single-product.php

Vrijwilligerwerk Hout Baai (Kaapstad)

Aan de slag in townships

De spectaculaire omgeving van Kaapstad is wereldberoemd. Of je nu pinguïns in levenden lijve wilt zin, de Tafelberg wilt beklimmen of juist wilt genieten van het strandleven. Er is genoeg te zien en te doen. Kaapstad zelf is een behoorlijke grote stad met behoorlijk veel tegenstellingen; van hele dure wijken met prachtige villa's met zwembaden tot townships met huizen van golfplaten en karton. En alles daartussenin. Ook Hout Baai hoort bij Kaapstad en is eigenlijk een dorpje op zich. In dit gemoedelijke stadje kun je vrijwilligerswerk doen.

Hout Baai: gemoedelijk stadje aan het strand

Hout Baai is gelegen aan de Atlantische kust op de Cape Peninsula, 20 kilometer ten zuiden van het centrum van Kaapstad. Dit leuke stadje is ingeklemd tussen de Tafelberg aan de ene kant en een prachtig wit strand aan de andere kant. Het is één van de drukste vissershavens van de West Kaap en heeft talloze visrestaurants waar je heerlijke verse vis (en sushi!) kunt eten. Het is echt een gemoedelijk stadje waar veel toeristen op afkomen (Chapman's Peak is om de hoek) en waar de bekende toeristische rode Hop-On-Hop-Off bus een halte heeft. Maast winkeltjes en een paar supermarkten heb je er ook parken en een prachtig strand waar je vanuit het Backpackershostel op uitkijkt. Super!

Vrijwilligerswerk in Hout Baai

Naast behoorlijke welvaart kent Hout Baai ook een aantal townships die zich aan de rand van de stad bevinden. Hier heerst veel armoede en werkloosheid en het HIV/Aids probleem is groot. De mensen wonen met soms hele gezinnen in kleine houten krotten met daken van golfplaten. Geen stromend water, geen elektriciteit, geen verwarming. Als vrijwilliger kun je in deze townships aan de slag en je steentje bijdrage aan een betere toekomst voor de mensen. Mooie projecten in een prachtige omgeving: let’s make memories!

 • 3, 4, 6 of 8 weken
 • Kaapstad om de hoek
 • Strand, winkels en restaurantjes (heerlijke sushi!) voor de deur
 • Leuk om bij te boeken: Garden Route tour
0.00

Zuid-Afrika – Hout Baai: Vrijwilligerswerk

Kies het aantal weken

Kom naar een infodag!
Wat ga je doen?

Om te beginnen gaan we eerst maar eens het programma van de 1e week met je doornemen. Op dag 1 kom je aan in Kaapstad. Daar word je opgehaald door een medewerker van onze partnerorganisatie en naar de Hout Bay Backpackers lodge gebracht. Dat wordt je nieuwe ‘thuis’ voor de komende weken. Hout Baai is ongeveer 45 minuten tot een uur rijden vanaf het vliegveld.

De 2e dag begint met een informatieve presentatie. Tijdens deze presentatie komen alle belangrijke dingen aan de orde die je moet weten over het leven in Kaapstad/Hout Baai, over het doen van vrijwilligerswerk, over de Do’s and Dont’s, over veiligheid, over hoe je het vrijwilligerswerk het beste kunt aanpakken, wat je kunt verwachten etc. ‘s Middags ga je onder leiding van een gids naar het Township Imizamo Yethu, één van de townships waar je mogelijk komt te werken. De gids zal je uitleggen hoe het werkt, wat er wel mag en niet en zal je advies geven over alles wat met het leven in een township te maken heeft.

Zuid-Afrika Kaapstad Imizamo Yethu

Op dag 3 word je naar je project gebracht en ga je kennismaken met de mensen die op het project werkzaam zijn en krijg je te horen hoe alles werkt en wat je taken zullen zijn. Na de lunch ga je nog een township-tour maken. Dit keer in Hangberg. De gids is een lokale leider die in Hangberg woont en die nauw betrokken is bij het lokale jeugdwerk.

