single-product.php

Olifantenproject

Help de 'Gentle Giants' in Thailand

Je kent de beelden vast wel: olifanten die moedeloos door de straten van een stad sjokken met goedbetalende toeristen op zijn rug. Kort gehouden door zijn mahout (verzorger) en soms behoorlijk 'on-olifants' behandeld om hem in het gareel te krijgen. Brrr, niet het beeld dat wij voor ogen hebben als het om deze 'Gentle Giants' gaat. In Thailand leven nog maar zo'n 1000 Aziatische olifanten in het wild en dit aantal daalt jaarlijks ook nog eens. Daarnaast leven er nog eens 3000 olifanten in gevangenschap. Het olifantenproject biedt deze laatste groep het één-na beste alternatief om ze uit de toeristenindustrie te houden: een olifantsvriendelijke opvang in de bergen van Noord-Thailand. Dit is het oorspronkelijke leefgebied van deze ongelooflijk intelligente dieren en daar voelen ze zich thuis. En jij mag helpen!

Het olifantenproject vraagt serieuze vrijwilligers die zich met hart en ziel willen inzetten voor deze dieren. Ritjes op de rug van de olifanten zijn niet aan de orde en aangeleerde 'truckjes' zullen niet worden vertoond. Het welzijn van de olifant staat voorop en van de vrijwilligers wordt volledige commitment gevraagd. Maar dat is niet zo moeilijk als je eenmaal met deze grote goedzakken hebt kennis gemaakt. Wat een fantastische dieren zijn het toch!

 • 1-4 weken
 • vanaf 18 jaar
 • Een ervaring om nooit te vergeten!
0.00

Thailand – Olifantenproject

Kies het aantal weken

Kom naar een infodag!
Wat ga je doen?

Je kent de beelden vast wel: olifanten die moedeloos door de straten van een stad sjokken met goedbetalende toeristen op zijn rug. Kortgehouden door zijn mahout (verzorger) en soms behoorlijk ‘on-olifants’ behandeld om hem in het gareel te krijgen. Brrr, niet het beeld dat wij voor ogen hebben als het om deze ‘Gentle Giants’ gaat. In Thailand leven nog maar zo’n 1000 Aziatische olifanten in het wild en dit aantal daalt jaarlijks ook nog eens. Daarnaast leven er nog eens 3000 olifanten in gevangenschap. Het olifantenproject van GVI biedt deze laatste groep het Ă©Ă©n-na beste alternatief om ze uit de toeristenindustrie te houden: een olifantvriendelijke opvang in de bergen van Noord-Thailand. Dit is het oorspronkelijke leefgebied van deze ongelooflijk intelligente dieren en daar voelen ze zich thuis.

Thailand Olifantenproject olifant

Het doel is om de olifanten een zo natuurlijk mogelijke leefomgeving te bieden. Deze leefomgeving is een beschermd natuurgebied en de olifanten worden voordurend in de gaten gehouden. Op deze manier zouden er (semi-) wilde kuddes moeten ontstaan waardoor het uitsterven van dit prachtige dier wordt voorkomen. De beste oplossing was natuurlijk om ze helemaal vrij te laten in het wild, maar gezien hun verleden kan dat helaas niet meer….

De organisatie ‘onderhandelt’ met vele eigenaren van olifanten om deze ‘terug te geven’ aan de natuur. Dit zou normaal gesproken betekenen dat veel van de olifanteigenaren en hun verzorgers verlies van inkomsten zouden hebben. Maar doordat ze een vergoeding krijgen (de organisatie ‘least’ de olifanten) van het project, kunnen eigenaren de olifanten bij het project onderbrengen zonder dat ze op zoek moeten gaan naar een nieuwe bron van inkomsten omdat ze een soort van salaris van het project krijgen. Typisch een win-win situatie: eigenaar blij, olifant blij.

Thailand Olifantenproject olifantenmahouts

Een dag uit het leven van een vrijwilliger

Zodra de zon opkomt, hup uit de veren! Je zult zien dat het werk vroeg begint en dat je later op de dag tijd hebt om te relaxen. Dat heeft natuurlijk alles met het klimaat in Thailand te maken. Om half 7 ontbijt je met de hele club en zullen de werkzaamheden van de dag kort worden besproken. Om 7 uur vertrek je samen met de projectbegeleiders richting jungle, op zoek naar de olifanten. Als vrijwilliger leer je tijdens deze jungletochten erg veel over de Aziatische olifant, over hun gedrag, hun geschiedenis en hoe ze in Thailand met deze dieren omgaan. Veel dagen zullen gevuld worden met het observeren van de olifanten en je zult leren hoe je hun gedrag kunt analyseren en de juiste betekenis aan dit gedrag te geven.

