single-product.php

Granada: vrijwilligerswerk

Nicaragua, wat een top bestemming!

Bij een reis naar Midden-Amerika denk je misschien niet meteen aan Nicaragua. En dat terwijl het land zoveel te bieden heeft! Zo veel zelfs dat in 2015 Nicaragua in de top 10 van de beste reisbestemmingen van de Lonely Planet stond. En dat wil wel wat zeggen. Granada is de stad waar je vrijwilligerswerk kunt doen en is een prachtige koloniale stad. Je vindt er veel historie en kleurrijke gebouwen. Een betere uitvalsbasis om je verblijf in Nicaragua tot een succes te maken kun je niet wensen. Het vrijwilligerswerk in Granada bestaat sociale projecten, sportprojecten of natuur projecten. Deze bevinden zich - met uitzondering van de natuurprojecten allemaal - in Granada.

 • 4 tot 8 weken (verlenging mogelijk)
 • Projecten zijn het gehele jaar geopend (m.u.v. de periode rond Kerst en Oud & Nieuw)
 • Combinatie met Cuba en/of Costa Rica mogelijk
 • Taalcursus Spaans inbegrepen
0.00

Nicaragua – Granada: vrijwilligerswerk en taalcursus

Kies het aantal weken

Extra weken vrijwilligerswerk

Toevoegen?

This must be a number!

Extra weken taalcusus met accommodatie

Toevoegen?

This must be a number!

Kom naar een infodag!
Wat ga je doen?

In Nicaragua kun je geplaatst worden op een sociaal, sport of een natuur project. Er zijn verschillende projecten waar je aan de slag kunt. Ervaring is handig, maar nog belangrijker is eigen initiatief en creativiteit. Als je met kinderen werkt, kan het werk bestaan uit activiteiten bedenken, verzorging, spelen of lesgeven. Op dit moment zijn er een aantal projecten waar je aan de slag kunt, hieronder vind je een overzicht.

Nicaragua vrijwilligerswerk in Granada

Piñatas maken met mensen met beperkingen
Deze kleine organisatie is een project opgestart waarbij gehandicapte mensen worden ingezet om piñatas te maken. Een fantastisch initiatief want gehandicapte mensen worden in Nicaragua vaak buitengesloten uit de maatschappij. Ze worden als vaak als minderwaardige mensen gezien en als lastig, kansloos en duur omdat hun zorg behoorlijk wat geld kost. Geld dat de meeste Nicaraguanen niet hebben. Het gevolg is dat veel gehandicapten een geïsoleerd bestaan lijden. Ze komen niet onder de mensen, worden thuis gehouden en krijgen niet de hulp, zorg en aandacht die ze nodig hebben. Dit project helpt deze mensen uit een isolement te halen door ze een nuttige dag invulling te geven (piñatas maken) zodat ze weer het gevoel krijgen dat ze meedraaien in de maatschappij. Een piñata is trouwens een soort pop van papier-maché gevuld met kleine speelgoed, snoepjes en confetti. Op (kinder-)feestjes moet de jarige dan geblinddoekt met een stok de piñata proberen te raken en open te slaan. Een leuke traditie in heel Latijns-Amerika. Als vrijwilliger help je de gehandicapte mensen met het maken van de piñatas. Lekker de hele dag knutselen met deze mensen een ze een ervaring geven die goud waard is!


National Zoo and Wildlife rehabilitation centre
Hoe leuk is dit! Meehelpen in een dierentuin dat tegelijkertijd een rehabilitation centre is voor zieke, gewonde en gevonden dieren. Met weinig financiële middelen, weinig personeel maar met heel veel liefde en inzet proberen ze er toch het beste van te maken. Ze proberen de dieren een dierwaardig bestaan te geven en – zo mogelijk – terug te zetten in de natuur. In de afgelopen 15 jaar hebben ze zo’n 7000 dieren in de opvang gehad waarvan er 4000 weer terug zijn uitgezet! Als vrijwilliger help je mee om het leven van de dieren in de opvang zo dierwaardig mogelijk te laten zijn: eten klaar maken (groente, fruit vlees snijden), dieren voeren, hokken schoonmaken, onderhoudswerkzaamheden in de dierentuin, meehelpen in de vlindertuin..Genoeg te doen voor een echte dierenliefhebber! Er is ook een filmpje beschikbaar over dit project: Filmpje National Zoo and Wildlife rehabilitation centre.