Op dag 4 begint het échte werk als vrijwilliger! Je zult ‘s ochtends naar je project gaan en langzaam je nieuwe leventje als vrijwilliger oppakken. En ook dag 5 is een ‘gewone’ werkdag.

Dag 6-7: weekend! Het eerste weekend krijg je de mogelijkheid om de omgeving een beetje te leren kennen. Je krijgt een open busticket voor de Hop-on-Hop-off bus in Kaapstad en die rijdt langs alle highlights zoals de Tafelberg, Camps Bay,  Waterfront en Cape Town City Center. Super! De andere weekenden ben je ook vrij en kun je de rest van de omgeving verkennen. Vergeet niet naar Robben Island te gaan!

Verschillende vrijwilligersprojecten mogelijk!

Zoals gezegd kun je vanuit Hout Bay als vrijwilliger bij verschillende projecten aan de slag. Lees hieronder wat de mogelijkheden kunnen zijn.

Teaching & Youth Development project
Onderwijs is de sleutel naar een betere toekomst. Niet alleen in Zuid-Afrika, ook in Nederland of waar dan ook ter wereld. Alle kinderen zouden naar school moeten gaan, het hoort bij de universele rechten van een kind. Helaas gaat ook in Zuid-Afrika een veel te groot percentage niet naar school door verschillende redenen: armoede, HIV/Aids problemen in de familie, gebrek aan goede leerkrachten…het komt nog veel te veel voor. Dit project zet zich in voor goed onderwijs en assisteert op verschillende basisscholen. Je geeft extra hulp aan de ‘achterblijvers’, kinderen die om wat voor reden niet mee kunnen komen. Aandacht in een één-op-één setting werkt vaak heel goed! Ook in de middag help je mee bij de naschoolse opvang. Het begeleiden van huiswerk, met de kinderen lezen, bijspijker-lessen maar ook het juiste voorbeeld geven. Vaak krijgen de kinderen van thuis geen goed voorbeeld, geen structuur, geen regels. Terwijl ze die hard nodig hebben!  Een van de taken die je zou kunnen doen als vrijwilliger is  ‘s ochtends meehelpen op school en ‘s middags help je mee in een jeugdcentrum waar kinderen uit school komen. Een van de scholen staat in het township Hangberg waar veel werkeloosheid heerst. Juist hier is het belangrijk dat de kinderen naar school gaan en les krijgen. Niet alleen om kennis op te doen maar ook om te werken aan hun zelfbewustzijn en eigen ontwikkeling. Er komen veel kinderen uit gebroken gezinnen die wel wat extra aandacht kunnen gebruiken. Maar ja, op een school waar eigenlijk 500 kinderen kunnen komen (en waar er 1200 rondlopen) is het moeilijk om die aandacht op te eisen. Zeker gezien het feit dat er zo’n 50 kinderen per klas zitten. Voor een leraar een behoorlijke uitdaging om sommige kinderen wat extra aandacht te geven. Vrijwilligers zijn hier dus meer dan welkom!

Zuid-Afrika Kaapstad Hout Baai schooltje

Childcare-project
Je gaat je bij dit project inzetten voor de kinderen die in de vele townships wonen. Door de Apartheid zijn er ook in Hout Bay townships ontstaan en wonen er nog steeds duizenden kinderen in grote armoe. Zij  hebben door gebrek aan geld en goed onderwijs geen rooskleurige toekomst voor de boeg. Werkloosheid, drugsgebruik, HIV/Aids, sexueel misbruik en criminaliteit liggen op de loer en dat heeft al vele slachtoffers gemaakt. Dit project biedt hulp aan een aantal pre-school centers (een soort kleuterscholen) die in de townships Imizamo Yethu en Hangberg zijn geopend. In deze townships is meer dan de helft van de jongeren tussen de 15-24 jaar werkloos (52%). Rond de 18% van de bevolking hier is besmet met HIV/Aids (in sommige leeftijdscategorieën is dat zelfs 40 tot 50%) en – dit is echt shocking – zo’n 2,5 miljoen kinderen hebben daardoor geen ouders meer! Veel mensen leven in zelfgebouwde krotten boven op elkaar en zonder goede voorzieningen. Sommige pre-schools zijn de hele dag open, sommige alleen ‘s ochtends. Deze scholen bieden de kinderen eten, veiligheid en onderwijs. Als vrijwilliger help je met de zorg voor de kinderen, je maakt eten voor ze, je organiseert leuke activiteiten voor ze en helpt met educatieve spelletjes. Verder kun je helpen met:

– het geven van Engelse les en wiskunde (rekenen)
– het doen van rollenspelen – educatieve spelletjes ontwikkelen die aansluiten bij de ontwikkeling van het kind
– verhaaltjes voorlezen (daar leren kinderen heel veel van!)
– het organiseren van spelletjes en sportieve activiteiten om ze te leren spelen
– het assisteren in de keuken (koken) en helpen met eten geven
– het leren hoe ze moeten tandenpoetsen en zichzelf schoon kunnen houden

 

Zuid-Afrika Kaapstad Hout Baai 1

Support for People with Disabilities project
Normaal gesproken kan het al best lastig zijn om met een beperking te leven. Maar de uitdaging wordt pas echt groot als je én een beperking hebt én in een township woont. Zijn de kansen op een beter leven al niet heel groot voor een normaal mens daar, voor iemand met een handicap is er bijna helemaal geen zicht op hulp. Daarnaast worden mensen en kinderen met een beperking behoorlijk gediscrimineerd en niet in de samenleving opgenomen. In sommige gevallen worden ze zelfs compleet genegeerd door de familie en overdag alleen thuis gelaten. Zonder (medische) hulp en zonder eten.

Zuid-Afrika Kaapstad Hout Baai vrijwilligerswerk 2

Een groep vrijwilligers heeft – samen met de lokale kerk – een centrum opgericht waar zo’n 30 mensen met een beperking terecht kunnen. In dit centrum krijgen ze hulp, leren ze om zelfstandig te leven en in sommige gevallen leren ze hoe ze een vak kunnen uitoefenen. Ze worden daarnaast als volwaardige mensen aangesproken en behandeld en misschien is dat wel het belangrijkste. Als vrijwilliger kun je helpen met:

– dagelijks op het centrum aanwezig zijn en de aanwezige mensen helpen met hun dagelijkse activiteiten
– het centrum financieel proberen te ondersteunen door het maken en verkopen van handgemaakte producten
– helpen met verschillende trainingen aan de mensen met een beperking
– helpen in de keuken (en in de moestuin) om voedzame maaltijden klaar te maken
– en misschien wel het belangrijkste: vertel deze mensen over je reizen en over je thuis. Help ze door jouw verhalen de wereld te ontdekken. Ze zullen zelf waarschijnlijk het township nooit verlaten, maar ontdekken de wereld via de verhalen van vele internationale vrijwilligers. Hoe ontzettend tof is dat?!

Prijzen

€ 1200 – 3 weken*
€ 1350 – 4 weken
€ 1650 – 6 weken
€ 1900 – 8 weken

* Let op! Teaching project alleen mogelijk vanaf 4 weken

Inbegrepen in de prijs

 • Plaatsing in een vrijwilligersproject
 • Introductie in Hout Baai (1 dag)
 • Onderdak (gedeelde kamer) en maaltijden in een vrijwilligerslodge (Hout Bay Backpackers).
 • Transfer vliegveld-accommodatie
 • Partnerorganisatie in Zuid-Afrika waar je terecht kunt voor vragen (24-uurs noodnummer)
 • Informatiehandboek, hulp en advies voor vertrek
 • Hulp bij afsluiten reisverzekering en boeken van je reis
 • Vrijwilligerstraining voor vertrek door Stichting Muses
 • Certificaat na terugkomst

Niet inbegrepen:

 • Vlucht naar Kaapstad, Zuid-Afrika
 • Vervoerskosten naar project (lokale taxi) Ongeveer €0.60 per keer.
 • Reserveringskosten (€ 40)
 • Reisverzekering
 • Verklaring omtrent gedrag
 • Persoonlijke kosten voor drankjes, extra excursies, weekendjes Kaapstad, vaccinaties etc.
Startdata

Iedere eerste en derde maandag van de maand kun je aankomen in Kaapstad. Je vertrekt ook weer op een maandag (na 3, 4, 6 of 8 weken). In januari zijn er andere startdata.

