single-product.php
App ons
Gratis magazine aanvragen
Mail ons
Afspraak maken
Aanmelden nieuwsbrief
Olifantenproject

Help de olifanten in Thailand!

Je kent de beelden vast wel: olifanten die moedeloos door de straten van een stad sjokken. Vaak met goedbetalende toeristen op zijn rug. Hij wordt kort gehouden door zijn mahout (verzorger) en soms behoorlijk 'on-olifants' behandeld om hem in het gareel te krijgen. Brrr, niet het beeld dat wij voor ogen hebben als het om deze 'Gentle Giants' gaat. In Thailand leven nog maar zo'n 1000 Aziatische olifanten in het wild en dit aantal daalt jaarlijks ook nog eens. Daarnaast leven er nog eens 3000 olifanten in gevangenschap. Het olifantenproject in Thailand biedt deze laatste groep het één-na beste alternatief om ze uit de toeristenindustrie te houden: een olifantsvriendelijke opvang in de bergen van Noord-Thailand. Dit is het oorspronkelijke leefgebied van deze ongelooflijk intelligente dieren. En hier voelen ze zich thuis.

Olifantenproject: serious business!

Het project werkt samen met internationale vrijwilligers. Zij mogen helpen om de olifanten die in de opvang verblijven goed in de gaten te houden. Dat is een klus op zich want het gebied waar de opvang over beschikt is erg groot! Het olifantenproject vraagt serieuze vrijwilligers die zich met hart en ziel willen inzetten voor deze dieren. Ritjes op de rug van de olifanten zijn niet aan de orde en aangeleerde 'truckjes' ook niet. Het welzijn van de olifant staat voorop en van de begeleiders vragen van de vrijwilligers volledige commitment. Veel dagen zullen gevuld worden met het observeren van de olifanten en je zult leren hoe je hun gedrag kunt analyseren en de juiste betekenis aan dit gedrag te geven. Erg interessant en indrukwekkend. En uiteindelijk niet zo moeilijk als je eenmaal met deze grote goedzakken hebt kennis gemaakt. Wat een fantastische dieren zijn het toch!

De duurzame ontwikkelingsdoeleinden van de VN

Dit olifantenproject draagt bij aan de volgende duurzame ontwikkelingsdoeleinden van de Verenigde Naties

SDG-goals-nederlands-4 kleinSDG-goals-nederlands-8 kleinSDG-goals-nederlands-13 kleinSDG-goals-nederlands-15 klein

Het olifantenproject in Thailand in het kort:

 • Deelname gedurende 1 tot 4 weken
 • Het olifantenproject ligt in een prachtige omgeving!
 • Help mee om olifanten een waardig bestaan te geven
 • Bestudeer de olifanten in hun natuurlijke omgeving
 • Leuk om te lezen; het reisverhaal van Lidy
 • Een ervaring om nooit te vergeten!
 • Goed te combineren het vrijwilligerswerk in Thailand

 

Is dit iets voor jou? Neem contact met ons op!  Door corona en de daarbij horende beperkingen, vinden er regelmatig aanpassingen plaats. Het team van GVI wil je hier graag persoonlijk over informeren. Daarom brengen we je graag, geheel vrijblijvend, in contact met het team van experts. En eventueel met een ex-deelnemer. Zou kan je zo goed mogelijk inschatten of dit echt iets voor jou is. Vinden we heel belangrijk! Als je interesse hebt, mail dan even de volgende gegevens naar info@activityinternational.nl met in de titel Olifantenproject Thailand:

 • Voor- en achternaam
 • Geboortedatum
 • Telefoonnummer
 • Email adres
 • Wanneer je dit eventueel wilt gaan doen
0.00

Thailand – Olifantenproject

Kies het aantal weken

Kom naar een infodag!
Wat ga je doen?

Het olifantenproject in Thailand zet zich in voor olifanten die onder erbarmelijke omstandigheden worden vastgehouden en gebruikt worden in de toeristenindustrie. Ze bieden het één-na beste alternatief om ze uit de toeristenindustrie te houden: een olifantsvriendelijke opvang in de bergen van Noord-Thailand. Dit is het oorspronkelijke leefgebied van deze ongelooflijk intelligente dieren. En hier voelen ze zich thuis. Het doel is van het olifantenproject in Thailand is om de olifanten een zo natuurlijk mogelijke leefomgeving te bieden. Deze leefomgeving is een groot beschermd natuurgebied en de olifanten lopen hier los rond (maar worden wel van een afstand in de gaten gehouden).