Kinderdagopvang  (beschikbaar van half februari tot eind november)
De straatkinderopvang is er voor kinderen die zich in problematische thuissituaties bevinden of voor diegene waar niemand op kan passen omdat de ouders moeten werken. Op de kinderdagopvang komen kinderen van 0 tot 6 jaar oud uit heel Granada. Per dag zijn er ongeveer 50 tot 80 kinderen aanwezig. Vrijwilligers helpen hier met het verzorgen van de kinderen (op bed leggen, luiers verschonen) maar ook met het geven van individuele aandacht zoals knuffelen en het doen van spelletjes. Er is een totaal gebrek aan potloden, pennen, (educatief) speelgoed etc.

Daarnaast krijgen de kinderen hier ook een maaltijd omdat ze thuis vaak niet of zeer slecht te eten krijgen. Eten geven en helpen in de keuken horen ook tot de werkzaamheden.

Nicaragua vrijwilligerswerk in Granada school

Naschoolse opvang  (beschikbaar van half februari tot eind november)
Op deze naschoolse opvang komen voornamelijk kinderen uit de armere buurten van Granada. De opvang is erop gericht om de toekomst van de kinderen te verbeteren. Dit gebeurt in de vorm van onderwijs, voeding, werk en verbetering van zelfvertrouwen. Ongeveer 2750 echt arme kinderen, haast zonder opvoeding, worden hier opgevangen. Als vrijwilliger help je met tal van activiteiten. Je kunt helpen met het geven van Engelse les of huiswerkbegeleiding. Er zijn ook naschoolse activiteiten zoals dansles, muziek, tekenen, naailes enz. Als vrijwilliger assisteer je de lokale leerkracht en je kunt eventueel nieuwe ideeën aandragen. De kinderen vinden het erg leuk als er nieuwe vrijwilligers zijn. Zo krijgen ze wat extra aandacht. Ook wordt het gewaardeerd als je eenmaal een beetje Spaans spreekt, vanwege de culture uitwisseling. Als vrijwilligers is het belangrijk dat je stevig in je schoenen staat want het betreft bij dit project echt de allerarmsten.

Naschools project in Granada
Dit project is gelegen in één van de armste buurten van Granada, Nicaragua. Deze omgeving bestaat voor het grootste gedeelte uit zandwegen en kleine huisjes met slechts één of twee kamers. De kinderen op het project komen uit de allerarmste gezinnen. Het project zelf is naschools. Naast hun reguliere lessen bij de publieke scholen, kunnen de kinderen uit de buurt hier terecht voor bijlessen Engels, Spaanse taal, rekenen, maar ook voor speelplezier en een goede maaltijd. Veel kinderen zijn namelijk ondervoed of komen uit een lastige gezinssituatie. Dit project probeert er dus voor te zorgen dat kinderen goed gevoed worden, goede educatie krijgen en een stukje extra positieve aandacht ontvangen. Door middel van hun gedrag en werkhouding binnen het project kunnen de kinderen daarnaast extra schoolspullen verdienen. Als vrijwilliger help je met het voorbereiden en uitvoeren van de lessen, het klaarmaken en uitdelen van de maaltijden, houd je de bibliotheek bij en houd je je bezig met extra taken die hier en daar naar voren komen. De mensen binnen het project proberen de kinderen individueel te bekijken en altijd positief te benaderen en hem op deze manier de mogelijkheid te geven uit de cyclus van de armoede te klimmen en verder te komen.

Nicaragua vrijwilligerswerk in Granada Education Center

 

Opvang voor meisjes in Granada
Dit kleine opvangtehuis in Granada biedt onderdak aan ongeveer 24 meiden van 4 tot 17 jaar oud. Zodra de kinderen 18 worden, moeten ze de opvang verlaten. Zoals vaker het geval is in Nicaragua zijn de kinderen geen echte wezen, maar in de steek gelaten door hun ouders. De kinderen hebben vervolgens geen andere plaats om naartoe te gaan en komen zo in het weeshuis terecht. Vaak hebben de ouders drugs- of alcoholproblemen, zitten ze vast of hebben ze hun kinderen in de steek gelaten voor een nieuwe partner die geen kinderen wil. Het opvangtehuis wordt beheerd door de kerk, waardoor religie een belangrijke plaats heeft in het dagelijks leven. Als vrijwilliger kun je hier aan de slag met huiswerkbegeleiding, meegaan met bezoekjes naar de psycholoog en de sociaal werker, het organiseren van leuke activiteiten en workshops of lessen. Daarnaast ben je ook welkom om binnen de organisatie van het opvangtehuis een handje te helpen.

