single-product.php
App ons
Gratis magazine aanvragen
Mail ons
Afspraak maken
Aanmelden nieuwsbrief
Kerstproject Zambia

Kerst vieren in Afrika = Kerst vieren in de zon!

Hoe leuk zou het zijn: Kerst vieren in Zambia! Onze partnerorganisatie African Impact heeft ook dit jaar weer besloten (na het succes van voorafgaande jaren) om een Kerstproject aan te bieden. In Zambia is het in december/januari hoogzomer en hebben ze Kerstvakantie. Geen sneeuw, geen gluhwein, geen arreslee…

Een kerstproject, hmmm…eigenlijk ook heel logisch, want juist de meest kwetsbare groepen kunnen in deze tijd van het jaar wel wat extra aandacht gebruiken! En omdat ze hopen op vele extra handen, hebben de medewerkers van onze partnerorganisatie African Impact in Livingstone een echt Kerstdiner en een spetterend Oud & Nieuw beloofd voor iedereen die met Kerst naar Zambia komt! Dat wordt geen witte Kerst maar wel eentje om nooit te vergeten!

Dit project  in Zambia draagt bij aan de volgende duurzame ontwikkelingsdoeleinden van de Verenigde Naties:

SDG-goals-nederlands-3 kleinSDG-goals-nederlands-4 klein

Het Kerstproject in het kort:

 • Kerst en Oud & Nieuw vieren onder de stralende zon
 • Kerstdiner met andere vrijwilligers
 • Meehelpen in de Holiday club
 • Mogelijkheden om op safari te gaan en de Victoria Falls te bezoeken
0.00

Zambia – Kerstproject

Kies het aantal weken

Kom naar een infodag!
Wat ga je doen?

Dit Kerstproject is ooit begonnen met het organiseren van een speciale dag op eerste Kerstdag voor kinderen én voor de oudjes van het Maramba Old People’s Home. Daarna hebben ze het uitgebreid met het organiseren van leuke activiteiten rond de kerstdagen voor iedereen die wel wat extra aandacht, steun en afleiding kan gebruiken. Helemaal te gek toch? En nu kun je tijdens de gehele Kerstvakantie meehelpen met allemaal leuke en vooral nuttige werkzaamheden!

Zambia Kerstproject

Holiday Clubs
In de tijd voor en na Kerst kun je natuurlijk ook nuttig maken. Zo zijn er Holiday Clubs in december waar leerlingen in hun vakantie wat gemiste lessen kunnen inhalen en hun kennis kunnen bijspijkeren. Het leuke is dat ze ook over speciale onderwerpen les krijgen; leerstof die normaal in veel mindere mate wordt aangeboden zoals aardrijkskunde, zeedieren, over Space and Solar en meer. De kinderen vinden het ook te gek om dingen over Nederland te leren. Dus neem foto’s mee, vlaggen, kaarten, muziek, eten, stroopwafels, klompen, plaatjesboek over Nederland…whatever, ze zullen het fantastisch vinden! Tijdens deze dagen is het altijd een gezellige boel en is het veel minder strikt dan gewoonlijk. Als vrijwilliger help je bij de lessen maar ook met leuke activiteiten ‘s middags. Twee vliegen in één klap dus: ze leren veel en je houdt ze ook nog eens van de straat tijdens hun vakantie!

Zambia vrijwilligerswerk Livingstone Kerstproject 2

Klussen en bouwen
De vakantie is natuurlijk dé tijd om te gaan klussen aan de schoolgebouwen. Het kan zijn dat er klaslokalen bij gebouwd moeten worden of dat bestaande klaslokalen moeten worden opgeknapt. Vrijwilligers helpen met het maken van cement, stenen stapelen, verven, betonnen vloertjes leggen, pleisterwerk op de muren smeren en meer van dit soort klusactiviteiten. Kunnen we het maken? Nou en of!

Thuiszorg
Ook het helpen in de Thuiszorg (Home Based Care) behoort tot de Kerstactiviteiten. Want ook die werkzaamheden gaan gewoon door….Je bezoekt dan samen met de lokale hulpverleners de mensen thuis. Deze mensen hebben vaak geen geld om naar een ziekenhuis of een kliniek te gaan.

Zambia vrijwilligerswerk Livingstone Kerstproject

Andere werkzaamheden
Dit zijn maar een paar voorbeelden – en niet alle werkzaamheden zullen misschien op je pad komen – maar er is nog veel meer te doen en te beleven. Wat dacht je van een leesclub voor jong en oud: ontzettend belangrijk omdat veel mensen niet kunnen lezen of schrijven. Of het doen van vrijwilligerswerk in een tehuis voor oudjes die niemand meer op deze wereld hebben en aan het lot zijn overgelaten. Zo nuttig en waardevol!