Accommodatie

Alle vrijwilligers verblijven in Hout Bay Backpackers; een award-winning lodge met een fantastisch uitzicht over het strand Hout Bay, de lokale winkels, marktjes, restaurants en andere voorzieningen…alles binnen handbereik en op loopafstand.

Je slaapt in zogenaamde ‘dorms’, een ruime slaapkamer met meerdere bedden. Ook deel je de badkamer, de keuken, de woonkamer en het terras met andere vrijwilligers en/of gasten van het hostel (vaak internationale studenten en stagiaires). De medewerkers van het hostel helpen je graag om je verblijf zo aangenaam mogelijk te maken en helpen je ook – als je dat wilt – met het boeken van leuke excursies en sightseeings.

Je krijgt 3 maaltijden per dag en worden door de medewerkers van het hostel gekookt en/of klaargezet. Samen met de andere vrijwilligers ga je gezellig aan tafel. In de winter is dat in de eetkamer. In de zomer lekker buiten op het terras met een prachtig uitzicht!  Het ontbijt staat elke morgen klaar en is self-service. Het bestaat uit brood en beleg, muesli, fruit, yoghurt, en soms een eitje. Lunch staat ook klaar en dat bestaat uit brood, beleg, salade en fruit. ‘s Avonds wordt er gekookt en de vrijwilligers worden ingedeeld in een schema om een handje mee te helpen in de keuken. Op het menu staan bijvoorbeeld pasta, roerbakgerechten, curries en stoofpotjes. Heerlijk! Als je een allergie hebt of vegetariër bent…geen probleem. Wel even melden.

Zuid-Afrika Kaapstad Hout Bay Backpackers

Voor wie geschikt

Dit project is geschikt voor iedereen vanaf 18 jaar die voldoende kennis van Engels heeft. Je hoeft geen ervaring op het gebied van onderwijs, sport of welfare te hebben maar dat is uiteraard wel erg handig en welkom! Belangrijker zijn bepaalde karaktereigenschappen als  een flexibele werkhouding, een ‘open mind’, geduld, aanpassingsvermogen, improvisatievermogen, het tonen van initiatief, zelfstandig kunnen werken en respect en begrip hebben voor lokale tradities en cultuur. Daarnaast beschik je over een goede lichamelijke en geestelijke gezondheid.

Let op: De woon- en werkomstandigheden bij dit project zijn primitiever dan je gewend bent. In de townships zijn huisregels van toepassing om zorg te dragen voor je veiligheid. Houd je aan deze regels!

Visie op vrijwilligerswerk

 

Let’s make memories!

 

Mooie herinneringen maken, daar gaat het bij ons om. Voor ons is het bijna vanzelfsprekend dat deze mooie herinneringen samen gemaakt worden. Met ons, met jou, met onze contactpersonen én met de lokale bevolking. Zodat alle partijen aan het eind van jouw reis kunnen terug kijken op een fantastisch avontuur. Want hoe mooi is het om samen herinneringen te kunnen delen?!

Let’s give it a thought!
Het doen van vrijwilligerswerk in het buitenland zal jou ongetwijfeld veel mooie herinneringen brengen. Je leert de taal en gewoontes van het land kennen en je leeft een tijdje in een compleet andere omgeving. Je krijgt de kans om in een  andere cultuur te duiken en dingen te zien die je als  gewone toerist niet te zien krijgt.  Bovendien leer je flexibel, geduldig  en zelfstandig te zijn  en zal er een beroep worden  gedaan op je  improvisatievermogen. Een bijzondere en leerzame ervaring waar je je hele leven wat aan gaat hebben!

