single-product.php
App ons
Gratis magazine aanvragen
Mail ons
Afspraak maken
Aanmelden nieuwsbrief
Greater Kruger Wildlifeopvang

Aan de slag bij de Greater Kruger Wildlifeopvang

Dieren verzorgen? Helpen de natuur van Afrika in stand te houden? Een passie voor wildlife? Dan is werken als vrijwilliger bij de Greater Kruger Wildlifeopvang echt iets voor jou!

Als gevolg van steeds kleiner wordende leefgebieden, de gevolgen van stropen en het risico op verwonding door de aanwezige hekken of door aanrijdingen, hebben veel diersoorten in het Greater Kruger-gebied van Zuid-Afrika hulp nodig. Als vrijwilliger bij dit project kan je ongewenste (illegale) huisdieren, gewonde of verweesde dieren in het wild helpen terwijl ze worden opgevangen in de centrum. Dieren de je kunt verwachten in de opvang zijn o.a. zebra's, antilopen, wrattenzwijnen en struisvogels. Maar je weet nooit wat de dag brengt! De opvang is nog volop in ontwikkeling en je bent onderdeel van een enthousiast team. Daarnaast kan je in de vrije tijd genieten van al het moois dat de nabije omgeving te bieden heeft. Wat dacht je van een bezoek aan Kruger National Park met de kans om de Big 5 te spotten!

Hoogtepunten van een verblijf als vrijwilliger

 • Help mee bij de verzorging en rehabilitatie van wilde dieren
 • Werk hands-on met gewonde en babydieren
 • Wees onderdeel van het traject om ze met succes weer in het wild los te laten
 • Leer meer over de dieren in het wild inclusief tracking, diergedrag en instandhouding
 • Ondersteun lokale boeren bij hun inspanningen om stroperij tegen te gaan

Dit project draagt bij aan de volgende duurzame ontwikkelingsdoeleinden van de Verenigde Naties:

SDG-goals-nederlands-13 kleinSDG-goals-nederlands-15 kleinSDG-goals-nederlands-17 klein

De Greater Kruger Wildlifeopvang in het kort

 • 2 tot 12 weken
 • Vanaf 16 jaar
 • Hands-on werken met dieren
 • Internationale groep vrijwilligers
 • Prachtige omgeving met heel veel natuurreservaten niet ver van Kruger National Park
0.00

Greater Kruger Wildlifeopvang

Kies het aantal weken

Kom naar een infodag!
Wat ga je doen?

Gelegen in de prachtige Limpopo provincie in Zuid-Afrika, is dit project een kans om niet alleen te genieten van de overweldigende natuur, maar ook om je in te zetten voor dieren in het wild. Dit opvangcentrum is gelegen op een prachtig landgoed in een gebied dat bekend staat om de citrusboomgaarden. Echter door de aanwezigheid van de landbouw wordt het leefgebied van veel dieren steeds kleiner. Als gevolg hiervan komen wilde dieren steeds vaker in contact met mensen.

Veel jonge dieren worden geadopteerd als huisdier. Helaas verliezen eigenaren vaak snel de interesse omdat de ‘schattigheid’ van babydieren verliezen. Ze worden groot, onhandelbaar of zelfs gevaarlijk. Strikken, auto’s en andere gevaren veroorzaken verwondingen bij wildlife. Deze verloren, gewonde of ongewenste dieren worden naar de Greater Kruger Wildlifeopvang gebracht om te worden verzorgd en opnieuw geïntroduceerd in hun natuurlijke omgeving. Het welzijn en de vrijlating van deze dieren is de topprioriteit.

Voor elk binnengebracht dier worden plannen gemaakt. Vrijwilligers krijgen de gelegenheid om het team bij te staan bij elke fase van het proces – opname, quarantaine, rehabilitatie, aanpassing en vrijlating. Elk dier is anders. Je krijgt de kans om de kleinere dieren die bij ons worden binnengebracht te hanteren, verzorgen en met de fles te voeren. Andere verantwoordelijkheden zijn voedselbereiding, onderhoud van de kooien, observatie van dieren en andere taken die nodig zijn om de beste zorg aan de dieren te geven.

Als er een dier wordt vrijgelaten tijdens jouw verblijf, ben je ook een zeer belangrijk onderdeel zijn van dit proces. Sommige dieren worden snel vrijgelaten in hun nieuwe leefgebied, anderen zoals gewonde dieren of dieren die in groepen leven, hebben een langere vrijlatingsproces. We zullen er hoe dan ook alles aan doen om de dieren vrij te laten in een natuurlijke omgeving. Het hanteren van dieren kan nodig zijn voor zeer jonge of gewonde dieren, maar we doen ons uiterste best om zo snel mogelijk over te schakelen op een hands-off aanpak, zodat de dieren leren onafhankelijk van mensen te leven – de sleutel tot hun overleving in het wild. Jij, als vrijwilliger, bent een belangrijk onderdeel van het hele proces!

Wildlife Rehabilitatie & Verzorging

Als vrijwilliger maak je zeker deel uit van het rehabilitatieteam; het uitvoeren van dagelijkse activiteiten voor de verzorging van de dieren in het centrum. Dit kan de zorg zijn voor bushbaby’s, wrattenzwijnen, antilopen, caracals, stekelvarkens of andere dieren in nood. De werkzaamheden omvatten het bereiden van voedsel, het voeren van de dieren, het schoonmaken van verblijven, het oogsten van vegetatie voor de verschillende dieren die er verblijven, het monitoren van het gedrag en andere klusjes die nodig zijn voor het dagelijkse welzijn van de bewoners.