Sociale Bibliotheek in Granada
Veel kinderen in Nicaragua groeien op zonder boeken. Zij kennen niet het plezier van een verhaaltje voor het slapen gaan, het lezen van een boek bij het ontbijt of de ruime keuze aan spannende boeken uit de schoolbibliotheek. Sterker nog, veel ouders kunnen zelf niet (goed) lezen en ook de scholen kampen met een groot tekort aan geld om zichzelf van boeken te voorzien. Daarom is deze bibliotheek opgericht in het centrum van Granada. Kinderen kunnen hier terecht om hun huiswerk te maken, boeken te lezen of voorgelezen te worden, maar ook om (educatieve) spelletjes te doen en mee te doen aan activiteiten. Elke woensdag doet een medewerkster van de bibliotheek daarnaast een ronde door Granada om de publieke scholen van nieuwe boeken te voorzien. Deze leveren de scholen twee weken later weer in, in ruil voor een nieuwe set. Ook is er elke zaterdag een leeskring in het park in het centrum van de stad. Hier komen vooral kinderen op af, maar hier en daar ook een volwassenen.

Als vrijwilliger bij de bibliotheek kun je aan de slag met het helpen van de kinderen. Je kunt helpen met het huiswerk, met het (leren) lezen/schrijven, voorlezen, het netjes houden van de bibliotheek en het organiseren van lesjes (bijvoorbeeld Engels) en activiteiten. Daarnaast kun je elke woensdag mee op de rondes door de stad en ben je op zaterdag hartstikke welkom om te helpen in het park. Het allerbelangrijkste is het zorgen voor motivatie om te lezen en te leren, zodat kinderen deze vaardigheden ontwikkelen en hier hopelijk successen mee boeken op school en later in hun leven.

Nicaragua vrijwilligerswerk in Granada social library

Assisteren op publieke basisscholen in Granada
Het grootste gedeelte van de kinderen in Nicaragua gaat dagelijks naar de publieke scholen in het land. Helaas laat het publieke onderwijs nog veel te wensen over. Zo worden docenten onderbetaald, geven ze vaak les aan klassen van meer dan veertig leerlingen, is er te weinig onderwijsmateriaal en is er vrijwel geen inzicht in de vaardigheden van de kinderen. Hierdoor ontstaan er ontzettend grote individuele verschillen tussen de leerlingen. Het is dus niet gek dat sommige kinderen op hun achtste al goed kunnen lezen en schrijven, terwijl er tegelijkertijd ook een grote groep kinderen is, van boven de tien, die het alfabet nog niet op papier kunnen zetten.

Deze organisatie probeert de verschillen gelijk te trekken door vrijwilligers in te zetten in één op één lesjes met de kinderen. Zo kunnen kinderen met achterstanden beter geholpen worden. Daarnaast helpen de vrijwilligers met het assisteren van de docenten, het verzorgen van de computerlessen, bezoekjes naar de tandarts, het organiseren van de wekelijkse fluorhapjes. Daarnaast is er een team dat de kinderen Engelse lessen geeft.

In de zomer (van begin december tot half februari) zijn er geen reguliere lessen en hebben de vrijwilligers zelf de verantwoordelijkheid over de invulling van het lesprogramma. De lessen die in deze periode gegeven worden zijn Engels, Spaans, wiskunde, gym en kunst. De vrijwilligers worden bijgestaan door ayudantes: Nicaraguaanse studenten die doordeweeks helpen binnen het project.