Op sommige dagen mag je assisteren met de medische check van sommige olifanten, maar vaak ga je op zoek naar de olifanten om ze te observeren. Je volgt de kudde en kijkt hoe ver ze zijn in het re-introductie programma. Als je het leuk vindt mag je – en passant – ook nog meehelpen met onderzoeken naar het andere wildlife in de jungle zoals gibbon apen, herten, vogels en slangen. Meestal ben je om een uur of 2 weer terug op het basiskamp voor een tussen-de-middag-break. In de middag heb je wat tijd om te relaxen maar je kunt ook meehelpen met wat klussen in en rond het dorp. Je werkt van maandag – vrijdag. In de weekenden ben je vrij.

Thailand Olifantenproject onderzoekdoen

Wist je dat….

 • .. de uitvalsbasis van dit project in Huay Pakoot ligt; een heel klein dorpje waar de Karen Hill stam woont. Het ligt afgelegen in de bergen op zo’n 5 uur rijden van Chiang Mai.
 • .. door de verstedelijking Ă©n het verbod op houtkap de olifanten overbodig zijn geworden? Olifanten werden ingezet om bomen uit het bos te slepen en andere zware werkzaamheden te verrichten (net zoals wij hier vroeger paarden gebruikten). Deze olifanten worden nu ingezet in toeristenoorden om toeristen te vermaken aangezien hun mahouts toch een bron van inkomsten moeten hebben.
 • .. door het initiatief van het project er in ieder geval 7 olifanten van mahouts uit Huay Pakoot nu in een een zeer olifantvriendelijke omgeving leven. Een uniek project waarbij de GVI staff, vrijwilligers Ă©n de lokale bewoners van Huay Pakoot nauw samenwerken. De bewoners zijn nog steeds eigenaren van de olifanten maar gezamenlijk
  bouwen ze aan een duurzame toekomst die voor alle partijen goed is.
 • .. dat de vrijwilligers momenteel werken met 5 volwassen olifantenwijfjes, 1 jong volwassen wijfje en 1 baby olifantje. Drie van deze oude dames hebben gewerkt in de houtindustrie en zijn daarna in de toeristenbranche beland en moesten met toeristen op hun rug lopen. Het baby olifantje Wan Mai is in vrijheid geboren en heeft tot nu een prachtig leven in vrijheid!•.. vrijwilligers worden ingezet om het gedrag van olifanten te monitoren. Je bekijkt zowel de sociale aspecten (hoe gedragen ze zich onderling) maar je kijkt ook welk voedingspatroon ze hebben en hoe ze zich door de jungle bewegen.
 • .. de het doel van het project is om te laten zien dat deze semi-vrije olifanten met hun bijzondere verleden (inmiddels weer) dezelfde gewoontes hebben als wilde olifanten. Hiermee willen ze aantonen dat deze olifanten op deze manier kunnen worden ingezet als een nieuw soort eco-toerisme. Toeristen kunnen op deze manier (als vrijwilliger) veel beter kennis malen en genieten van de olifanten en de olifanten hebben een bestaan in een omgeving die heel dichtbij hun natuurlijke leegomgeving komt. Een win-win situatie!
 • .. de gegevens die vrijwilligers verzamelen over het eetgedrag erg belangrijk zijn. Deze gegevens worden gebruikt door GVI om het eetpatroon in kaart te brengen en vast te stellen welk ‘dieet’ goed is voor de olifanten. Met bijvoorbeeld de aanplant van nieuwe gewassen kan hierbij rekening worden gehouden.
 • .. vrijwilligers ook worden ingezet om bijvoorbeeld te kijken welk effect de olifantenkuddes hebben op de rest van het ecosysteem. Welk effect heeft de aanwezigheid van de olifanten bijvoorbeeld op de indrukwekkende vogelpopulatie in het gebied?