Gewoon weer olifant zijn

Door ze hun gang te laten gang hopen de projectmedewerkers dat ze hun natuurlijke instinct weer terug krijgen en gewoon weer ‘normaal’ olifant kunnen zijn en dingen doen die normale olifanten doen. En dat is onder andere families vormen. Op deze manier zouden er (semi-) wilde kuddes moeten ontstaan waardoor het uitsterven van dit prachtige dier wordt voorkomen. De beste oplossing was natuurlijk om ze helemaal vrij te laten in het wild, maar gezien hun verleden kan dat helaas niet meer….

Thailand Olifantenproject olifant

Onderhandelen met eigenaren van olifanten

De projectorganisatie ‘onderhandelt’ met vele eigenaren van olifanten in Thailand om deze ’terug te geven’ aan de natuur. Dit zou normaal gesproken betekenen dat veel van deze eigenaren en hun verzorgers verlies van inkomsten zouden hebben. Want vaak is dat hun enige bron van inkomsten. Maar doordat ze een vergoeding krijgen (de organisatie ‘least’ de olifanten) van het project, kunnen eigenaren de olifanten bij het project onderbrengen. Hierdoor hoeven ze niet op zoek te gaan naar een nieuwe bron van inkomsten omdat ze een soort van salaris van het project krijgen. Typisch een win-win situatie: eigenaar blij, olifant blij.

Thailand Olifantenproject olifantenmahouts

Een dag uit het leven van een vrijwilliger

Zodra de zon opkomt, hup uit de veren! Je zult zien dat het werk vroeg begint en dat je later op de dag tijd hebt om te relaxen. Dat heeft natuurlijk alles met het klimaat in Thailand te maken. Om half 7 ontbijt je met de hele club en zullen de werkzaamheden van de dag kort worden besproken. Om 7 uur vertrek je samen met de projectbegeleiders richting jungle, op zoek naar de olifanten. Als vrijwilliger leer je tijdens deze jungletochten erg veel over de Aziatische olifant, over hun gedrag, hun geschiedenis en hoe ze in Thailand met deze dieren omgaan. Veel dagen zullen gevuld worden met het observeren van de olifanten en je zult leren hoe je hun gedrag kunt analyseren en de juiste betekenis aan dit gedrag te geven.

Op sommige dagen mag je assisteren met de medische check van sommige olifanten, maar vaak ga je op zoek naar de olifanten om ze te observeren. Je volgt de kudde en kijkt hoe ver ze zijn in het re-introductie programma. Als je het leuk vindt mag je – en passant – ook nog meehelpen met onderzoeken naar het andere wildlife in de jungle zoals gibbon apen, herten, vogels en slangen. Meestal ben je om een uur of 2 weer terug op het basiskamp voor een tussen-de-middag-break. In de middag heb je wat tijd om te relaxen maar je kunt ook meehelpen met wat klussen in en rond het dorp. Je werkt van maandag – vrijdag. In de weekenden ben je vrij.

Thailand Olifantenproject onderzoekdoen

Wist je dat….

