single-product.php

Kaapstad en Stellenbosch: vrijwilligerswerk

Onderwijs, sport en social welfare: genoeg te doen!

Buiten de toeristische en moderne centra van steden als Kaapstad en Stellenbosch liggen grote townships. Tijdens de Apartheid dwong de Zuid-Afrikaanse regering zwarte en gekleurde mensen om te wonen in deze eenvoudige woonwijken. Daarnaast kregen de bewoners geen toegang tot normaal onderwijs. Het gevolg: werkloosheid, armoede, slechte huisvesting en andere sociale misstanden. Hoewel de Apartheid in 1994 is afgeschaft, zijn de problemen nog steeds duidelijk aanwezig.Toch gloort er hoop. Er worden betere huizen en andere voorzieningen gebouwd. Ook het toerisme naar de townships neemt toe. Als vrijwilliger bij het vrijwilligerswerk in Kaapstad en Stellenbosch kun je een bijdrage leveren aan verbetering van de kansen van deze bewoners, die je vaak een heel warm onthaal geven.  Bij dit project in Kaapstad zijn er werkzaamheden op het gebied va onderwijs, social welfare en sport.

Als je kiest voor een project in het Onderwijs dan kun je worden geplaatst op een school. Dat kan een kleuterschool zijn, een basisschool of scholen voor voortgezet onderwijs. Bij projecten die onder Social Welfare vallen, moet je denken aan bijvoorbeeld vrijwilligerswerk in een instelling voor gehandicapte kinderen. Zo is er bijvoorbeeld een opvang voor (ernstig) gehandicapte kinderen. 90% van de kinderen die er worden opgevangen heeft een geestelijke beperking. De sportprojecten sluiten goed aan bij de onderwijsprojecten. En dan met name bij de projecten op Basisscholen die vanuit de overheid worden gefinancierd. Naast het geven van sportlessen en organiseren van sportactiviteiten help je de overige uren gewoon mee in de klassen. Je assisteert de lokale leraren en geeft extra ondersteuning.

 • 2 tot 12 weken
 • Project is het gehele jaar geopend (m.u.v. de periode rond Kerst en Oud 7 Nieuw)
 • Leuke excursie bij te boeken: Cape to Addo Garden Route tour. Doen!
0.00

Zuid-Afrika – Kaapstad en Stellenbosch: Vrijwilligerswerk

Kies het aantal weken

Kom naar een infodag!
Wat ga je doen?

Kaapstad is calling: help jij mee?

Voordat je met het vrijwilligerswerk begint, volg je eerst een dag introductie in Kaapstad. Je maakt kennis met de andere internationale vrijwilligers en met de medewerkers van onze partnerorganisatie, je krijgt informatie over de cultuur, de taal, over je rol als vrijwilliger en uiteraard over het vrijwilligerswerk dat je gaat doen. Je kunt kiezen uit projecten op het gebied van Onderwijs, Social Welfare en Sport. Deze zijn allen in of rondom Kaapstad en Stellenbosch.

Zuid-Afrika Kaapstad en Stellenbosch klassefoto


Projecten op het gebied van onderwijs

Als je kiest voor een project in het Onderwijs dan kun je worden geplaatst op een school. Dat kan een kleuterschool zijn, een basisschool of scholen voor voortgezet onderwijs.
Op de kleuterscholen (of eigenlijk is het soms meer een soort van kinderopvang) komen kinderen vanaf 3 maanden tot 6 jaar. Veel van deze kinderen komen uit behoorlijk arme boerengezinnen uit de wijde omgeving maar ook vanuit dichterbij gelegen Townships. Hier krijgen kinderen van alle leeftijden les, van kleuters tot basisonderwijs. Maar misschien nog belangrijker is dat ze hier ook 3 maaltijden per dag krijgen. En voor een aantal geldt dat ze dat anders niet hadden gehad. Als vrijwilliger kun je hier meehelpen met leuke activiteiten en spelletjes organiseren, helpen in de pauzes, helpen met eten, op de peuters letten, helpen met leren schrijven, verhaaltjes voorlezen etc.

