single-product.php
App ons
Gratis magazine aanvragen
Mail ons
Afspraak maken
Aanmelden nieuwsbrief
Marine Conservation

Vrijwilligerswerk in Mexico

Ben jij zo'n waterrat die helemaal gek is van de zee? Die stijf van het zout staat na een dag strand? En staat duiken op één van de mooiste onderwaterlocaties ter wereld op je bucketlist? Dan wordt het hoog tijd dat je kennis gaat maken met het Marine Conservation Expedition in Mexico. Bij dit fantastische project kun je meehelpen om de onderwaterwereld in het Mexicaanse gedeelte van het Mesoamerican Coral  Reef in kaart te brengen. Dit koraalrif is het op één na grootste rif in de wereld, op het Great Barrier Reef in Australië na. Het rif ligt in de Caribische Zee en strekt zich uit van het puntje van Yucatan in Mexico, langs de kust van Belize en de oostkust van Guatemala tot aan de noordkust van Honduras. Pak Google maps er maar eventjes bij.

HĂ©Ă©Ă© een vis! En nog een. En nog een...

Het project heeft als doel om een accuraat overzicht te maken van het leven dat zich in en onderwater afspeelt. Hiervoor moeten ze continu de vinger aan de pols houden en constant gegevens blijven verzamelen. Zo weten ze welke populaties vissen en dieren gezond zijn, of het koraal afsterft of stabiel blijft, welke ontwikkelingen er onderwater gaande zijn. Deze gegevens worden met behulp van (internationale) vrijwilligers verzameld en doorgegeven aan het Centro Ecologico Akumal - een vooraanstaande organisatie op het gebied van marine conservation. Zij kunnen met deze gegevens aan de slag en plannen maken op korte én lange termijn. En dat allemaal om het rif te behouden. Want ook hier heeft klimaatverandering zijn intrede gedaan... Daarnaast is er nog een hoop werk te verrichten op het gebied van milieuvoorlichting aan de lokale bevolking. Ook zij moeten zich bewust worden van de impact die hun levenswijze kan hebben op het leven in en aan zee.

Om aan dit project mee te kunnen doen, moet je in bezit zijn van een duikbrevet (PADI Open Water of gelijkwaardig).


Reizen in corona tijd

De meeste van onze reizen kunnen we helaas niet aanbieden nu de corona pandemie nog over de wereld raast. Toch vinden we het verantwoord om een aantal reizen aan te bieden. Welke criteria we hiervoor hanteren en waarom we vinden dat bepaalde reizen wel kunnen, lees je hier.

Deze reis is een van de opties die we weer kunnen aanbieden. Toch moet je ondanks dat, rekening houden met corona. Er kunnen aanpassingen zijn aan de reis, misschien moet je je voor vertrek of direct na aankomst op corona lasten testen, of is er een extra verzekering nodig. Je moet er in ieder geval rekening mee houden dat je na terugkomst in Nederland 10 dagen in quarantaine moet. Omdat de regels constant wijzigen, is het onmogelijk om op onze site alle regels te vermelden. Maar natuurlijk helpen we je wel. Toch is het ook je eigen verantwoordelijkheid om te checken wat de regels en voorwaarden zijn voor een reis naar deze bestemming.


Dit project draagt bij aan de volgende duurzame ontwikkelingsdoeleinden van de Verenigde Naties:

SDG-goals-nederlands-13 kleinSDG-goals-nederlands-14 kleinSDG-goals-nederlands-15 kleinSDG-goals-nederlands-17 klein

Marine Conservation Mexico in het kort:

 • 2, 4, 6 of 8 weken
 • Dit project werkt samen met Centro Ecologico Akumal
 • Tropische omgeving, palmbomen, helderblauwe zee met bontgekleurde vissen
 • Iedere dag duiken en/of snorkelen
 • Lees hier alles over de resultaten (2019) en de doelstellingen (2020) van dit project Impact report 2019 - Mexico Marine Conservation