Er is een dagelijkse routine voor het team, maar deze is flexibel en kan op het laatste moment veranderen. Dit is onder andere afhankelijk van de dieren die worden binnengebracht. Babydieren moeten bijvoorbeeld om de 2 uur flesvoeding krijgen. Dit kan zorgen voor aanpassingen in de planning. Wanneer er een vrijlating plaatsvindt, zal je ook hierbij helpen (en met het team vieren)!

Natuurbehoud & Onderzoek

Tijdens je verblijf woon je in een omgeving met zebra’s, impala’s en andere natuurlijk rondzwervende dieren. Dit biedt je een unieke kans om hun rol in het ecosysteem te leren kennen. Leer meer over het gedrag van deze soorten, hoe ze te volgen, evenals de problemen waarmee ze worden geconfronteerd. De wilde dieren in het gebied worden van afstand gevolgd om gegevens te verzamelen over hun aantallen en hun gezondheid. Als een dier in gevaar is door een slechte gezondheid of gebrek aan voeding, werkt het team samen om ervoor te zorgen dat er een oplossing wordt gevonden.

Community support

Samenwerken met de lokale bevolking is essentieel. Het is belangrijk dat we een hechte band hebben met onze buren en hen helpen bij het oplossen van problemen met dieren in het wild. Om door stropers achtergelaten strikken te verzamelen, die zeer gevaarlijk zijn voor alle dieren in het wild, zullen vrijwilligers regelmatig door het gebied gaan op ze te zoeken. Voor elke strik die ons team verwijdert, zijn er meerdere dierenlevens gered.

Als vertrouwd centrum in deze omgeving, worden we regelmatig ingeschakeld om naburige boeren te helpen bij het vangen en vrijlaten van ongewenste / verloren dieren op hun boerderijen. Vrijwilligers kunnen goed helpen tijdens deze outreach-expedities, waarbij de dieren in het wild worden vrijgelaten in een veiligere en meer natuurlijke omgeving.

Prijzen

€ 1900 – 2 weken
€ 2200 – 3 weken
€ 2500 – 4 weken

€ 250 – elke extra week

Maximale verblijfsduur is 12 weken.

Inbegrepen bij de prijs

 • Plaatsing en begeleiding op het project
 • Ophaalservice van het vliegveld van Hoedspruit en transfer naar project locatie
 • Oriëntatie
 • Onderdak (gedeeld) en maaltijden tijdens het vrijwilligerswerk
 • Bijdrage aan het project
 • Hulp en advies voor vertrek
 • Team in Zuid-Afrika waar je terecht kunt voor vragen
 • Hulp bij afsluiten reisverzekering en boeken reis

Niet inbegrepen

 • Vlucht naar Hoedspruit, Zuid-Afrika
 • Reserveringskosten (€ 40)
 • Bijdrage garantie- en calamiteitenfonds (€ 12 per persoon per boeking). Activity International is aangesloten bij garantiefonds VZR Garant en het Calamiteitenfonds Reizen
 • Reisverzekering (verplicht!)
 • Persoonlijke kosten voor drankjes, excursies, vaccinaties, visa, internet etc.
Startdata

Startdata 2024

 • 7 en 21 januari
 • 4 en 18 februari
 • 3, 17 en 31 maart
 • 14 en 28 april
 • 12 en 26 mei
 • 9 en 23 juni
 • 7, 14, 21 en 28 juli
 • 4, 11, 18 en 25 augustus
 • 1, 15 en 29 september
 • 13 en 27 oktober
 • 10 en 24 november
 • 8 en 22 december
Accommodatie

Tijdens jouw tijd als vrijwilliger verblijf je in speciaal gebouwde vrijwilligersverblijven op het terrein van het Wildlife Sanctuary in het Greater Kruger gebied. Geniet van het uitzicht rondom de accommodatie over een gebied van ruim 50 hectare. Naast de dieren in de opvang, herbergt het gebied een breed scala aan dieren in het wild, zoals zebra’s, impala’s en nyala’s. Er is niet veel beter dan een avond ontspannen in de jacuzzi voor de deur – of rond een kampvuur met nieuwe vrienden!

De kamers hebben 4 bedden. Je deelt de kamer met andere vrijwilligers. Voor de maaltijden is er een speciale ruimte met een mooi uitzicht. Misschien zie je zelfs wel dieren tijdens het eten. Drie maaltijden per dag zijn inbegrepen. Er is wifi op het terrein. Niet zo snel als je misschien thuis gewend bent, maar goed genoeg om een berichtje met het thuisfront te delen.

Locatie

Gelegen in het beroemdste Big 5-gebied van Zuid-Afrika, dicht bij wereldberoemde locaties zoals het Kruger National Park en de beroemde panoramaroute langs de Blyde River Canon.

De dichtstbijzijnde stad is Phalaborwa, op 10 minuten rijden van onze opvang. Dit is een geweldige plek om te ontspannen. We doen optionele wekelijkse stadsuitstapjes, wat een geweldige kans is om wat snacks te kopen bij de supermarkten, door de winkels te snuffelen of online te gaan met een kopje koffie in een van de plaatselijke internetcafés.

Foto's
Reisverhalen
Roos Mijn naam is Roos en ik heb tijdens mijn tussenjaar het Jonge Helden Academie traject gedaan en ben op reis geweest met Activity International. Ik ben in het Kruger park in Zuid-Afrika en Mozambique geweest. Het vrijwilligerswerk heb ik in Swaziland gedaan. Dit heb ik niet alleen gedaan maar samen met een groep waar ik nog steeds hele leuke lieve vriendinnetjes aan over heb gehouden. Het was een super gezellige reis en bijzonder om mee te maken. Ik kan dit tussenjaarprogramma aan iedereen aanraden!.... Lees hier meer
#letsmakememories