single-product.php

Kwazulu Big 5 reservaten project

Meten is weten!

Als vrijwilliger van dit wildlifeproject bevind je je in één van de meest authentieke en traditionele plekken van Zuid-Afrika: Zululand. Een waanzinnig mooi gedeelte van Zuid-Afrika waar heel veel natuurreservaten zijn en waar veel diersoorten nog in het wild voorkomen. Ten minste....als ze goed beschermd worden. Want door de uitbreiding van de steden, door de onwetendheid van de lokale bevolking en door stropers worden steeds meer dieren bedreigd in hun voortbestaan en gaan stukken natuur verloren. Ga als vrijwilliger aan de slag in 1 of meerdere reservaten in KwaZulu Natal en help mee de natuur te beschermen. Tijd voor actie!

Zuid-Afrika Kwazulu Big 5 reservaten logo Wereld NatuurfondsOnze partner in Zuid-Afrika neemt haar werkzaamheden zeer serieus en verwacht dat ook van de vrijwilligers. Inzet en commitment! Je moet soms vroeg op en het is hard werken in soms primitieve omstandigheden. Hun slogan is dan ook: 'Zululand is not Disneyland'. En niets minder is waar. Maar wat kan je veel meemaken als je van natuur houdt! En omdat ze hun werk zo serieus nemen wordt dit programma officieel gesteund door het Wereld Natuurfonds. En dat zegt toch wel heel erg veel!

 • 2 tot 12 weken
 • Project is het gehele jaar geopend (m.u.v. van de periode rond Kerst en Oud & Nieuw)
 • Dit project wordt officieel gesteund door het Wereld Natuurfonds
0.00

Zuid-Afrika – KwaZulu Big 5 Reservaten

Kies het aantal weken

Kom naar een infodag!
Wat ga je doen?

Een behoorlijk cliché maar niets minder is waar. Je kunt wel een project starten met de allerbeste bedoelingen, maar je zult toch eerst met bekijken wat precies het probleem is en hoe dat probleem veroorzaakt is. Meten is weten!  En dat is precies wat er bij dit project gebeurt. Door antwoord te krijgen op vragen als hoe bepaalde diersoorten zich voortbewegen, wat en wie ze eten, waar ze hun kleintjes op de wereld zetten, waar stropers actief zijn etc, kunnen we ook weten waar we de bedreigde diersoorten kunnen helpen. Het is erg belangrijk om inzicht te krijgen in de dierenwereld en te weten hoe alles functioneert. Met de verzamelde gegevens kan bijvoorbeeld een planning worden gemaakt voor het herintroduceren van bepaalde diersoorten. Of juist het verwijderen ervan. En dat alles om het voortbestaan van de diersoorten te kunnen garanderen.

Zuid-Afrika Kwazulu Big 5 reservaten Suna en andere vrijwilligers

Onze partner in Zuid-Afrika neemt haar werkzaamheden zeer serieus en verwacht dat ook van de vrijwilligers. Inzet en commitment! Je moet soms vroeg op en het is hard werken in soms primitieve omstandigheden. Hun slogan is dan ook: ‘Zululand is not Disneyland’. En niets minder is waar. Maar wat kan je veel meemaken als je van natuur houdt! En omdat ze hun werk zo serieus nemen wordt dit programma officieel gesteund door het Wereld Natuurfonds. En dat zegt toch wel heel erg veel!

Zuid-Afrika Kwazulu Big 5 reservaten olifant bij waterplaats

Deelnemen aan dit project is  ‘a life changing experience’!

Als vrijwilliger help je in een klein, internationaal team allerlei gegevens te verzamelen die worden gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek. Uiteraard onder de bezielende leiding van een professional. Elke dag ben je in de bush te vinden en dat is natuurlijk precies jouw bedoeling! Want hoe geweldig is dat! Wat kun je doen?

 • Het volgen van verschillende bedreigde diersoorten vanuit een 4×4 auto met behulp van radio- en satelliet verbindingen.
 • Het in kaart brengen van bepaalde interessante waarnemingen met behulp van GPS.
 • Het fotograferen en aanmaken van persoonlijke ‘dossiers’ van individuele dieren.
 • Dieren observeren en vastleggen van gegevens over hun gedrag en eetpatronen.
 • Tellen van heeeeeeeeel veel dieren.