 • .. de uitvalsbasis van dit project in Huay Pakoot ligt; een heel klein dorpje waar de Karen Hill stam woont. Het ligt afgelegen in de bergen op zo’n 5 uur rijden van Chiang Mai.
 • .. door de verstedelijking én het verbod op houtkap de olifanten overbodig zijn geworden? Olifanten werden ingezet om bomen uit het bos te slepen en andere zware werkzaamheden te verrichten (net zoals wij hier vroeger paarden gebruikten). Deze olifanten worden nu ingezet in toeristenoorden om toeristen te vermaken aangezien hun mahouts toch een bron van inkomsten moeten hebben.
 • .. door het initiatief van het project er in ieder geval 7 olifanten van mahouts uit Huay Pakoot nu in een een zeer olifantvriendelijke omgeving leven. Een uniek project waarbij de GVI staff, vrijwilligers én de lokale bewoners van Huay Pakoot nauw samenwerken. De bewoners zijn nog steeds eigenaren van de olifanten maar gezamenlijk
  bouwen ze aan een duurzame toekomst die voor alle partijen goed is.
 • .. dat de vrijwilligers momenteel werken met 5 volwassen olifantenwijfjes, 1 jong volwassen wijfje en 1 baby olifantje. Drie van deze oude dames hebben gewerkt in de houtindustrie en zijn daarna in de toeristenbranche beland en moesten met toeristen op hun rug lopen. Het baby olifantje Wan Mai is in vrijheid geboren en heeft tot nu een prachtig leven in vrijheid!•.. vrijwilligers worden ingezet om het gedrag van olifanten te monitoren. Je bekijkt zowel de sociale aspecten (hoe gedragen ze zich onderling) maar je kijkt ook welk voedingspatroon ze hebben en hoe ze zich door de jungle bewegen.
 • .. de het doel van het project is om te laten zien dat deze semi-vrije olifanten met hun bijzondere verleden (inmiddels weer) dezelfde gewoontes hebben als wilde olifanten. Hiermee willen ze aantonen dat deze olifanten op deze manier kunnen worden ingezet als een nieuw soort eco-toerisme. Toeristen kunnen op deze manier (als vrijwilliger) veel beter kennis malen en genieten van de olifanten en de olifanten hebben een bestaan in een omgeving die heel dichtbij hun natuurlijke leegomgeving komt. Een win-win situatie!
 • .. de gegevens die vrijwilligers verzamelen over het eetgedrag erg belangrijk zijn. Deze gegevens worden gebruikt door GVI om het eetpatroon in kaart te brengen en vast te stellen welk ‘dieet’ goed is voor de olifanten. Met bijvoorbeeld de aanplant van nieuwe gewassen kan hierbij rekening worden gehouden.
 • .. vrijwilligers ook worden ingezet om bijvoorbeeld te kijken welk effect de olifantenkuddes hebben op de rest van het ecosysteem. Welk effect heeft de aanwezigheid van de olifanten bijvoorbeeld op de indrukwekkende vogelpopulatie in het gebied?

 

Thailand Olifantenproject bananen voeren

Prijzen

€ 2345 – 2 weken
€ 2645 – 3 weken
€ 2995 – 4 weken

Inbegrepen bij de prijs

 • Transfer van en naar het vliegveld
 • Introductiebijeenkomst en begeleiding door professionele staff
 • Onderdak in een eenvoudig vrijwilligershuis/homestay
 • Maaltijden (volpension)
 • Transport van en naar de projecten
 • Toeslag extra maatregelen ivm covid-19
 • Organisatie in Thailand waar je terecht kunt voor vragen en hulp 24 uurs noodnummer
 • Hulp en advies voor vertrek
 • Hulp bij afsluiten reisverzekering en boeken van je reis

Niet inbegrepen:

 • Vlucht naar Chiang Mai, Thailand (vraag vrijblijvend een offerte aan)
 • Reserveringskosten (€ 40)
 • Visumkosten
 • Reisverzekering
 • Verklaring omtrent gedrag
 • Persoonlijke kosten voor drankjes, vaccinaties, zelf geboekte excursies en safari’s, etc.
Startdata

Helaas kunnen we vanwege corona op dit moment geen vrijwilligers plaatsen. We hopen dat het project vanaf juni 2022 weer open gaat.

Al eerder op reis? Kijk dan een op Reizen in corona tijd >>

Accommodatie

Homestay in Huay Pakoot

Je verblijft in gastfamilie in de buurt van het project, alleen of met een andere vrijwilliger. Het spreekt daarom voor zich dat je in aanraking zult komen met een andere cultuur en gewoontes. Uiteraard word er van je gevraagd om deze te respecteren en je een beetje aan te passen.

Het zijn ontzettende lieve mensen die er alles aan doen om je een leuke tijd te bezorgen. Ze spreken een taal die alleen gesproken wordt in die omgeving, maar door Engelse lessen kunnen een aantal al best een woordje Engels. Daarnaast is het de ultieme kans om te ervaren hoe het is om te leven zonder warme douche (ja, gewoon een emmer water!), en om Thai eten te proeven in de meest pure manier. Ook zal je les krijgen in de lokale taal waarin je hele handige alledaagse zinnetjes leert, die je heel snel helpen om wat meer te kunnen communiceren. Een onvergetelijke ervaring!