Is dit iets voor jou? Neem contact met ons op!  Door corona en de daarbij horende beperkingen, vinden er regelmatig aanpassingen plaats. Het team van GVI wil je hier graag persoonlijk over informeren. Daarom brengen we je graag, geheel vrijblijvend, in contact met het team van experts. En eventueel met een ex-deelnemer. Zou kan je zo goed mogelijk inschatten of dit echt iets voor jou is. Vinden we heel belangrijk! Als je interesse hebt, mail dan even de volgende gegevens naar info@activityinternational.nl met in de titel Mexico:

 • Voor- en achternaam
 • Geboortedatum
 • Telefoonnummer
 • Email adres
 • Wanneer je dit eventueel wilt gaan doen
0.00

Mexico – Marine Conservation

Kies het aantal weken

Kom naar een infodag!
Wat ga je doen?

Het Marine Conservation project focust zich op 2 dingen: vissen en het koraal. Voordat je afreist naar Mexico word je ingedeeld in team Fisch of in team Koraal. Je krijgt vooraf al veel informatie om je in te lezen en te leren en ter plaatse doen ze daar nog een schepje bovenop. Er staan veel trainingen en intensieve workshops op de planning. Uiteindelijk moet je in staat zijn om alle vissen en koraalsoorten te herkennen. Mega interessant en leerzaam! Een groot gedeelte van je tijd in Mexico besteed je aan het opdoen en verbeteren van je duikvaardigheden door het maken van duiken waarbij je vooraf krijgt te horen wat er onderwater allemaal geteld en geanalyseerd moet worden. Uiteraard krijg je vooraf ook hier uitgebreide trainingen over zodat je weet hoe je dat moet doen en wat er van je verwacht wordt. De gegevens die je hebt verzameld worden gedeeld met Centro Ecologico Akumal – een vooraanstaande organisatie op het gebied van marine conservation. Zij kunnen met deze gegevens aan de slag en plannen maken op korte Ă©n lange termijn.

Mexico Marine Conservation Expedition klaarmaken voor de duik

De drie doelstellingen voor vrijwilligers zijn:

 • Vrijwilligers verzamelen gegevens over de stand van zaken onderwater en inzicht te krijgen in de wereld van het Mesoamerican Barrier Reef. Welke vissen zwemmen waar, en met zijn hoevelen zijn ze? Wat is de conditie van het koraal? Is er genoeg voedsel om te overleven voor de dieren die er leven? Is er veel afval in het water te vinden? Deze – en nog tientallen andere vragen willen ze graag beantwoord hebben.
 • Vrijwilligers helpen ook mee om het milieubewustzijn van de lokale bevolking te vergroten door middel van voorlichting en gezamenlijke beach clean up acties.
 • Vrijwilligers helpen ook mee om de vaak negatieve impact op de natuur van lokale mensen en toeristen te verkleinen.

Mexico Marine Conservation Expedition duikers klaar voor duik

Iedere dag in het water

De staff van het project probeert er voor te zorgen dat er elke dag gedoken of gesnorkeld kan worden. Maar dat hangt uiteraard ook van de weersomstandigheden af. Wanneer de zee te onstuimig is of als er harde wind op komst is, wordt er niet gedoken. Daarnaast wordt er wekelijks overleg gevoerd met het Centro Ecologico wat er geteld en gemeten moet worden. Het kan zijn dat dat niet per sé 5 dagen in de week is. Op de momenten dat er niet gedoken gaat worden zijn er nog genoeg andere activiteiten zoals bijvoorbeeld extra trainingen volgen, meehelpen met de beach clean up of voorlichting geven op scholen over het belang van een schoon milieu. Mexico Marine Conservation Expedition beach cleanup

Duikervaring, wel handig maar niet noodzakelijk

Ook als je nog maar weinig duikervaring hebt, dan kun je meedoen aan het programma. Het is wel nodig dat je al een duikbrevet hebt, bijvoorbeeld PADI Open Water, maar een lange lijst met duiken in je logboek is niet nodig. Tijdens deze weken word je in staat gesteld genoeg te oefenen en je wordt bijgestaan door professionele duikers. Tijdens je verblijf maak je genoeg duiken om je Advanced Open Water te halen.