Zuid-Afrika Kwazulu Big 5 reservaten Carmen jpg

Als je geluk hebt kun je ook nog worden ingezet voor de volgende activiteiten:

 • Helpen bij het aanbrengen van radiozendertjes bij wilde dieren.
 • Het overbrengen of het uitzetten van bepaalde dieren in een (ander) reservaat.
 • Het markeren (voor herkenning van identiteit) van olifanten en neushoorns.
 • Het plaatsen van camera’s bij bijvoorbeeld drinkplaatsen.
 • Nachtexcursies om de gegevens te verzamelen over hyena’s.
 • Vogels vangen en ID-ringen om de pootjes doen.

Zuid-Afrika Kwazulu Big 5 reservaten

 

Werkterrein: verschillende reservaten in Zululand

Het project werkt samen met verschillende reservaten in Zululand die allemaal zo weer hun eigen specifieke kenmerken en natuurverschijnselen hebben. Dit programma is volop in ontwikkeling en door de contacten met WWF en KZN Wildlife zijn er regelmatig nieuwe reservaten waar vrijwilligers aan de slag kunnen. Op dit moment zijn er werkzaamheden in deze reservaten mogelijk:

Hluhluwe – iMfolozi Reserve
Dit reservaat ligt in het hart van Zululand en is 96.000 hectare groot (!) en veel van de bedreigde diersoorten leven hier. Hier is in de jaren 60 de neushoorn behoed voor uitsterving. Het project focust zich in dit gebied met name op de Afrikaanse wilde hond maar ook op de jachtluipaarden en de neushoorns.

Zuid-Afrika Kwazulu Big 5 reservaten jachtluipaard

Zululand Rhino Reserve
Het Zululland Rhino Reserve is gelegen in de Msunduzi Valley in het noorden van Zululand. Dit reservaat is in 2004 opgericht en in 2005 is het gebied door WWF gekozen als release site voor neushoorns. Hier ligt de focus natuurlijk op de neushoorns maar ook op jachtluipaarden en olifanten. Vanaf 2004 zijn hier ook wilde honden geïntroduceerd. Vrijwilligers bestuderen o.a. de beelden die door verborgen camera’s van neushoorns worden gemaakt en ze doen onderzoek naar de huidige dierenpopulatie. Dé kans om ontzettend veel dieren te spotten!

Zuid-Afrika Kwazulu Big 5 reservaten neushoorn

Mkhuze Game Reserve
Dit is een reservaat met prachtige gebieden die heel erg van elkaar verschillen: van bergen tot moerassen, van savannes tot verschillende soorten bos. Echt fantastisch! Het is dan ook niet verwonderlijk dat hier nogal wat verschillende diersoorten voorkomen, inclusief the Big 5. De focus van het project ligt hier op de cheetah, de zwarte neushoorn maar ook op de gier en de suni, een klein soort antilope. Kort geleden is in dit park een nieuwe troep leeuwen geherintroduceerd om de wildstand in balans te houden. Vrijwilligers helpen om de impact van deze troep op het natuurpark te bestuderen.

Tembe Elephant park
In het noorden van Kwazulu Natal, vlakbij de grens van Mozambique, ligt Tembe Elephant Park waar meer dan 200 Afrikaanse olifanten naast heel veel andere diersoorten leven. Het reservaat staat er zelfs om bekend dat hier grootste olifanten van de wereld rondlopen. De focus bij dit park ligt – hoe kan het ook anders – op de olifant. Maar daarnaast doe je ook onderzoek naar leeuwen en wilde honden.

Zuid-Afrika Kwazulu Big 5 reservaten wilde honden

Somkhanda Game Reserve
Ditreservaat is een ‘community-owned’ natuurgebied dat wordt beheerd in samenwerking met de Gumbi community. Het ligt in het noorden van KwaZulu-Natal aan de Mkhuze Rivier. Het wordt ondersteund door het WNF vanwege het zwarte neushoornproject. De focus wat betreft het vrijwilligerswerk ligt bij de bescherming van neushoorns en wilde honden. Daarnaast vind je in het reserve impala’s, antilope ’s, zebra, koedoes, luipaarden, hyena’s, wilde katten en veel meer.

