single-product.php
App ons
Gratis magazine aanvragen
Mail ons
Afspraak maken
Aanmelden nieuwsbrief
Kangaroo Island Wildlife Sanctuary

Vrijwilligerswerk in Australië

Koala's, kangoeroes, vogelbekdieren, mierenegels, blauwe pinguïns, wallaby's, zwarte kaketoes; Kangaroo Island is dé plek voor dieren- en natuurliefhebbers. Het is het op twee na grootste eiland van Australië én beschermd natuurgebied maar toch is het niet het meest bezochte eiland. Gek eigenlijk want het barst er van de mooie natuur en bijzondere dieren! Wil je dat wel eens zien en van dichtbij meemaken? Ga dan helpen op Kangaroo Island Wildlife Sanctuary. Echt waar, dat wordt een ervaring om nooit te vergeten!

Meet & greet met kangoeroes, koala's en veel meer

Dit project is super geschikt voor iedere dierenliefhebber die helemaal uit zijn dak gaat van het zien en helpen van unieke dieren als de kangoeroe, de koala, wallaby's en meer. Als je ze al niet in de sanctuary zelf ziet, dan zie je overdag of 's avonds wel rondlopen rond je accommodatie. Werkelijk, het eiland zit vol met bijzondere dieren die je eigenlijk alleen maar van Discovery Channel kent.

Helpen op de Kangaroo Island Wildlife Sanctuary

Als vrijwilliger kun je een aantal weken meedraaien bij de Wildlife Sanctuary. Je helpt de lokale medewerkers met de dagelijkse werkzaamheden. Dat kan variëren van het repareren van hekken, tot het vullen van waterplaatsen voor kangoeroes. Van het helpen van de imkers en het verzamelen van bloemenzaden tot het traceren van koala's tijdens nachtelijke wandelingen onder 10.000 fonkelende sterren. Je werkt als vrijwilliger niet direct met dieren (geen geknuffel of lichamelijk contact) maar je wordt wel omringd door tientallen, zo niet honderden vogels/dieren. Per dag welteverstaan! Echt fantastisch!

LET OP: Helaas is het project op Kangaroo Island getroffen door de bosbranden in januari 2020 en hebben ze alle infrastructuur verloren. Dat betekent dat we op dit moment geen vrijwilligers kunnen plaatsen op dit project. Wil je toch je steentje bijdragen? Dat kan door een donatie te doen via deze link

De duurzame doelstellingen van de VN

Dit project draagt bij aan de volgende duurzame ontwikkelingsdoeleinden van de Verenigde Naties:

SDG-goals-nederlands-13 klein

SDG-goals-nederlands-15 klein

Kangaroo Island Wildlife Sanctuary in het kort

 • Vanaf 18 jaar
 • 2 - 4 weken
 • Verblijf van een aantal weken op het prachtige Kangoeroe Island
 • Meet & greet met koala's, kangoeroes, wallaby's en veel meer bijzondere dieren
 • Super leuk project voor dierenliefhebbers!
 • Goed te combineren met bijvoorbeeld de Kickstart Melbourne reis
 • Ook goed te combineren met de East Coast reis

0.00

Kies hier het aantal weken

Kom naar een infodag!
Wat ga je doen?

Eerst nog maar eens even wat informatie over de opvang zelf. Het terrein waarop de Wildlife Sanctuary zich bevindt, beslaat zo’n 5000 hectare en het ligt aan de westkant van Kangaroo Island. Het wordt begrensd door meer dan 100.000 hectare beschermd wildernisgebied en de Grote Zuidelijke Oceaan. Denk aan ongerepte stranden, een spectaculaire kustlijn, oeroude bossen en een overvloed aan wilde dieren die er vrolijk rondhuppelen. Vooral ‘s nachts! Rond het terrein staan hekken om de aanwezige diersoorten te beschermen tegen bijvoorbeeld wilde (huis-)katten. Zij zijn ooit naar het eiland meegebracht door bewoners maar voor de aanwezige diersoorten was dat geen goed idee. Geschat wordt dat wilde katten per dag 1500 kg vlees van inheemse dieren consumeren! De Sanctuary wordt tegenwoordig erkend als een van de meest ongerepte ecosystemen die Australië rijk is en trekt jaarlijks duizenden bezoekers.

Kangaroo Island Wildlife Sanctuary Kangoeroe met jong 2

Wat kun je doen als vrijwilliger?

Als vrijwilliger kun je 2, 3 of 4 weken meehelpen bij de opvang. Je wordt onderdeel van het vaste team en zal de lokale medewerkers dagelijks meehelpen met de werkzaamheden die er op dat moment te doen zijn. Die werkzaamheden hangen sterk van de jaargetijden af. De natuur is in de winter nou eenmaal anders dan in de zomer. Grof gezegd houd je je bezig met de bescherming van de inheemse dier-en planten soorten die in het beschermde natuurgebied aanwezig zijn. En de werkzaamheden die daaronder lopen echt ongelooflijk uiteen. Kijk maar eens wat daar allemaal onder valt:

Kangaroo Island koala 2

 • Het spotten/traceren van bijvoorbeeld koala’s tijdens nachtelijke wandelingen
 • Het observeren van koala’s en andere dieren en de resultaten verwerken in een database
 • Het plaatsen van camera’s om dieren te kunnen volgen
 • Het repareren van hekken en het dichtgooien van holen die dieren onder hekken hebben gegraven
 • Het (meehelpen met het) onderhouden en aanleggen van paden in het natuurgebied
 • Helpen met het in kaart brengen van inheemse plant-en boomsoorten
 • Het verzamelen en zaaien van diverse zaden
 • Het planten van bomen en struiken
 • Het helpen bij de bijenkorven
 • Toeristen rondleiden en op weg helpen
 • Heel veel leren over de natuur in Australië én natuur in het algemeen
 • Opruimen van oude takken en ander hout
 • Het meten van termieten heuvels en gegevens invoeren in database
 • Plantjes in de kassen bewateren

Kangaroo Island Wildlife Sanctuary baby kangoeoroe

Werkdagen

Je werkt als vrijwilliger ongeveer 8 tot 10 per dag en dat 5 of 6 dagen per week. Welke dagen je wordt ingepland, hoor je tijdens je verblijf daar. Het zijn dus best wel lange dagen maar je wel op een prachtig eiland omringd door wilde dieren. So who cares? 