Zambia Kerstproject met Christmas girls

 

Prijzen

1525 – 2 weken Kerstproject
€ 1800 – 3 weken Kerstproject
2025 – 4 weken Kerstproject

Inbegrepen bij de prijs

 • Transfer van en naar het vliegveld van Livingstone, Zambia
 • Oriëntatieprogramma en begeleiding
 • Onderdak in een vrijwilligershuis
 • Maaltijden van maandag t/m vrijdag (volpension)
 • Transport van en naar de projecten
 • Kleine bijdrage voor de projecten
 • Partnerorganisatie in Zambia waar je terecht kunt voor vragen en hulp
 • Hulp en advies voor vertrek
 • Hulp bij afsluiten reisverzekering en boeken van je reis
 • Vrijwilligerstraining voor vertrek door Stichting Muses

Niet inbegrepen

 • Vlucht naar Zambia
 • Reserveringskosten (€ 40)
 • Visumkosten – ca. € 50 voor het 30 dagen business visum. Bij een verblijf in Zambia van meer dan 30 dagen moet je ter plaatse een TEP (Temporary Employment Permit) aanvragen. De kosten hiervoor zijn rond de US$ 500. Voor een Multi entry visum vragen ze 80 dollar.
 • Reisverzekering
 • Maaltijden in het weekend (wel mogelijkheid om deze zelf te bereiden)
 • Verklaring omtrent gedrag
 • Persoonlijke kosten voor excursies, drankjes, vaccinaties, safari’s etc.

 

Startdata

Je kunt op iedere maandag in december starten met het Kerstproject

Accommodatie

Je verblijft met andere deelnemers in een vrijwilligershuis in het centrum van Livingstone. De accommodatie is basic maar comfortabel en veilig. Je deelt een slaapkamer met internationale vrijwilligers. Er is een gemeenschappelijke ruimte en er zijn sanitaire voorzieningen. Er is zelfs een zwembad. De maaltijden worden verzorgd van maandag t/m vrijdag. ‘s Ochtends een help-yourself ontbijtje met toast, een eitje, pannenkoekjes of wat muesli-achtige dingen. Lunch en avondeten worden  klaargemaakt door de huiskok. Je hoeft alleen maar aan te schuiven. Bedenk wel dat het geen drie-gangen-diners zullen zijn. De maaltijden zijn eenvoudig, voedzaam en op de Afrikaanse manier klaargemaakt. In de weekenden zorg je zelf voor eten.

Er kunnen maximaal 30 vrijwilligers in het huis terecht. Zodra het huis vol is, kunnen vrijwilligers in het Livingstone backpackers hostel terecht. Dit hostel staat op hetzelfde terrein en de vrijwilligers kunnen gewoon gebruik maken van alle faciliteiten van het vrijwilligershuis.

Tijdens je verblijf krijg je begeleiding van de ervaren coördinators van onze partnerorganisatie. Zij regelen het transport naar de projecten en helpen ook met het regelen van leuke activiteiten tijdens de weekenden.

Zambia vrijwilligerswerk Livingstone accommodatie

Visie op vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk doe je samen!

Wij vinden het erg belangrijk om verschillende vrijwilligersprojecten in het buitenland aan te bieden. Waarom? Omdat we op die manier de wereld een klein beetje mooier kunnen maken. En het werkt! Jaarlijks krijgen we prachtige cijfers van onze partnerorganisaties van wat er allemaal dat jaar bereikt is en dat is indrukwekkend. Vele handen maken licht werk!

Goede voorbereiding is het halve werk

Maar hoe kun je het vrijwilligerswerk nou een succes laten worden? Dat begint bij een goede voorbereiding waarbij je als vrijwilliger jezelf de volgende vragen zou moet stellen:

 • Zou je jezelf toevertrouwen om dit soort vrijwilligerswerk ook in Nederland te gaan doen? En heb je wel eens nagedacht over welke vaardigheden jij beschikt en welke daarvan van pas zouden kunnen komen bij het doen van vrijwilligerswerk in het buitenland?
 • Realiseer je dat als je met kinderen gaat werken dat jij – als vrijwilliger – niet de rol van ouder/verzorger/eindverantwoordelijke op je kunt nemen? En dat jouw rol als vrijwilliger ondersteunend van aard zal zijn.
 • Ben je bereid om tijdens dit mooie avontuur zelf ook te leren van de lokale mensen? Er lopen namelijk zo veel mooie en wijze mensen rond op deze wereld…

Bij die goede voorbereiding hoort ook een training van Stichting Muses. Zij geven een professionele en interactieve training om vrijwilligers bewust te laten worden van duurzaam vrijwilligerswerk. Tijdens deze training(en) leer je veel over vrijwilligerswerk maar vooral ook over jezelf (kwaliteiten, valkuilen). Dit maakt dat je bewuster te werk gaat en vaak ook meer kan bereiken tijdens jouw periode als vrijwilliger.

Belangrijk: goede partnerorganisaties in het buitenland 

Maar we kunnen het niet alleen! Zo zorgen de organisaties waarmee we samenwerken in het buitenland voor de kwalitatief goede projecten die we aanbieden. Betrouwbare partnerorganisaties in het buitenland die net zo over vrijwilligerswerk, service, duurzaamheid en kwaliteit  denken als wij.  En die bovendien ook nog eens alles weten van de lokale omstandigheden, cultuur en gewoontes.

Onmisbaar: de gastvrije lokale bevolking!

