald van het vliegveld en ga je naar de accommodatie die zo’n 13 kilometer van Colombo is. Hier kun je even bijkomen van je reis, je tas uitpakken en wennen aan het tijdsverschil, wennen aan het klimaat en natuurlijk kennismaken met andere vrijwilligers. Tijdens de 2 daagse introductie word je een beetje wegwijs gemaakt in de omgeving, maak je kennis met de cultuur, word je voorbereid op het vrijwilligerswerk, leer je dingen over bijvoorbeeld veiligheid. Daarnaast staat er nog een kookworkshop en een diner bij een Sri Lankese familie thuis op het programma.

Ga je alleen naar Galle dan word je natuurlijk ook opgehaald en volg je hier een introductie.

Colombo: lesgeven aan monniken, women empowerment en meer!

Op de eerste projectlocatie zijn er verschillende projecten waar je kunt helpen. Je kunt voor vertrek zelf kiezen welk project je het meeste aanspreekt. Je maakt een top 3 van voorkeuren en dat geven wij door aan onze collega’s in Sri Lanka. Maar aangezien zij er naar streven om alle projecten het hele jaar door ‘bemand’ te hebben, kan het zijn dat je daardoor misschien niet op het project van eerste voorkeur wordt geplaatst (omdat daar al vrijwilligers zijn) maar dat je naar je tweede voorkeur gaat. Op deze manier proberen ze continuïteit voor de projecten te genereren. Voor alle projecten geldt dat je ongeveer 5 uur per dag aan het werk bent. Vaak wordt dat verdeeld in een ochtend- en een middaggedeelte. Sri Lanka klas

Engelse les
Vrijwilligers die dit project kiezen, gaan helpen met lesgeven. Vaak is dat Engels of wiskunde maar ook creatieve vakken en sport komen aan bod. De begeleiders hebben werkboeken en handleidingen voor vrijwilligers klaarliggen zodat je een beetje weet wat de bedoeling is. Wel zo handig als je geen onderwijservaring hebt. Met name de Engelse lessen zijn erg belangrijk voor de ontwikkeling van deze kinderen aangezien dat meer kansen biedt op een betere toekomst.

Sri Lanka Engelse les geven

Women Empowerment
Bij dit project help je als vrijwilliger de jonge meiden en volwassen vrouwen in de lokale gemeenschap zich te ontwikkelen. Ook in Sri Lanka is de rol van de vrouw eeuwenlang bepaalt door tradities en cultuur. De man speelde/speelt een belangrijk rol in het leven van meisjes en vrouwen. Zij maken vaak de keuzes voor het meisje/de vrouw. Veel vrouwen konden daardoor niet lezen en schrijven en konden geen opleiding volgen. Maar tijden veranderen, en ook in Sri Lanka krijgt de vrouw langzaam een andere rol in de maatschappij. Bij dit project help je vrouwen bij deze bewustwording door het geven van leerzame trainingen waarmee hun zelfbewustzijn wordt gestimuleerd. Engelse les en computerles is daarbij erg belangrijk!

Sri Lanka Women Empowerment 3

Lesgeven aan monniken
Dit project is ongeveer 5 kilometer van Colombo. Op deze school komen boeddhistische monniken van alle leeftijden (8-25 jaar). De kinderen zitten hier ook vaak intern en wonen dus niet meer bij hun ouders. Als vrijwilliger help je mee les te geven aan de monniken.  Engelse les en wiskunde wordt het meest gegeven door vrijwilligers. Maar ook sport en andere activiteiten. Een ervaring op zich om dit mee te mogen maken!

Sri Lanka lesgeven aan monniken

Galle: van lesgeven, kinderopvang, schildpaddenproject, sportprojecten tot medische projecten!

De tweede projectlocatie is in de buurt van het stadje Galle (het heet Unawatuna) en is vlakbij het strand. Hier zijn ook verschillende projecten waar je kunt helpen. Je kunt voor vertrek zelf kiezen welk soort project je het meeste aanspreekt, en we gaan je daarop plaatsen. Leuk aan deze reis is dat je bijvoorbeeld in Colombo les kunt geven en in Galle/Unawatuna een kinderopvangproject kunt doen. Zo kun je  verschillende soorten projecten combineren!