Olifantenproject Thailand accommodatie bed met klamboe

Olifantenproject Thailand accommodatie hangmat

Olifantenproject Thailand accommodatie in dorpje

Olifantenproject Thailand gastgezin

Voor wie geschikt

Je kunt deelnemen aan dit project als je 18 jaar of ouder bent en een redelijke kennis van de Engelse taal hebt. Relevante ervaring of vooropleiding zijn niet noodzakelijk, maar affiniteit met olifanten én de natuur is natuurlijk absoluut vereist!

Verder heb je een goede gezondheid, een goede lichamelijk conditie, flexibele houding en aanpassingsvermogen. Je vindt het niet erg om een aantal weken zonder luxe te leven en middenin de natuur te zitten. Enige reiservaring kan handig zijn. Een avontuurlijke instelling is belangrijk.

Met wie werken we samen

Activity International biedt veel verschillende vrijwilligersprojecten aan in het buitenland. Daarbij werken wij met verschillende fijne en betrouwbare partnerorganisaties. Erg belangrijk voor ons! GVI is daar één van. Ook zij hebben jarenlange ervaringen met vrijwilligersprojecten (en stages) in het buitenland. En dat zie je terug in de manier waarop zij projecten aanbieden, met vrijwilligers omgaan en met respect én de juiste bedoelingen willen samenwerken met de lokale bevolking.
Hieronder vind je meer (Engelstalige) informatie over de organisatie GVI zodat je een idee krijgt waarom wij het zo fijn vinden om met deze organisatie samen te werken. Kwaliteit zoals wij dat graag zien!

GVI – Global Vision International


GVI logoSince 1997, we have built over 150 volunteer projects all over the world. These projects have been developed with the aim to make them beneficial to both our volunteers and for the local people and communities they serve. But in order to truly have a positive impact, we believe projects must be run long term. This is why we work so hard to build projects that are sustainable.

These are our projects… Because we own and operate almost all of our own projects, you know that they make a real and long-term positive difference. You are able to expect the same high quality level of support, safety, training and service from each programme.

We take health and safety more seriously… Feel free to stack any other organisation’s health and safety protocols and procedures against ours. We’re confident ours are more comprehensive.

We are recognised as the best in volunteering… Virgin Holidays Responsible Tourism Awards declared GVI as the world’s best organisation to volunteer with for 2011. According to the award committee: “GVI impressed the judges with the scale of their impacts on the ground. Placing 3,500 volunteers annually in 60 countries, GVI teaches over 10,000 people each year on six continents.”

We work with some of the most respected and well-known organisations in the world… We work with some of the top and most prominent conservation and community development organisations in the world. To name just a few; Rainforest Concern, The Jane Goodall Institute, South African National Parks, Kenyan Wildlife Service, The Dian Fossey Gorilla Fund, World Society for the Protection of Animals (WSPA), 350.org and The Whale and Dolphin Conservation Society.

A proven track record… Since we began in 1997, we have sent over 10,000 volunteers to work on our projects all over the world. The vast majority describe their experience with us as life-changing with over a 95% approval rating from our volunteers.

 

 

 

Foto's
Thailand Olifantenproject bushwalk naar olifanten Thailand Olifantenproject evenbijkletsen Thailand Olifantenproject onderzoekdoen Thailand Olifantenproject uitzicht vanuit community Thailand Olifantenproject vrijwilligers Thailand Olifantenproject voetballen Thailand Olifantenproject Thailand Olifantenproject olifant met verzorger Thailand Olifantenproject lesgeven op school foto Lidy 2 Thailand Olifantenproject theekransje Thailand Olifantenproject klaslokaal with a view foto Lidy Thailand Olifantenproject Lidy Thailand Olifantenproject lesgeven op school foto Lidy Thailand Olifantenproject Homestay foto Lidy Thailand Olifantenproject onderzoek naar welbevinden foto Lidy
Filmpjes
Reisverhalen
Lidy Hoi, ik ben Lidy en heb het olifanten project bezocht. Het was ontzettend goed en bijzonder om het olifanten project in Huay Pakoot te zien en te ervaren. Ik was erg benieuwd hoe de sfeer zou zijn en of ik het gevoel zou hebben dat er ethisch gezien goed met de olifanten omgegaan wordt. Gelukkig zag ik dat GVI echt gefocust is op het welzijn van de olifanten en er wordt een belangrijk onderzoek gedaan..... Lees hier meer
#letsmakememories