 

Thailand Olifantenproject bananen voeren

Prijzen

€ 1325 – 1 week
€ 1525 – 2 weken
€ 1900 – 4 weken

Inbegrepen bij de prijs

•Transfer van en naar het vliegveld
•Introductiebijeenkomst en begeleiding door professionele staff
•Onderdak in een eenvoudig vrijwilligershuis/homestay
•Maaltijden (volpension)
•Transport van en naar de projecten
•Organisatie in Thailand waar je terecht kunt voor vragen en hulp
•24 uurs noodnummer
•Informatiehandboek, hulp en advies voor vertrek
•Hulp bij afsluiten reisverzekering en boeken van je reis
•Certificaat na terugkomst

Niet inbegrepen:

•Vlucht naar Chiang Mai, Thailand (vraag vrijblijvend een offerte aan)
•Reserveringskosten (€ 40)
•Visumkosten
•Reisverzekering
•Verklaring omtrent gedrag (nodig omdat je in gastgezin gaat verblijven)
•Persoonlijke kosten voor drankjes, vaccinaties, zelf geboekte excursies en safari’s, etc.

Startdata

Startdata 2017

 • 7 en 21 januari
 • 4 en 18 februari
 • 4 en 18 maart
 • 1, 15 en 29 april
 • 13 en 27 mei
 • 10 en 24 juni
 • 8 en 22 juli
 • 5 en 19 augustus
 • 2, 16 en 30 september
 • 14 en 28 oktober
 • 11 en 25 november
 • 9 en 23 december
Accommodatie

Homestay in Huay Pakoot

Je verblijft in gastfamilie in de buurt van het project, alleen of met een andere vrijwilliger. Het spreekt daarom voor zich dat je in aanraking zult komen met een andere cultuur en gewoontes. Uiteraard word er van je gevraagd om deze te respecteren en je een beetje aan te passen.

Het zijn ontzettende lieve mensen die er alles aan doen om je een leuke tijd te bezorgen. Ze spreken een taal die alleen gesproken wordt in die omgeving, maar door Engelse lessen kunnen een aantal al best een woordje Engels. Daarnaast is het de ultieme kans om te ervaren hoe het is om te leven zonder warme douche (ja, gewoon een emmer water!), en om Thai eten te proeven in de meest pure manier. Ook zal je les krijgen in de lokale taal waarin je hele handige alledaagse zinnetjes leert, die je heel snel helpen om wat meer te kunnen communiceren. Een onvergetelijke ervaring!

Voor wie geschikt

Je kunt deelnemen aan dit project als je 18 jaar of ouder bent en een redelijke kennis van de Engelse taal hebt. Relevante ervaring of vooropleiding zijn niet noodzakelijk, maar affiniteit met olifanten Ă©n de natuur is natuurlijk absoluut vereist!

Verder heb je een goede gezondheid, een goede lichamelijk conditie, flexibele houding en aanpassingsvermogen. Je vindt het niet erg om een aantal weken zonder luxe te leven en middenin de natuur te zitten. Enige reiservaring kan handig zijn. Een avontuurlijke instelling is belangrijk.

Foto's
Thailand Olifantenproject bushwalk naar olifanten Thailand Olifantenproject evenbijkletsen Thailand Olifantenproject onderzoekdoen Thailand Olifantenproject uitzicht vanuit community Thailand Olifantenproject vrijwilligers Thailand Olifantenproject voetballen Thailand Olifantenproject Thailand Olifantenproject olifant met verzorger
Filmpjes
Reisverhalen
Lidy Hoi, ik ben Lidy en heb het olifanten project bezocht. Het was ontzettend goed en bijzonder om het olifanten project in Huay Pakoot te zien en te ervaren. Ik was erg benieuwd hoe de sfeer zou zijn en of ik het gevoel zou hebben dat er ethisch gezien goed met de olifanten omgegaan wordt. Gelukkig zag ik dat GVI echt gefocust is op het welzijn van de olifanten en er wordt een belangrijk onderzoek gedaan. De Engelse lessen die gegeven worden aan de kinderen op de basisschool is iets wat GVI Chiang Mai net is begonnen. Ze merken dat in de kleine periode dat ze lessen geven, kinderen al kleine gesprekjes kunnen voeren. Erg effectief dus!.... Lees hier meer
#letsmakememories