MAri in Sri Lanka strand 2

Lesgeef projecten (vanaf 2 weken)
Vrijwilligers kunnen les gaan geven aan kinderen (leeftijd 6 tot 12 jaar). Dit kan Engelse les zijn of simpele rekenlessen. Je kunt ook spelenderwijs ze Engels leren of creatief bezig zijn. lekker knutselen en spelen. De kinderen vinden het ontzettend leuk om van internationale vrijwilligers te leren. Je kunt ook les gaan geven aan monniken. Een unieke manier om ook meer over de cultuur te leren.  

Sri Lanka lesgeven

Women Empowerment
Bij dit project help je als vrijwilliger de jonge meiden en volwassen vrouwen door ze bijvoorbeeld Engelse les te geven. Een erg mooi project! Je geeft lessen in kleine groepjes. De lessen duren vaak ongeveer 2 uren en daarnaast ben je bezig met de voorbereidingen ervan. Zelf leer je ook veel over de positie van de vrouwen in Sri Lanka. 

Sri Lanka Women Empowerment

Kinderopvang
Bij dit project help je kinderen die naar een dagopvang gaan. Ze zijn 3 tot 5 jaar oud en gaan iedere ochtend naar dit project. Als vrijwilliger leer je ze een beetje Engels (van het alfabet tot woordjes). En natuurlijk ga je met ze spelen, sporten, liedjes zingen en leuke dingen doen.

Schildpaddenproject (vanaf 1 week)
Sri Lanka heeft verschillende broedstranden voor zeeschildpadden. Ook in de buurt van Galle. De stroperij door mensen, roofdieren en honden is een groot probleem. Het is dus belangrijk dat op deze broedplaatsen gepatrouilleerd wordt, om zo de eieren van de zeeschildpadden te beschermen. Het broedseizoen is van december tot april (januari tot maart “hoogseizoen”) maar je kunt het hele jaar door meehelpen op dit project.

Sri Lanka schildpaddenproject 6

Als vrijwilliger help je onder andere mee met het monitoren van de schildpadden die eieren komen leggen op het strand. Je graaft de eieren uit en neemt ze mee naar de “hachery”, een opvangplaats, waar je ze weer veilig ingraaft. Zijn de eieren eenmaal uitgekomen, dan heb je de zorg over de schildpadjes tot ze weer terug gebracht kunnen worden naar de zee. Je zal ze voeren, hun tanks schoonmaken en deze weer vullen met vers oceaanwater. Een van de taken van de vrijwilligers is ook het schoonhouden van het strand. Plastic en ander troep moet worden weggehaald. Dit is belangrijk omdat dit de oceaan en de schildpadden beschadigt.

Sri Lanka schildpaddenproject

Daarnaast worden er regelmatig voorlichtingen gegeven aan kinderen over schildpadden en het ecosysteem, super leuk om te doen! Soms zijn er op de opvang zieke en gewonde dieren (schilpadden die bijvoorbeeld in een visnet vast hebben gezeten of een vishaak in hun bek hebben gekregen). Dan help je ook met de verzorging van deze dieren. Er worden strandschoonmaakbeurten georganiseerd, waarbij het deel van het strand waar de moederschildpadden hun eieren nesten, grondig wordt schoongemaakt om hen weer een veilige en schone nestruimte te bieden. In het broedseizoen (december tot april) kan het ook voorkomen dat er nachtkampen worden georganiseerd. Als vrijwilliger slaap je dan in tenten op het strand, zodat je kan zien hoe de eieren uitkomen. Van maandag tot en met vrijdag help je mee op dit project. Veelal in de vroege ochtend, of namiddag. Gemiddeld zo’n 3 uurtjes per dag. Ondanks het goede werk dat ze bij de “hachery” doen, worden zij niet financieel ondersteund door de overheid. Ze moeten het dus echt hebben van de hulp van onder andere vrijwilligers.

Sri Lanka schildpaddenproject 4

Hondenproject (vanaf 2 weken)
Zwerfhonden, honden die leven op straat, verwaarloosde honden, verhongerde honden, kansloze puppies; je hebt zo overal op de wereld Oók in Sri Lanka. Dit Dog Care Project probeert het leven van deze honden een beetje aangenamer te maken. Ze werken samen met de Dog-Care Clinic E.V. Zij hebben meer dan 40 mensen in dienst (dierenartsen, verzorgers, operatie assistenten) die de opvang helpen en ondersteunen. Als vrijwilliger kun je ook meehelpen bij dit mooie project. Je werkt dagelijks 4 uur in de kliniek. Er zijn 2 ‘shifts’; de ochtend- en de middagshift. Het hangt een beetje van je achtergrond af wat je taken zullen zijn. Als je in opleiding bent voor dierenarts (of dierenarts assistent) zul je andere dingen te doen krijgen dan de vrijwilligers die geen medische achtergrond hebben.