Voordat je begint: Introductieweek (met cursus Spaans)

Het is voor iedereen lekker om na aankomst even te wennen aan je nieuwe ‘thuis’ voordat je aan de slag gaat. Niet alleen om te wennen aan het nieuwe land, maar ook om te wennen aan nieuwe gewoontes, ander eten, een ander levensritme en een andere taal. Tijdens de introductieweek krijg je naast 20 uur Spaanse les ook 4 activiteiten per week zoals bijvoorbeeld dansles, kookles, een boottocht, citytour of museumbezoek. De taalles wordt gegeven op een gezellige talenschool en is bedoeld om je een basiskennis Spaans bij te brengen of – als je al Spaans spreekt – om je Spaanse kennis op te frissen. Deze basiskennis is nodig om je vrijwilligerswerk goed te kunnen doen. Je werkt immers met mensen die alleen maar Spaans spreken en zonder communicatie wordt dat erg lastig (en is niet leuk voor jezelf). Het hangt overigens per project af hoeveel Spaanse kennis is gewenst.

Nicaragua vrijwilligerswerk in Granada Spanish Class

De school is kleinschalig en de klasjes bestaan uit maximaal 2 studenten. Bijna privéles dus! Je krijgt zo’n 20 uur per week Spaanse les. Spreek je Spaans, dan zijn deze 20 opfrisuren tijdens de introductieweek voldoende. Spreek je redelijk Spaans, dan zou een cursus van 2 weken voldoende moeten zijn. Ben je een beginner, dan is een cursus van 3-4 weken aan te raden.

Prijzen

€ 1175 – 4 weken (1 introductieweek, 1 week taalcursus, 2 weken vrijwilligerswerk)
€ 1425 – 6 weken (1 introductieweek, 2 weken taalcursus en 3 weken vrijwilligerswerk)
€ 1700 – 8 weken (1 introductieweek, 3 weken taalcursus en 4 weken vrijwilligerswerk)

Optioneel:
€ 125 – 1 week extra vrijwilligerswerk
€ 325 – 1 week extra Spaanse les inclusief accommodatie

Inbegrepen bij de prijs:

 • Introductieweek, inclusief Cursus Spaans (20 lesuren van 55 min. per week)
 • Vier activiteiten per week (via taalschool)
 • Onderdak tijdens de cursus, gedeelde kamer (gastgezin met maaltijden of hostel zonder maaltijden)
 • Onderdak tijdens het vrijwilligerswerk. Bij de sociale projecten op gedeelde kamer (gastgezin met maaltijden of hostel zonder maaltijden). Bij het natuurproject in een gedeelde accommodatie op het project zelf (incl. 3 maaltijden per dag).
 • Transfer van vliegveld in Managua
 • Begeleiding door de onze partnerorganisatie ter plaatse
 • Lesmateriaal
 • Gratis internet op de talenschool
 • Informatiehandboek, hulp en advies voor vertrek
 • Hulp bij afsluiten reisverzekering en het boeken van je reis
 • Vrijwilligerstraining voor vertrek door Stichting Muses
 • Certificaat na terugkomst

 

Niet inbegrepen:

 • Vlucht naar Managua, Nicaragua
 • Reserveringskosten (€ 40)
 • Reisverzekering
 • Verklaring omtrent gedrag (alleen bij sociaal project)
 • Persoonlijke kosten voor excursies, lokale reiskosten, extra maaltijden en drankjes, vaccinaties e.d.
Startdata

Je kunt in principe iedere maandag starten met de introductieweek. Wel moeten we van tevoren even checken of de gewenste accommodatie beschikbaar is.

De accommodatie gaat in vanaf de zaterdag voorafgaand aan deze maandag. Eerder aankomen is ook geen probleem, we kunnen heel makkelijk extra nachtjes bijboeken in de accommodatie. Aankomst op een doordeweekse dag kan goedkoper zijn dan wanneer je vliegt in het weekend. Zeker de moeite waard om even naar te kijken! Je vliegt naar de hoofdstad van Nicaragua, Managua. Hier word je opgehaald door een medewerker van de partnerorganisatie; hij brengt je naar je accommodatie.

Let op: het kantoor van onze partnerorganisatie is op 1e Kerstdag en Nieuwjaarsdag gesloten. Dat geldt ook voor sommige projecten.