En natuurlijk is daar de lokale bevolking. Zonder hun gastvrijheid, enthousiasme  en welwillendheid zouden er niet zulke mooie dingen tot stand kunnen komen. Zij staan open om jou  met hun cultuur kennis te laten maken en je mee te laten draaien in hun leven. Hoe mooi is dat!  En ook in de toekomst hopen zij – samen met jou en andere internationale vrijwilligers – de wereld een beetje mooier te kleuren. Respect en verdraagzaamheid zijn daarbij de kernwoorden!

Lees hier meer over het doen van vrijwilligerswerk via Activity International 

Met wie werken we samen

Africa Impact: mooie resultaten!

Logo African ImpactIn veel Afrikaanse landen werken we samen met onze contactorganisatie African Impact. Een prima organisatie die hart heeft voor de vele projecten die ze beheren! En met de door hun opgerichte stichting de African Impact Foundation zorgen ze voor continuïteit en het genereren van nog meer projecten waar mens én natuur in Afrika erg mee geholpen zijn. En dat is precies de bedoeling!

Eerste project in Zimbabwe
African Impact is opgericht door Andrew en Wendy Conolly. Beiden zeer enthousiast, professioneel, gepassioneerd en bewust zijn van hun taak in Afrika. Zij zijn in 2004 begonnen met een wildlife project in Zimbabwe waar ze o.a. gewonde en zieke wilde dieren  verzorgden om ze daarna weer vrij te laten in de natuur.  Bij dat project hebben ze gebruikt gemaakt van de eerste vrijwilligers en zagen dat er iets moois ontstond! Projectleiders, rangers, lokale medewerkers,  vrijwilligers…allemaal werkten ze samen aan één doel en alle sociale verschillen en grenzen leken te verdwijnen. Hoe bijzonder is dat! Al gauw kwam het besef: als dit in Zimbabwe lukt, waarom dan niet in ander landen proberen? Er was (is) per slot van rekening nog genoeg te doen in ‘hun’ geliefde  Afrika! En als er genoeg internationale vrijwilligers willen helpen, dan kunnen er toch bergen verzet worden? African Impact was geboren.

Projecten in meerdere landen
Inmiddels is de organisatie behoorlijk gegroeid en beheren ze vele projecten. Hoewel het hoofdkantoor in Kaapstad  Zuid-Afrika  staat, heeft African Impact niet alleen projecten in Zuid-Afrika maar ook in omringende landen als Kenia, Zimbabwe, Zambia en Tanzania. Zij zijn daarmee de grootste organisatie die verantwoord vrijwilligerswerk aan biedt in zuidelijk Afrika. Het kleurrijke team van African Impact bestaat uit (voornamelijk lokale) mensen die de passie voor dit bijzondere werk delen en zich in willen zetten voor de duurzame ontwikkeling van dit prachtige deel van Afrika.

African Impact Foundation 

African Impact Foundation logoJaarlijks helpen er honderden internationale vrijwilligers de lokale bevolking door op scholen les te geven, in ziekenhuizen te assisteren, sportprojecten op te zetten, Aidspatiënten te ondersteunen, op naschoolse opvang te helpen. Maar ook natuur- en wildlife projecten zijn erg gewild. Wie wil er nou niet bush walks maken om dieren te tellen voor wetenschappelijk onderzoek of voorlichting te geven aan de lokale bevolking over het belang van het behoud van de natuur.

Waarborgen van continuïteit en kwaliteit
Natuurlijk heeft vrijwilligerswerk het meeste nut als er genoeg geld is om de projecten te kunnen steunen en als er op regelmatige basis vrijwilligers meehelpen. Vandaar dat African Impact  een stichting heeft opgericht:  The African Impact Foundation. Hiermee  zorgen ze voor continuïteit en het genereren van nog meer projecten waar mens én natuur in Afrika erg mee geholpen zijn. Het geld dat zij te besteden hebben komt grotendeels van sponsoren en giften van particulieren. Maar ook de bijdrage van vrijwilligers helpt  de stichting behoorlijk.  Om te laten zien dat het vrijwilligerswerk nut heeft en de projecten daadwerkelijk  iets opleveren,  presenteert African Impact jaarlijks de prachtige resultaten die met behulp van vrijwilligers zijn behaald.  En dan kom je vanzelf tot de conclusie, impact hebben ze!

Foto's
Zambia Kerstproject met Christmas girls Zambia Kerstproject Vrijwilligerswerk Zambia Anne met bewoonster Kerstproject in Zambia Kerst in Zambia Accommodatie Kerst in Zambia 3 kerstmannen
Reisverhalen
Anniek Hoi ik ben Anniek. Ik heb 2x vrijwilligerswerk gedaan via Activity International. In 2015 ben ik voor het eerst op reis geweest met activity international. Dit was naar Thailand. Ik heb hier samen met een vriendin 5 weken vrijwilligerswerk gedaan en gerezen door het land. Zo heb ik hier onder andere Engels les gegeven aan een klasje, een week in de jungle overleefd en een hele hoop bananenbomen gekapt om olifanten te voeden..... Lees hier meer
#letsmakememories