Sri Lanka Dog Care Project 9

Taken kunnen zijn:

 • klaarmaken van het voer voor de honden (‘s ochtends en ‘s avonds)
 • Honden socialiseren en tijd doorbrengen met zieke en gewonde honden
 • Honden borstelen en op teken controleren
 • Nagels knippen van de honden en oren schoonmaken
 • Hokken schoonmaken
 • Helpen met het geven van medicatie
 • Andere kliniek gerelateerde taken

Vrijwilligers met ervaring worden ook bij kleine ingrepen ingezet en mogen assisteren bij kleine operaties (castraties), wonden schoonmaken, wassen van de dieren  etc

Sri Lanka Dog Care Project 1

 

Projectplaatsing in Colombo
Je geeft na boeking je voorkeur qua project aan ons door (in Colombo werk je 2 weken op één project). De partnerorganisatie in Colombo zal je proberen te plaatsen op het project van je voorkeur, maar wees hierin flexibel. Ter plaatse hoor je bij welk project je gaat werken.

Projectplaatsing in Galle
Voordat je boekt kunnen we eventueel bij de partnerorganisatie in Galle navragen of het project(en) waar jij graag geplaatst zou willen worden, ook daadwerkelijk mogelijk is. Je weet dus voor vertrek waar je naar toe gaat! Een combinatie van verschillende projecten is ook mogelijk. Super leuk om te doen!

Prijzen

Sri Lanka 1 locatie – alleen Galle
€  900
– 2 weken  – sociaal
€  1100
 – 3 weken – sociaal
€  1300
4 weken – sociaal

€  1050 – 2 weken  – natuur
€  1250
 – 3 weken – natuur
€  1450
 – 4 weken – natuur

Sri Lanka 2 locaties combi Colombo en Galle
€  1600 – 4 weken – 2 weken Colombo, 2 weken Galle sociaal project
€  1700 – 4 weken – 2 weken Colombo, 2 weken Galle natuur project

€  190 – Extra week vrijwilligerswerk in Galle (bij alle opties mogelijk)

Inbegrepen:

 • Airport pick up en vervoer naar accommodatie (aankomst startdatum vanaf 10.00 tot 06.00 volgende ochtend)
 • Transfer tussen Colombo en Galle
 • Transfer terug naar de luchthaven in Colombo aan het einde van de reis (vanaf zaterdag 08:00 tot 17:00  uur)
 • Introductie in Colombo en Galle
 • Culturele activiteiten (dance class, kooklessen, marktbezoek)
 • In Galle: wekelijks yogales op het dakterras van het vrijwilligershuis van ervaren lerares en gezellige filmavonden.
 • In Galle: 1 x per maand een fietstour door de rijstvelden/dorpjes, een BBQ avond en een bezoekje aan een Japanse of Boeddhistische tempel.
 • Accommodatie in vrijwilligershuis
 • 3 maaltijden per dag (maandag t/m vrijdag)
 • 3 maaltijden op zaterdag/zondag. Bij het doen van excursies alleen ontbijt
 • Transport van en naar projecten
 • Begeleiding door onze contactpersonen ter plaatse
 • Informatiehandboek, hulp en advies voor vertrek
 • Hulp bij afsluiten reisverzekering en het boeken van je reis
 • Vrijwilligerstraining voor vertrek door Stichting Muses
 • Certificaat na terugkomst

Niet inbegrepen:

 • Vlucht naar Colombo Bandaranayake International Airport (CBM), Sri Lanka
 • Excursies in het weekend
 • Lunch en avondeten tijdens excursies
 • Maaltijden op aankomstdag
 • Reserveringskosten (€ 40)
 • Reisverzekering
 • Verklaring omtrent gedrag
 • Persoonlijke kosten voor excursies, lokale reiskosten, extra maaltijden en drankjes, vaccinaties e.d.
Startdata

Aankomst is op Colombo Bandaranayake International Airport (BIA) op de startdatum. Je kunt de hele dag aankomen: tussen 10.00 ‘s ochtends en tot de volgende ochtend 06.00 uur. Wanneer je een andere aankomstdag prefereert kunnen we nog wel een airport pickup service voor je regelen, maar daar komen dan wel extra kosten bij. Na 2 weken in Colombo te zijn geweest, word je op de zaterdag vanaf het vrijwilligershuis in Colombo opgehaald door onze partnerorganisatie uit Galle en gaat het volgende avontuur in Galle beginnen.