Kangaroo Island Wildlife Sanctuary vrijwilligers

Prijzen

Prijzen voor het Kangaroo Island Wildlife Sanctuary

 • € 1695 –  2 weken
 • € 2195 – 3 weken
 • € 2695 – 4 wekenI

Inbegrepen bij de prijs

 • Plaatsing en begeleiding bij het project
 • Overnachting in een hostel in Adelaide (nacht voordat je naar Kangaroo Island vetrekt)
 • Accommodatie +  maaltijden 
 • Transfers van en naar Kingscote
 • Informatiehandboek, hulp en advies voor vertrek
 • Hulp bij afsluiten reisverzekering en boeken reis

Niet inbegrepen

 • Vlucht naar Australië
 • Vlucht of boottocht naar Kangaroo Island
 • Reserveringskosten (€ 40)
 • Reisverzekering (verplicht!)
 • Persoonlijke kosten voor drankjes, extra excursies etc.

 

 

Startdata

Helaas is het project op Kangaroo Island getroffen door de bosbranden in januari 2020 en hebben ze alle infrastructuur verloren. Dat betekent dat we op dit moment geen vrijwilligers kunnen plaatsen op dit project. Wil je toch je steentje bijdragen? Dat kan door een donatie te doen via deze link

Accommodatie

Je verblijft samen met andere vrijwilligers in een boerderij op het terrein van de Sanctuary. Je deelt een slaapkamer (maximaal 4 personen). De boerderij staat op ongeveer 250 meter van het Bezoekerscentrum en op het terrein loopt er van alles aan wilde dieren rond. De boerderij heeft naast slaapkamers ook verschillende badkamers, een grote keuken, een eetkamer en een gemeenschappelijke huiskamer met DVD’s, boeken, spelletjes en buiten staat er een bbq klaar om gebruikt te worden. En joepie, er is internetverbinding. Maar daar mag gelimiteerd gebruik van worden gemaakt. 

Kangaroo Island Wildlife Sanctuary accommodatie 1

Kangaroo Island Wildlife Sanctuary accommodatie slaapkamer

Maaltijden
Alle maaltijden zijn inbegrepen maar je moet ze nog wel zelf klaarmaken in de gemeenschappelijke keuken. Eens per week worden de boodschappen bezorgd en daar doe je verder de hele week mee. Ontbijt en avondeten maken de vrijwilligers zelf klaar en lunch krijg je tijdens het werk of kun je halen in het bezoekerscentrum. 

Vrije tijd
In je vrije tijd heb je de mogelijkheid om vanuit de sanctuary allemaal leuke dingen te doen. De lokale medewerkers kunnen dat voor je regelen (tegen extra bijbetaling). Je kunt gaan duiken met dolfijnen met de KI Marine tours, je kunt een Quad bike tour doen, een kano huren, naar een Birds of Prey show, Seal Bay bezoeken en nog veel meer. Je hoeft je in ieder geval nooit te vervelen…

Voor wie geschikt

Dit project is super geschikt voor alle dier- en natuurliefhebbers die 18 jaar of ouder zijn (en niet allergisch zijn voor dieren, haren, stof etc). Je hoeft geen (werk-) ervaring met dieren te hebben of een opleiding in die richting te hebben gevolgd. Het is belangrijker dat je betrouwbaar, zelfstandig, vriendelijk en verantwoordelijk bent, een dierenliefhebber bent, flink je handen uit de mouwen kunt steken, lichamelijk en geestelijk fit bent. Verder moet je het niet erg vinden om lichamelijk zwaar werk te doen en flink vies te worden. 

Huisregels:

 • geen drugs
 • er mag nergens gerookt worden, ook niet buiten
 • geen alcohol misbruik
Foto's
Kangaroo Island koala Kangaroo Island Wildlife Sanctuary Kangoeroe met jong Kangaroo Island Wildlife Sanctuary Kangoeroes. 2jpg Kangaroo Island boomkangoeroe Kangaroo Island mini mierenegel 2 Kangaroo Island koala's Kangaroo Island beach Kangaroo Island rocks Kangaroo Island Wildlife Sanctuary Australische mierenegel Kangaroo Island Wildlife Sanctuary bijen Kangaroo Island Wildlife Sanctuary birdlife Kangaroo Island Wildlife Sanctuary bomen planten Kangaroo Island Wildlife Sanctuary koala 3 Kangaroo Island Wildlife Sanctuary Imkers Kangaroo Island Wildlife Sanctuary slang Kangaroo Island Wildlife Sanctuary walili met jong Kangaroo Island Wildlife Sanctuary walibi's Kangaroo Island Wildlife Sanctuary varaan
Reisverhalen
Annelinde Holwerda Ik vond het ronduit eng om in mijn eentje naar Australië te gaan. Maar tegelijkertijd was het mijn grootste droom, sinds ik die serie op televisie gezien had. Na een paar weken in Down Under wist ik dat het mijn beste keuze ooit was. En nu, een jaar later, kan ik amper beschrijven hoe geweldig ik het heb gehad..... Lees hier meer
#letsmakememories