Accommodatie

Tijdens het programma verblijf je in een privé kamer bij een gastfamilie of in een guesthouse. Bij het gastgezin schuif je 3 x per dag aan om mee te eten. Dit doe je op maandag t/m vrijdag. In het weekend is op zaterdag alleen het ontbijt en op zondag alleen het avondeten inbegrepen. Bij een  verblijf in een guesthouse moet je wel zelf voor je eten zorgen.

 

Voor wie geschikt

Deze projecten zijn geschikt voor iedereen vanaf 17 jaar die bereid is om Spaans te leren en affiniteit heeft met de Latijns-Amerikaanse manier van leven. Je hoeft geen werkervaring te hebben maar dat is uiteraard wel erg handig en welkom! Belangrijker zijn bepaalde karaktereigenschappen als  een flexibele werkhouding, een ‘open mind’, geduld, aanpassingsvermogen, improvisatievermogen, het tonen van initiatief, zelfstandig kunnen werken en respect en begrip hebben voor lokale tradities en cultuur. Daarnaast beschik je over een goede lichamelijke en geestelijke gezondheid.

Je bent bereid om de richtlijnen van Better Care Network Netherlands te onderschrijven en een Verklaring omtrent Gedrag aan ons te overhandigen nadat je geboekt hebt. Ook ben je bereid onze Code of Conduct te ondertekenen.

Visie op vrijwilligerswerk

 Let’s make memories!

Mooie herinneringen maken, daar gaat het bij ons om. Voor ons is het bijna vanzelfsprekend dat deze mooie herinneringen samen gemaakt worden. Met ons, met jou, met onze contactpersonen én met de lokale bevolking. Zodat alle partijen aan het eind van jouw reis kunnen terug kijken op een fantastisch avontuur. Want hoe mooi is het om samen herinneringen te kunnen delen?!

Let’s give it a thought!
Het doen van vrijwilligerswerk in het buitenland zal jou ongetwijfeld veel mooie herinneringen brengen. Je leert de taal en gewoontes van het land kennen en je leeft een tijdje in een compleet andere omgeving. Je krijgt de kans om in een  andere cultuur te duiken en dingen te zien die je als  gewone toerist niet te zien krijgt.  Bovendien leer je flexibel, geduldig  en zelfstandig te zijn  en zal er een beroep worden  gedaan op je  improvisatievermogen. Een bijzondere en leerzame ervaring waar je je hele leven wat aan gaat hebben!

Tot zover de voordelen voor jou. Maar hoe kun je jouw reis nou ook voor anderen een succes te laten worden? Dat begint bij een goede voorbereiding! Lees daarom onderstaande vragen maar eens door en bedenk wat jouw antwoord op de vragen zal zijn.  Gewoon, om je bewust laten te worden wat de impact van jouw verblijf kan hebben en hoe jij jouw ervaring op een goede manier kunt gaan delen.

 • Zou je jezelf toevertrouwen om dit soort vrijwilligerswerk ook in Nederland te gaan doen? En heb je wel eens nagedacht over welke vaardigheden jij beschikt en welke daarvan van pas zouden kunnen komen bij het doen van vrijwilligerswerk in het buitenland?
 • Realiseer je dat als je met kinderen gaat werken dat jij – als vrijwilliger – niet de rol van ouder/verzorger/eindverantwoordelijke op je kunt nemen? Jouw rol als vrijwilliger zal ondersteunend van aard zijn.
 • Ben je bereid om tijdens dit mooie avontuur zelf ook te leren van de lokale mensen? Er lopen namelijk zo veel mooie en wijze mensen rond op deze wereld…
 • Snap je dat je de privacy van lokale mensen (en kinderen in het bijzonder) moet respecteren en niet zo maar foto’s van alles en iedereen op Facebook/Instagram kan zetten?
 • Kun je je voorstellen dat je ergens komt waar er andere ‘regels en gewoontes’ zijn die jij misschien heel raar en onbegrijpelijk vindt? En dat deze gewoontes niet beter of slechter zijn maar gewoon anders?