Tot zover de voordelen voor jou. Maar hoe kun je jouw reis nou ook voor anderen een succes te laten worden? Dat begint bij een goede voorbereiding! Lees daarom onderstaande vragen maar eens door en bedenk wat jouw antwoord op de vragen zal zijn.  Gewoon, om je bewust laten te worden wat de impact van jouw verblijf kan hebben en hoe jij jouw ervaring op een goede manier kunt gaan delen.

 • Zou je jezelf toevertrouwen om dit soort vrijwilligerswerk ook in Nederland te gaan doen? En heb je wel eens nagedacht over welke vaardigheden jij beschikt en welke daarvan van pas zouden kunnen komen bij het doen van vrijwilligerswerk in het buitenland?
 • Realiseer je dat als je met kinderen gaat werken dat jij – als vrijwilliger – niet de rol van ouder/verzorger/eindverantwoordelijke op je kunt nemen? Jouw rol als vrijwilliger zal ondersteunend van aard zijn.
 • Ben je bereid om tijdens dit mooie avontuur zelf ook te leren van de lokale mensen? Er lopen namelijk zo veel mooie en wijze mensen rond op deze wereld…
 • Snap je dat je de privacy van lokale mensen (en kinderen in het bijzonder) moet respecteren en niet zo maar foto’s van alles en iedereen op Facebook/Instagram kan zetten?
 • Kun je je voorstellen dat je ergens komt waar er andere ‘regels en gewoontes’ zijn die jij misschien heel raar en onbegrijpelijk vindt? En dat deze gewoontes niet beter of slechter zijn maar gewoon anders?

 

Let’s make it possible!
Wij op onze beurt zullen er ook alles aan doen om jou én de lokale bevolking een mooie herinnering te geven. Daar zijn we dan ook elke dag mee bezig. We zorgen dat de vrijwilligersprojecten die we aanbieden duurzaam zijn en voldoen aan internationale richtlijnen. Daarnaast proberen we je goed en gedegen voor te bereiden op het werk dat je gaat doen. Je krijgt van ons veel tips, adviezen en duidelijk omschreven gedragsregels. Deze zijn door de organisatie Better Care Network Netherlands opgesteld (aangezien zij hiervoor de juiste kennis in huis hebben) en wij onderschrijven die volledig. Daarnaast bieden we je een training voor vertrek aan (verplicht) en krijg je ook nog eens een introductie als je eenmaal ter plaatse bent.

 

Let’s do this together!
Oké, we hebben het over jou gehad, we hebben het over ons gehad…rest er nog een partij waar we niet zonder kunnen: onze goede en betrouwbare partnerorganisaties in het buitenland die net zo over vrijwilligerswerk, service en kwaliteit  denken als wij.  En die bovendien ook nog eens alles weten van de lokale omstandigheden, cultuur en gewoontes. Wij werken al jaren met hen samen, dat vinden we belangrijk. Want alleen met een hechte samenwerking kun je op de lange termijn een verschil maken. En dat blijkt ook wel, want zij hebben de afgelopen jaren (samen met alle enthousiaste vrijwilligers) voor heel veel mooie resultaten gezorgd.

En natuurlijk is daar de lokale bevolking. Zonder hun gastvrijheid, enthousiasme  en welwillendheid zouden er niet zulke mooie dingen tot stand kunnen komen. Zij staan open om jou  met hun cultuur kennis te laten maken en je mee te laten draaien in hun leven. Hoe mooi is dat!  En ook in de toekomst hopen zij –samen met jou en andere internationale vrijwilligers – de wereld een beetje mooier te kleuren. Respect en verdraagzaamheid zijn daarbij de kernwoorden!

En dat gaan we samen doen. Schouders eronder en go! Let’s do this together. Let’s make memories!

Met wie werken we samen

All Out Africa: they only just begun…

Bij deze reis werken we samen met de organisatie All Out Africa. Een betrouwbare partnerorganisatie in Afrika  en fijn om mee samen te werken. De naam All Out Africa is afgeleid van het gezegde “go All Out”. Dat betekent zoiets als “geef het beste van jezelf”.