Mexico Marine Conservation Expedition beach

5 dagen ‘bikkelen’ en 2 dagen vrij

Je week bestaat uit 5 dagen vrijwilligerswerk en 2 dagen vrij in het weekend. De werkdagen zijn vaak lang, intensief en behoorlijk vermoeiend! Eens in de vier weken krijg je een lang weekend vrij. Dan pak je de vrijdag ook nog even mee en heb je de tijd om de omgeving te verkennen. Je verblijft in Puerto Morelos, gelegen op het schiereiland Yucatán. Het plaatsje ligt ongeveer halverwege de steden CancĂşn en Playa del Carmen. Tegenwoordig telt het aan de Caribische Zee gelegen vissersdorp ongeveer een kleine tienduizend inwoners. Het is erg gemakkelijk te bereiken met openbaar vervoer en er gaan regelmatig bussen naar andere leuke steden als Tulum (echt een aanrader) of naar de Coba Maya ruĂŻnes. In je vrije tijd kun je natuurlijk ook lekker relaxen op Playa del Carmen. Maar een echte aanrader is om te gaan duiken, snorkelen of zwemmen in de cenotes van Yucatán. Cenotes zijn een bijzonder natuurverschijnsel in Mexico, en dan met name in de provincie Yucatán. Een cenote is een grot of een poel die water bevat. Het woord cenote is afgeleid van het woord dzonot, dat volgens de Maya’s afgrond betekent. Een cenote kan zich onder de grond bevinden, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Magische plekken. Dat mĂłet je gezien hebben! Mexico Marine Conservation cenote diving

Prijzen

€ 3745 – 2 weken**
€ 4645
 – 4 weken
€ 5695 – 6 weken
€ 6595 – 8 weken

Afwijkend aantal weken ook mogelijk (max. 12 weken)
** Kies je voor 2 weken dan ligt de focus op het behalen van PADI Advanced en zal er niet genoeg tijd zijn om je in te werken op de onderzoekstechnieken. Je maakt dezelfde duiken en bent ook onderdeel van het team. maar je hebt een andere focus. Ben je al in het bezit van PADI Advanced dat wordt je wel ingewerkt en help je tijdens het duiken met het onderzoek.

Inbegrepen bij de prijs

 • Plaatsing bij het project
 • Transfer van en naar vliegveld
 • Accommodatie en maaltijden
 • Gebruik van alle benodigde duikmaterialen
 • Trainingen en begeleiding van een zeer ervaren staff
 • Community workshop
 • Coral Reef ecology
 • First Aid & CPR training
 • PADI Coral reef Research Diver Distinctive Speciality
 • PADI Advanced Open Water (indien je dit nog niet hebt)
 • Workshop O2 equipment
 • 24/7 noodnummer
 • Hulp en advies voor vertrek
 • Hulp bij afsluiten reisverzekering en boeken reis

Niet inbegrepen

 • Vlucht naar Cancun, Mexico
 • Reserveringskosten (€ 40)
 • Reisverzekering (verplicht!)
 • Visumkosten
 • Persoonlijke duikspullen: duikbril, flippers, wetsuit, timer, DSMB (oppervlakte boei)
 • Persoonlijke kosten voor drankjes, excursies, vaccinaties, etc.
Startdata

2022

 • 8 en 22 januari
 • 5 en 19 februari
 • 5 en 19 maart
 • 2, 16 en 30 april
 • 14 en 28 mei
 • 11 en 25 juni
 • 9 en 23 juli
 • 6 en 20 augustus
 • 3 en 17 september
 • 1,15 en 29 oktober
 • 12 en 26 november
 • 10 en 24 december
Accommodatie