Je kunt vanaf 12.00 uur terecht in de accommodatie. Kom je vroeger aan, dan zullen ze er alles doen om de accommodatie eerder klaar te krijgen. Maar dat is niet gegarandeerd.

Startdata 2020

Helaas kunnen we vanwege corona op dit moment geen vrijwilligers plaatsen.

Startdata 2021

 • 11 en 25 januari
 • 8 en 22 februari
 • 8 en 22 maart
 • 5 en 19 april
 • 3, 17 en 31 mei
 • 14 en 28 juni
 • 12 en 26 juli
 • 9 en 23 augustus
 • 6 en 20 september
 • 4 en 18 oktober
 • 1, 15 en 29 november
 • 13 en 27 december

Engelse lesgeven op scholen is niet mogelijk in de vakanties, wel kun je dan les gaan geven aan vrouwen, monniken of aan kinderen in een zomerkamp. Een andere mogelijkheid is om de leraren extra (conversatie) lessen te geven.

Schoolvakanties in Colombo zijn

 • 8 april t/m 26 april. Lesgeven op scholen en aan monniken niet dan niet mogelijk.
 • 30 juli t/m 30 augustus. Lesgeven op scholen is dan niet mogelijk. Lesgeven aan monniken wel.
 • 4 december t/m 4 januari. Lesgeven op scholen is dan niet mogelijk. Lesgeven aan monniken wel.

Child Care project niet mogelijk van 20 december t/m 2 januari.
Women Empowerment project niet mogelijk van 8 april t/m 18 april.

De schoolvakanties / examens in Galle lopen van

 • 12 t/m 26 april
 • 9 augustus t/m 3 september
 • 29 november t/m begin januari 2022

In deze vakanties zijn de volgende projecten niet mogelijk: lesgeven op scholen, monniken, women empowerment en kindergarten). In deze periode kan je als vrijwilliger kiezen voor het schildpaddenproject, de hondenkliniek of de medische projecten.

Naast de schoolvakanties/examens zijn er in Sri Lanka ook nog Nationale Holidays die je programma kunnen beïnvloeden. Het kan voorkomen dat je project dan gesloten is voor één of meerdere dagen. Houd hier rekening mee. Na boeking ontvang je hier alle verdere informatie over.

Accommodatie

Zowel in Colombo als in Galle/Unawatuna zit je in een vrijwilligershuis (met WIFI). In Colombo is deze wat kleiner en met minder vrijwilligers. In Unawatuna (ligt een kwartiertje rijden vanaf Galle) ben je altijd met een grotere groep vrijwilligers, en zit je vlakbij het strand!. Het vrijwilligershuis in Unawatuna heeft zelfs een zwembad in de tuin. Beide huizen zijn super leuk en relaxed!

 

Voor wie geschikt

Dit programma is het leukste voor deelnemers die tussen de 18 en 25 jaar zijn. Bij uitzondering kan het ook vanaf 17 jaar, neem dan eerst even contact met ons op. De meeste deelnemers boeken dit programma voor 4 of 6 weken. Je bent in hele goede handen bij onze 2 partnerorganisaties op de 2 verschillende locaties. Ze zijn ontzettend vriendelijk en staan altijd voor je klaar. Dat je naar 2 locaties gaat in Sri Lanka maakt het super bijzonder, je ziet zo veel van het land.

Visie op vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk doe je samen!

Wij vinden het erg belangrijk om verschillende vrijwilligersprojecten in het buitenland aan te bieden. Waarom? Omdat we op die manier de wereld een klein beetje mooier kunnen maken. En het werkt! Jaarlijks krijgen we prachtige cijfers van onze partnerorganisaties van wat er allemaal dat jaar bereikt is en dat is indrukwekkend. Vele handen maken licht werk!