Op een basisschool komen de kinderen die al wat ouder zijn (van 6 tot 15 jaar). Op sommige scholen zitten soms wel meer dan 1000 leerlingen en dat zijn er al gauw meer dan 40 per klas. Je kunt je voorstellen dat ze hier wel een paar extra handen kunnen gebruiken! Je helpt met vakken als lezen, rekenen, aardrijkskunde en muziek. Daarnaast assisteer je de (overbelaste) leerkrachten in de dagelijkse lessen, je helpt mee met de voorbereiding van de lessen, geeft kinderen bijles en bedenkt spelletjes die het leren gemakkelijker en vooral leuker maken! De meeste scholen bieden naast het normale lesprogramma ook wel sportactiviteiten zoals voetbal, netbal, rugby en schaken.

Op het voortgezet onderwijs komen jong volwassen in de leeftijd van 14 – 18 jaar. Ook hier kun je helpen met les geven en het organiseren van extra lessen en (sport)activiteiten. Dat zijn juist de dingen waar de lokale leerkrachten niet aan toekomen en geen tijd voor hebben want ook hier zijn de klassen vaak overvol.

Zuid-Afrika Kaapstad en Stellenbosch knutselen op school


Projecten op het gebied van Social Welfare
Bij projecten die onder Social Welfare vallen, moet je denken aan bijvoorbeeld vrijwilligerswerk in een instelling voor gehandicapte kinderen. Zo is er bijvoorbeeld een¬†opvang voor (ernstig) gehandicapte kinderen. 90% van de kinderen die er worden opgevangen heeft een geestelijke beperking. Het huis geeft ook onderdak aan kinderen/jong volwassenen¬†die besmet zijn met het HIV/Aids virus. Er zijn zo’n dikke 60 kinderen in het tehuis aanwezig vari√ęrend in de leeftijd van 2 tot 24 jaar. Dat klinkt behoorlijk volwassen, maar door hun geestelijke beperking hebben ze vaak een ontwikkeling van een klein kind. Realiseer je goed dat het erg lastig is om met deze kinderen verbaal te communiceren. Maar wat vinden ze het fijn als er goed voor ze gezorgd wordt, dat ze aandacht krijgen. En dan zegt een gelukkige glimlach meer dan duizend¬†woorden!

LET OP: de Social Welfare projecten zijn vanaf 4 weken te boeken, maar langer kan natuurlijk ook. Deze tijd heb je namelijk minimaal nodig om te wennen op het project, aan de kinderen en het verblijf bij het gastgezin.

Sportprojecten
De sportprojecten sluiten goed aan bij de onderwijsprojecten. En dan met name bij de projecten op basisscholen die vanuit de overheid worden gefinancierd. Sinds een tijd heeft de overheid bepaald dat er op deze scholen ook¬†sportactiviteiten en sportlessen¬†georganiseerd moeten worden…maar ja, er zijn niet zo veel leerkrachten die dit kunnen oppakken en er is een groot gebrek aan faciliteiten en materiaal. Voor dit project zijn dus sportieve vrijwilligers nodig die erg flexibel zijn, goed kunnen organiseren¬†en goed kunnen improviseren. Want er¬†is vaak niet heel veel voor handen. Maar met een bal, een stuk gras en een paar jasjes als doelpalen¬†is een voetbaltoernooitje snel geregeld, toch?! Je kunt in ieder geval op veel enthousiasme van de kids rekenen want dit soort activiteiten zijn meer dan welkom! ¬†Naast het geven van sportlessen en organiseren van sportactiviteiten help je de overige uren gewoon mee in de klassen. Je assisteert de lokale leraren en geeft extra ondersteuning.