Alle vrijwilligers verblijven in een vrijwilligershuis in Puerto Morelos, gelegen op het schiereiland Yucatán. Het huis staat op een paar honderd meter van het strand.Echt tropisch paradijsje! Het verblijf is behoorlijk basic dus verwacht geen luxe. Er zijn slaapkamers met stapelbedden die je deelt met andere vrijwilligers. Er is ook een keuken en een gemeenschappelijke ruimte waar je lekker kunt chillen. Bij het huis is een tuin waar tafels en stoelen staan en waar heerlijke hangmatjes hangen waar je heerlijk kunt relaxen na de vermoeiende dagen.

Met wie werken we samen

Activity International biedt veel verschillende vrijwilligersprojecten aan in het buitenland. Daarbij werken wij met verschillende fijne en betrouwbare partnerorganisaties. Erg belangrijk voor ons! GVI is daar Ă©Ă©n van. Ook zij hebben jarenlange ervaringen met vrijwilligersprojecten (en stages) in het buitenland. En dat zie je terug in de manier waarop zij projecten aanbieden, met vrijwilligers omgaan en met respect Ă©n de juiste bedoelingen willen samenwerken met de lokale bevolking. Hieronder vind je meer (Engelstalige) informatie over de organisatie GVI zodat je een idee krijgt waarom wij het zo fijn vinden om met deze organisatie samen te werken. Kwaliteit zoals wij dat graag zien!

GVI – Global Vision International

GVI logoSince 1997, we have built over 150 volunteer projects all over the world. These projects have been developed with the aim to make them beneficial to both our volunteers and for the local people and communities they serve. But in order to truly have a positive impact, we believe projects must be run long term. This is why we work so hard to build projects that are sustainable.

These are our projects… Because we own and operate almost all of our own projects, you know that they make a real and long-term positive difference. You are able to expect the same high quality level of support, safety, training and service from each programme. We take health and safety more seriously… Feel free to stack any other organisation’s health and safety protocols and procedures against ours. We’re confident ours are more comprehensive. We are recognised as the best in volunteering… Virgin Holidays Responsible Tourism Awards declared GVI as the world’s best organisation to volunteer with for 2011. According to the award committee: “GVI impressed the judges with the scale of their impacts on the ground. Placing 3,500 volunteers annually in 60 countries, GVI teaches over 10,000 people each year on six continents.” We work with some of the most respected and well-known organisations in the world… We work with some of the top and most prominent conservation and community development organisations in the world. To name just a few; Rainforest Concern, The Jane Goodall Institute, South African National Parks, Kenyan Wildlife Service, The Dian Fossey Gorilla Fund, World Society for the Protection of Animals (WSPA), 350.org and The Whale and Dolphin Conservation Society. A proven track record… Since we began in 1997, we have sent over 10,000 volunteers to work on our projects all over the world. The vast majority describe their experience with us as life-changing with over a 95% approval rating from our volunteers.

Foto's
Mexico Marine Conservation Expedition duikapparatuur klaarmaken Mexico Marine Conservation Expedition beach Mexico Marine Conservation Expedition beach cleanup Mexico Marine Conservation Expedition duikers klaar voor duik Mexico Marine Conservation Expedition klaarmaken voor de duik Mexico Marine Conservation Expedition onderwater Mexico Marine Conservation borden groep vrijwilligers Mexico Marine Conservation borden maken Mexico Marine Conservation cenote diving Mexico Marine Conservation duikapparatuur Mexico Marine Conservation Expedition beach Mexico Marine Conservation vrijwilligershuis met tentjes Mexico Marine Conservation zeegras meten Mexico Marine Conservation Akumal Diving Center
Filmpjes
Reisverhalen
Iris Mijn verblijf bij het Marine Conservation project in Puerto is goed bevallen. De andere vrijwilligers waren erg aardig en we hebben erg veel plezier gehad.... Lees hier meer
#letsmakememories