Let’s make it possible!
Wij op onze beurt zullen er ook alles aan doen om jou én de lokale bevolking een mooie herinnering te geven. Daar zijn we dan ook elke dag mee bezig. We zorgen dat de vrijwilligersprojecten die we aanbieden duurzaam zijn en voldoen aan internationale richtlijnen. Daarnaast proberen we je goed en gedegen voor te bereiden op het werk dat je gaat doen. Je krijgt van ons veel tips, adviezen en duidelijk omschreven gedragsregels. Deze zijn door de organisatie Better Care Network Netherlands opgesteld (aangezien zij hiervoor de juiste kennis in huis hebben) en wij onderschrijven die volledig. Daarnaast bieden we je een training voor vertrek aan (verplicht) en krijg je ook nog eens een introductie als je eenmaal ter plaatse bent.

Let’s do this together!
Oké, we hebben het over jou gehad, we hebben het over ons gehad…rest er nog een partij waar we niet zonder kunnen: onze goede en betrouwbare partnerorganisaties in het buitenland die net zo over vrijwilligerswerk, service en kwaliteit  denken als wij.  En die bovendien ook nog eens alles weten van de lokale omstandigheden, cultuur en gewoontes. Wij werken al jaren met hen samen, dat vinden we belangrijk. Want alleen met een hechte samenwerking kun je op de lange termijn een verschil maken. En dat blijkt ook wel, want zij hebben de afgelopen jaren (samen met alle enthousiaste vrijwilligers) voor heel veel mooie resultaten gezorgd.

En natuurlijk is daar de lokale bevolking. Zonder hun gastvrijheid, enthousiasme  en welwillendheid zouden er niet zulke mooie dingen tot stand kunnen komen. Zij staan open om jou  met hun cultuur kennis te laten maken en je mee te laten draaien in hun leven. Hoe mooi is dat!  En ook in de toekomst hopen zij –samen met jou en andere internationale vrijwilligers – de wereld een beetje mooier te kleuren. Respect en verdraagzaamheid zijn daarbij de kernwoorden!

En dat gaan we samen doen. Schouders eronder en go! Let’s do this together. Let’s make memories!

Extra opties

Haal meer uit je reis en maak een combi met Cuba of Costa Rica

Een leuke optie voor als je meer dan één land wil bezoeken tijdens je buitenlandavontuur is de combinatie van 2 landen! Waarom kiezen als het niet hoeft?

Bij de combinatie Nicaragua – Cuba volg je 4 weken Spaanse lessen in Havana (Cuba) en daarna doe je nog 4 weken vrijwilligerswerk in Nicaragua. Op deze manier bezoek je twee heel verschillende maar heel mooie en interessante landen. In het kleurrijke, muzikale Cuba doe je kennis op die je weer kunt gebruiken in het ruige, fascinerende Nicaragua.In Cuba leer je al een aardig woordje Spaans, maar je leert er ook een paar danspasjes die erg van pas kunnen komen in heel Latijns Amerika. Daarnaast bezoek je verschillende bezienswaardigheden en leer je snel veel mensen kennen. Je Spaanse taalkennis en de danspasjes kun je gelijk in de praktijk brengen in Nicaragua, waar je nog een steentje bijdraagt aan sociaal-, natuur- of sportproject. Leuk hè!

Combi met Costa Rica
Ditzelfde kun je doen met natuurbestemming numero uno in Midden-Amerika: Costa Rica. Wat een prachtig land! Na het volgen van een taalcursus van 4 weken in Granada (Nicaragua) reis je op eigen gelegenheid naar San José in Costa Rica, om daar na aankomst 4 weken aan de slag te gaan als vrijwilliger. Met de Ticabus of de Transnica, reis je in 8 uur in een comfortabele touringbus van Granada naar San José voor een eurootje of 40! Daarna aan de slag in een natuur- of sociaal project in Costa Rica. Leuke combi!

 

 

Meer informatie over de combinatiemogelijkheden? Neem dan contact met ons op!

Reisverhalen
Anne van der Plasse In Nicaragua heb ik twee weken gewerkt in een dierentuin vlakbij Granada. De eerste week in de vlindertuin en de tweede week in de dierenopvang. Het werk was soms fysiek zwaar (vooral de tweede week), maar ook hier heb ik genoten door de hele tijd buiten aan het werk te zijn. Ik was hier de enige buitenlander, dus ik heb goed mijn Spaans kunnen oefenen en ben hierdoor ook veel te weten gekomen over het land..... Lees hier meer
#letsmakememories