Zuid-Afrika Kaapstad en Stellenbosch sportproject

Prijzen

‚ā¨¬† 675¬†– 2 weken
‚ā¨¬† 800¬†– 3 weken
‚ā¨¬† 925¬†– 4 weken
‚ā¨ 1150¬†– 6 weken
‚ā¨ 1350¬†– 8 weken
‚ā¨ 1750 – 12 weken

Let op: de Social Welfare projecten zijn vanaf 4 weken te boeken


Inbegrepen:  

 • Plaatsing in een vrijwilligersproject
 • Introductie in Kaapstad (1 dag)
 • Onderdak tijdens de ori√ęntatie (gedeelde kamer in vrijwilligershuis)
 • Onderdak (gedeelde kamer) en maaltijden tijdens het vrijwilligerswerk in een vrijwilligershuis of een gastgezin.¬†Bij vrijwilligershuis is de lunch en de maaltijden in het weekend niet inbegrepen.
 • Transfer vliegveld-vrijwilligershuis (bij aankomst op zondag)
 • Transfer vrijwilligerswerk-gastgezin/vrijwilligerswerk na de introductie
 • Internetfaciliteiten in het vrijwilligershuis
 • Partnerorganisatie in Zuid-Afrika waar je terecht kunt voor vragen (24-uurs noodnummer)
 • Informatiehandboek, hulp en advies voor vertrek
 • Hulp bij afsluiten reisverzekering en boeken van je reis
 • Vrijwilligerstraining voor vertrek door Stichting Muses
 • Certificaat na terugkomst


Niet inbegrepen:  

 • Vlucht naar Kaapstad, Zuid-Afrika
 • Reserveringskosten (‚ā¨ 40)
 • Reisverzekering
 • Verklaring omtrent gedrag
 • Maaltijden tijdens de ori√ęntatie. Lunch¬†en de maaltijden¬†in de weekenden bij verblijf in het vrijwilligershuis.
 • Dagelijks openbaar vervoer als project te ver is om te lopen (ongeveer ‚ā¨ 2 per dag)
 • Persoonlijke kosten voor drankjes, extra excursies, weekendjes Kaapstad, vaccinaties etc.
Startdata

 

Aankomst altijd op een zondag. De introductie begint de daarop volgende maandag. Onderwijsprojecten kunnen vanwege vakanties niet op alle data worden aangeboden.
Op de data met een * kun je alleen voor 2 of 3 weken kiezen.

Onderwijsprojecten 2017 Onderwijsprojecten 2018  Overige projecten 2017 Overige projecten 2018
14, 21 en 28 januari 14, 21 en 28 januari
4, 11 en 25 februari 4, 11 en 25 februari
4 en 11 maart 4, 11 en 25 maart
15 en 22 april 8, 15 en 22 april
6, 20 en 27 mei 6, 20 en 27 mei
3 juni* 3, 10 en 24 juni
22 juli 1, 8 15 en 22 juli
5, 12, 19 en 26 augustus 5, 12, 19 en 26 augustus
2 september* 2, 9, 16 september
7, 4 en 28 oktober 7, 4 en 28 oktober
5* november 4 november* 5 en 19 november 4 en 18 november

 

Voorafgaand aan de schoolvakanties zijn de kinderen druk bezig met hun examens (vanaf de primary school). De jonge kinderen (op de crèche) hebben nog geen examens, dus dan zul je voordat de schoolvakanties beginnen eerder geplaatst worden op projecten met jonge kinderen.

Accommodatie

Tijdens de introductie verblijf je in een vrijwilligershuis van onze partnerorganisatie. Vervolgens brengt een medewerker van onze partnerorganisatie je naar de accommodatie waar je tijdens het vrijwilligerswerk verblijft. Afhankelijk van het project waar je geplaatst bet, verblijf je in het vrijwilligershuis of in een gastgezin. Wees hierin flexibel!

Er zijn twee vrijwilligershuizen waar deelnemers verblijven; eentje dichtbij het strand en de andere in de leuke wijk Observatory. Hier verblijf je dan samen met andere internationale vrijwilligers. Let op: de lunch (tijdens werkdagen) en de maaltijden in het weekend zijn niet inbegrepen bij de prijs als je in een vrijwilligershuis wordt geplaatst. Wanneer je geplaatst word op een social welfare project (project in de townships), verblijf je vaak bij een gastgezin. Een unieke ervaring, want hoe bijzonder is het om een tijdje bij een Afrikaanse familie te wonen en om hun cultuur van dichtbij mee te mogen maken. Het kan zijn dat je hier alleen verblijft. Maar onze partnerorgansiatie zal altijd proberen om je samen met een andere vrijwilliger te plaatsen. Wees hierin ook flexibel.