Goede voorbereiding is het halve werk

Maar hoe kun je het vrijwilligerswerk nou een succes laten worden? Dat begint bij een goede voorbereiding waarbij je als vrijwilliger jezelf de volgende vragen zou moet stellen:

 • Zou je jezelf toevertrouwen om dit soort vrijwilligerswerk ook in Nederland te gaan doen? En heb je wel eens nagedacht over welke vaardigheden jij beschikt en welke daarvan van pas zouden kunnen komen bij het doen van vrijwilligerswerk in het buitenland?
 • Realiseer je dat als je met kinderen gaat werken dat jij – als vrijwilliger – niet de rol van ouder/verzorger/eindverantwoordelijke op je kunt nemen? En dat jouw rol als vrijwilliger ondersteunend van aard zal zijn.
 • Ben je bereid om tijdens dit mooie avontuur zelf ook te leren van de lokale mensen? Er lopen namelijk zo veel mooie en wijze mensen rond op deze wereld…

Bij die goede voorbereiding hoort ook een training van Stichting Muses. Zij geven een professionele en interactieve training om vrijwilligers bewust te laten worden van duurzaam vrijwilligerswerk. Tijdens deze training(en) leer je veel over vrijwilligerswerk maar vooral ook over jezelf (kwaliteiten, valkuilen). Dit maakt dat je bewuster te werk gaat en vaak ook meer kan bereiken tijdens jouw periode als vrijwilliger.

Belangrijk: goede partnerorganisaties in het buitenland 

Maar we kunnen het niet alleen! Zo zorgen de organisaties waarmee we samenwerken in het buitenland voor de kwalitatief goede projecten die we aanbieden. Betrouwbare partnerorganisaties in het buitenland die net zo over vrijwilligerswerk, service, duurzaamheid en kwaliteit  denken als wij.  En die bovendien ook nog eens alles weten van de lokale omstandigheden, cultuur en gewoontes.

Onmisbaar: de gastvrije lokale bevolking!

En natuurlijk is daar de lokale bevolking. Zonder hun gastvrijheid, enthousiasme  en welwillendheid zouden er niet zulke mooie dingen tot stand kunnen komen. Zij staan open om jou  met hun cultuur kennis te laten maken en je mee te laten draaien in hun leven. Hoe mooi is dat!  En ook in de toekomst hopen zij – samen met jou en andere internationale vrijwilligers – de wereld een beetje mooier te kleuren. Respect en verdraagzaamheid zijn daarbij de kernwoorden!

Lees hier meer over het doen van vrijwilligerswerk via Activity International 

Foto's
Reizen en vrijwilligerswerk Sri Lanka Reizen en vrijwilligerswerk fietstocht Reizen en vrijwilligerswerk groep vrijwilligers Sri Lanka Galle Reizen en vrijwilligerswerk lesgeven in Galle Sri Lanka Reizen en vrijwilligerswerk lesgeven in Galle 3 meisjes Reizen en vrijwilligerswerk lesgeven in Galle lesgeven monniken Reizen en vrijwilligerswerk accommodatie Galle Reizen en vrijwilligerswerk accommodatie Galle groep Sri Lanka medisch project Galle Sri Lanka schildpaddenproject 2 Sri Lanka schildpaddenproject 3 Sri Lanka schildpaddenproject 4 Sri Lanka schildpaddenproject 5 Sri Lanka schildpaddenproject 6 Sri Lanka schildpaddenproject 7 MAri in Sri Lanka yoga MAri in Sri Lanka MAri in Sri Lanka ziekenhuis MAri in Sri Lanka treinreis MAri in Sri Lanka strand MAri in Sri Lanka lesgeven MAri in Sri Lanka strand 2 MAri in Sri Lanka treinreis 2 MAri in Sri Lanka lesgeven 2 MAri in Sri Lanka lesgeven 3 Sri Lanka Dog Care Project 2 Sri Lanka Dog Care Project 9 Sri Lanka Dog Care Project 1 Sri Lanka Dog Care Project 7
Filmpjes
Reisverhalen
Maike Ook al was het de eerste keer dat ik zo lang van huis was en miste ik de mensen thuis best wel erg, ik heb geen moment spijt gehad van mijn beslissing om naar Sri Lanka te gaan. Anders had ik nooit zoveel nieuwe ervaringen opgedaan, nooit zoveel mooie dingen gezien en al deze lieve mensen nooit ontmoet..... Lees hier meer
#letsmakememories