Zuid-Afrika Kwazulu Big 5 reservaten zebras

Prijzen

Prijzen Kwaulu Big 5 project

 

€ 1475 –  2 weken
€   750 –  extra 2 weken (maximaal verblijf is 12 weken)

 

Inbegrepen bij de prijs

 • Plaatsing en begeleiding bij het project
 • Transfer van en naar vliegveld van Richards Bay
 • Accommodatie (verblijf in gedeelde huisjes)
 • Maaltijden (je helpt met de bereiding van de maaltijden)
 • Training
 • Transfer tussen verschillende reservaten bij verblijf langer dan 2 weken.
 • Informatiehandboek, hulp en advies voor vertrek
 • Hulp bij afsluiten reisverzekering en boeken reis
 • Certificaat na terugkomst

 

Niet inbegrepen

 • Vlucht naar Richards Bay, Zuid-Afrika
 • Reserveringskosten (€ 40)
 • Reisverzekering (verplicht!)
 • Persoonlijke kosten voor drankjes, excursies, vaccinaties, etc.
Startdata

Startdata 2017/2018

2017
02, 16 en 30 januari
13 en 27 februari
13 en 27 maart
10 en 24 april
08 en 22 mei
05 en 19 juni
03, 17 en 31 juli
14 en 28 augustus
11 en 25 september
09 en 23 oktober
06 en 20 november
04 december

2018
01, 15 en 29 januari
12 en 26 februari
12 en 26 maart
09 en 23 april
07 en 21 mei
04 en 18 juni
02, 16 en 30 juli
13 en 27 augustus
10 en 24 september
08 en 22 oktober
05 en 19 november
03 december

Accommodatie

Je verblijft in het reservaat zelf in een gedeelde accommodatie (basiskamp). Vaak deel je je huisje met 3 andere vrijwilligers. Het is behoorlijk basic maar comfortabel genoeg om lekker te kunnen slapen (als je dat kunt, vanwege alle spannende geluiden uit de bush). Normaal gesproken zou er elektriciteit, warm water een doorspoel-toilet moeten zijn. Maar ja, je zit wel in Afrika dus de stroom kan wel eens uitvallen. Buiten het huis heb je vaak een terras waar je heerlijk kunt genieten van het zonnetje, of van de stralende sterrenhemel ‘s nachts. Op het kamp is een gemeenschappelijke keuken aanwezig die van alle gemakken is voorzien. Er verblijven vaak onderzoekers op de basiskampen. Dit biedt de kans om erg veel te leren over de natuur in Afrika.

Zuid-Afrika Kwazulu Big 5 reservaten accommodatie

Zuid-Afrika Kwazulu Big 5 reservaten accommodatie

Voor wie geschikt

Big 5 project in Zululand, voor wie geschikt?

Om deel te kunnen nemen aan het Kwazulu Big 5 reservaten programma moet je minimaal 18 jaar zijn en een redelijke kennis van het Engels hebben. Ervaring of een specifieke vooropleiding zijn niet noodzakelijk.

Je hebt verder een goede gezondheid, interesse in de natuur, flexibele houding en aanpassingsvermogen. Je moet flink je handen uit mouwen kunnen steken. Inzet en commitment vormen de basis van dit prachtige project en wordt van iedereen verwacht! Je moet soms vroeg op en het is hard werken in soms primitieve omstandigheden. De slogan  is dan ook: ‘Zululand is not Disneyland’. En zo is het!

De werkzaamheden zoals genoemd zijn voorbeelden en altijd onder voorbehoud. Werkuren verschillen per dag. Soms ben je een dagdeel aan het werk en ben je de rest van de dag vrij.

 

Foto's
Zuid-Afrika Kwazulu Big 5 reservaten Zuid-Afrika Kwazulu Big 5 reservaten Anne Zuid-Afrika Kwazulu Big 5 reservaten Anniek met giraffe Zuid-Afrika Kwazulu Big 5 reservaten Anniek Zuid-Afrika Kwazulu Big 5 reservaten buffels Zuid-Afrika Kwazulu Big 5 reservaten cheetah met halsband Zuid-Afrika Kwazulu Big 5 reservaten Jorn Zuid-Afrika Kwazulu Big 5 reservaten schildpad Zuid-Afrika Kwazulu Big 5 reservaten sunset Zuid-Afrika Kwazulu Big 5 reservaten wilde honden 2 Zuid-Afrika Kwazulu Big 5 reservaten zeearend Zuid-Afrika Kwazulu Big 5 reservaten
Reisverhalen
Evelien Henskens Na een leuke vlucht met veel uitzicht toch echt in Richard’s bay aangekomen. Een loopband voor de koffers, een Hertz, en een snoepautomaat... Ik word opgehaald door de vrouw van de lodge. Heerlijke kamer met helaas chinees eten die avond. De volgende morgen staan er (zoals verwacht) eieren klaar voor het ontbijt. Ze smaken me nu nog erg goed maar ik bereid me mentaal voor op 3 maanden eieren, eieren en nog meer eieren voor ontbijt en lunch... .... Lees hier meer
#letsmakememories