Waar en in welke accommodatie je ook zit, in de weekenden spreken de meeste vrijwilligers gezellig met elkaar af om leuke dingen te ondernemen.

Voor wie geschikt

Deze projecten zijn geschikt voor iedereen vanaf 18 jaar die voldoende kennis van Engels heeft. Je hoeft geen werkervaring te hebben of een bepaalde opleiding gevolgd te hebben maar dat is uiteraard wel erg handig en welkom! Belangrijker zijn bepaalde karaktereigenschappen als¬† een flexibele werkhouding, een ‘open mind’, geduld, aanpassingsvermogen, improvisatievermogen, het tonen van initiatief, zelfstandig kunnen werken en respect en begrip hebben voor lokale tradities en cultuur. Daarnaast beschik je over een goede lichamelijke en geestelijke gezondheid.

Let op: De woon- en werkomstandigheden bij dit project zijn primitiever dan je gewend bent. In de townships zijn huisregels van toepassing om zorg te dragen voor je veiligheid. Houd je aan deze regels!

Visie op vrijwilligerswerk

Let’s make memories!

 

Mooie herinneringen maken, daar gaat het bij ons om. Voor ons is het bijna vanzelfsprekend dat deze mooie herinneringen samen gemaakt worden. Met ons, met jou, met onze contactpersonen én met de lokale bevolking. Zodat alle partijen aan het eind van jouw reis kunnen terug kijken op een fantastisch avontuur. Want hoe mooi is het om samen herinneringen te kunnen delen?!

Let’s give it a thought!
Het doen van vrijwilligerswerk in het buitenland zal jou ongetwijfeld veel mooie herinneringen brengen. Je leert de taal en gewoontes van het land kennen en je leeft een tijdje in een compleet andere omgeving. Je krijgt de kans om in een  andere cultuur te duiken en dingen te zien die je als  gewone toerist niet te zien krijgt.  Bovendien leer je flexibel, geduldig  en zelfstandig te zijn  en zal er een beroep worden  gedaan op je  improvisatievermogen. Een bijzondere en leerzame ervaring waar je je hele leven wat aan gaat hebben!

Tot zover de voordelen voor jou. Maar hoe kun je jouw reis nou ook voor anderen een succes te laten worden? Dat begint bij een goede voorbereiding! Lees daarom onderstaande vragen maar eens door en bedenk wat jouw antwoord op de vragen zal zijn.  Gewoon, om je bewust laten te worden wat de impact van jouw verblijf kan hebben en hoe jij jouw ervaring op een goede manier kunt gaan delen.

 • Zou je jezelf toevertrouwen om dit soort vrijwilligerswerk ook in Nederland te gaan doen? En heb je wel eens nagedacht over welke vaardigheden jij beschikt en welke daarvan van pas zouden kunnen komen bij het doen van vrijwilligerswerk in het buitenland?
 • Realiseer je dat als je met kinderen gaat werken dat jij ‚Äď als vrijwilliger – niet de rol van ouder/verzorger/eindverantwoordelijke op je kunt nemen? Jouw rol als vrijwilliger zal ondersteunend van aard zijn.
 • Ben je bereid om tijdens dit mooie avontuur zelf ook te leren van de lokale mensen? Er lopen namelijk zo veel mooie en wijze mensen rond op deze wereld‚Ķ
 • Snap je dat je de privacy van lokale mensen (en kinderen in het bijzonder) moet respecteren en niet zo maar foto‚Äôs van alles en iedereen op Facebook/Instagram kan zetten?
 • Kun je je voorstellen dat je ergens komt waar er andere ‚Äėregels en gewoontes‚Äô zijn die jij misschien heel raar en onbegrijpelijk vindt? En dat deze gewoontes niet beter of slechter zijn maar gewoon anders?