All Out Africa bestaat uit 3 verschillende onderdelen die gevestigd zijn in Zuid-Afrika, Swaziland, Mozambique en Botswana. Ze bestaan uit een non-profit stichting, een maatschappelijke onderneming en profit gedeelte die verantwoorde reizen organiseert. De non-profit stichting houdt zich bezig met de vrijwilligersprojecten en de continuïteit daarvan. Daarnaast beheren zij nog twee onderzoekscentra. De maatschappelijke onderneming organiseert en regelt alles voor vrijwilligers, studenten en stagiaires die mee willen helpen bij sociale- en ecologische projecten. Het deel van de organisatie die reizen organiseert biedt verantwoorde, culturele en avontuurlijke reizen en beheert twee lodges.

Het doel van All Out Africa is om hun passie voor zuidelijk Afrika (en de mensen, dieren en natuur) te delen met de rest van der wereld. En dat willen ze doen door een ‘life changing experience’te bieden.

 

Sinds de oprichting in 2004 hebben ze als meer dan 6000 vrijwilligers de mogelijkheid gegeven om mee te helpen op een project. Veel van deze mensen zijn vrienden en ambassadeurs geworden en helpen tot op de dag van vandaag mee op verschillende manieren om een ​​betere wereld te bouwen. Maar het begon allemaal erg bescheiden in 2003. Het eerste kantoor was een gedeeld bureau in een internetcafé op een boerderij ergens in het centrum van het stadje Malandela in Swaziland.  Kim Roques (een jonge natuurbeschermer en sociaal-ondernemer) en goede vriend Roland Thorne (expert verantwoord toerisme) hadden een droom om iets voor de wereld te betekenen en projecten op te starten die een verschil zouden kunnen maken. Toen in 2003 het ‘vrijwilligerstoerisme’ vorm kreeg, kwam hun droom in een stroomversnelling. Ze zagen de kans om hun doelen te bereiken door het inzetten van internationale vrijwilligers. In 2004 is All Out-Afrika officieel opgericht en werd een aantal toegewijde experts bij het team gevoegd. Ondanks het bescheiden begin, is de droom altijd groot geweest  En nu is All Out Africa uitgegroeid tot één van Afrika’s meest toonaangevende organisaties op het gebied van vrijwilligerswerk en verantwoord reizen. Ze hebben kantoren in Swaziland, Zuid-Afrika, Mozambique en Botswana.  Er werken meer dan 50 medewerkers die allemaal de passie voor Afrika delen en zich betrokken voelen bij de doelen van All Out Africa. Een grote familie die wat hen betreft alleen nog maar groter kan worden. They only just begun….

Extra opties

6 dagen Cape to Addo Garden Route tour 

Na het vrijwilligerswerk kun je de omgeving van Kaapstad verkennen. En wat voor een omgeving! Dit gebied staat bekend als de Garden Route. Het is een prachtig en afwisseld gedeelte van Zuid-Afrika die je zeker gezien moet hebben. En dat komt goed uit, want in deze week zie je alle highlights. Je bezoekt o.a. de Kaap, Hermanus, Oudtshoorn, Tsitsikamma National Park en Addo Elephant National Park. Deze tour kun je gewoon bijboeken via Activity International!

Kijk hier voor meer informatie

 

Foto's
Zuid-Afrika Kaapstad Imizamo Yethu Zuid-Afrika Kaapstad Hout Bay Backpackers Zuid-Afrika Kaapstad Hout Baai strand Zuid-Afrika Kaapstad Hout Baai huis in township 2 Zuid-Afrika Kaapstad Hout Baai middagslaapje Zuid-Afrika Kaapstad Hout Baai vrijwilligerswerk Zuid-Afrika Kaapstad Hout Baai vrijwilligerswerk 2 Zuid-Afrika Kaapstad Hout Baai zondagmiddag aan de werf
Reisverhalen
Isabelle en Valerie Pff de tijd is echt veel te snel gegaan!! Deze maand in Afrika was echt top! Toen we aankwamen in ons hostel waar we de komende drie weken zouden verblijven werden we meteen door All Out Africa ontvangen. We kregen een presentatie en daarna twee rondleidingen door de twee townships waar we zouden gaan werken + een hike op een berg..... Lees hier meer
#letsmakememories