Let’s make it possible!
Wij op onze beurt zullen er ook alles aan doen om jou én de lokale bevolking een mooie herinnering te geven. Daar zijn we dan ook elke dag mee bezig. We zorgen dat de vrijwilligersprojecten die we aanbieden duurzaam zijn en voldoen aan internationale richtlijnen. Daarnaast proberen we je goed en gedegen voor te bereiden op het werk dat je gaat doen. Je krijgt van ons veel tips, adviezen en duidelijk omschreven gedragsregels. Deze zijn door de organisatie Better Care Network Netherlands opgesteld (aangezien zij hiervoor de juiste kennis in huis hebben) en wij onderschrijven die volledig. Daarnaast bieden we je een training voor vertrek aan (verplicht) en krijg je ook nog eens een introductie als je eenmaal ter plaatse bent. 

Let’s do this together!
Oké, we hebben het over jou gehad, we hebben het over ons gehad…rest er nog een partij waar we niet zonder kunnen: onze goede en betrouwbare partnerorganisaties in het buitenland die net zo over vrijwilligerswerk, service en kwaliteit  denken als wij.  En die bovendien ook nog eens alles weten van de lokale omstandigheden, cultuur en gewoontes. Wij werken al jaren met hen samen, dat vinden we belangrijk. Want alleen met een hechte samenwerking kun je op de lange termijn een verschil maken. En dat blijkt ook wel, want zij hebben de afgelopen jaren (samen met alle enthousiaste vrijwilligers) voor heel veel mooie resultaten gezorgd.

En natuurlijk is daar de lokale bevolking. Zonder hun gastvrijheid, enthousiasme¬† en welwillendheid zouden er niet zulke mooie dingen tot stand kunnen komen. Zij staan open om jou¬† met hun cultuur kennis te laten maken en je mee te laten draaien in hun leven. Hoe mooi is dat!¬† En ook in de toekomst hopen zij ‚Äďsamen met jou en andere internationale vrijwilligers – de wereld een beetje mooier te kleuren. Respect en verdraagzaamheid zijn daarbij de kernwoorden!

En dat gaan we samen doen. Schouders eronder en go! Let’s do this together. Let’s make memories!

Extra opties

Leuk om bij te boeken: Cape to Addo Garden Route tour

Na het vrijwilligerswerk kun je de omgeving van Kaapstad verkennen. En wat voor een omgeving! Dit gebied staat bekend als de Garden Route. Het is een prachtig en afwisseld gedeelte van Zuid-Afrika die je zeker gezien moet hebben. En dat komt goed uit, want in deze week zie je alle highlights. Je bezoekt o.a. de Kaap, Hermanus, Oudtshoorn, Tsitsikamma National Park en Addo Elephant National Park. Deze tour kun je gewoon bijboeken via Activity International! Lees meer:

Info Garden Route Tour

 

Foto's
Zuid-Afrika Kaapstad en Stellenbosch aftercare Zuid-Afrika Kaapstad en Stellenbosch sportproject Zuid-Afrika Kaapstad en Stellenbosch knutselen op school 2 Zuid-Afrika Kaapstad en Stellenbosch Nele van de Velde Zuid-Afrika Kaapstad en Stellenbosch Zuid-Afrika Kaapstad en Stellenbosch township 2 uid-Afrika Kaapstad en Stellenbosch spelletjes doen Zuid-Afrika Kaapstad en Stellenbosch aftercare 2 Zuid-Afrika Kaapstad en Stellenbosch school
Filmpjes
Reisverhalen
Ashley van Berkum Ik heb drie weken vrijwilligerswerk gedaan en ik heb in mijn vrije uren heel veel kunnen zien van al het moois wat Zuid-Afrika te bieden heeft. Ik heb Tafelberg en Lions Head beklommen, naar Boulders Beach geweest, naar Kaap de Goede Hoop, een 4 dagen tour gedaan (waarbij we dieren hebben gespot in het Addo Park en van de hoogste brug een bungeejump gedaan, ik heb een ranch bezocht en nog veel meer!.... Lees hier meer
#letsmakememories