single-product.php

Galápagos eilanden: vrijwilligerswerk

Sociale projecten tussen de zeeleeuwen, leguanen en schildpadden

Een buitenkansje vinden wij het om vrijwilliger te worden op de unieke Gal├ípagos eilanden. Deze bijzondere eilandengroep bestaat uit allemaal (uitgewerkte) vulkanen. Deze liggen zo'n 1000 kilometer van het vasteland en ze zijn vooral bekend vanwege de bijzondere dierenpopulatie. Je kunt letterlijk oog in oog komen te staan met zeeleeuwen, reuzenschildpadden en leguanen. Dit kan gebeuren omdat de dieren redelijk 'tam' zijn aangezien ze nooit natuurlijke vijanden hebben gekend. Wat een kans om daar een tijdje te wonen, Spaans te leren en ook nog eens vrijwilligerswerk te doen. LetÔÇÖs make memories!

Er zijn enkele projecten op de Galápagos eilanden waar je als vrijwilliger aan de slag kunt. Je Spaanse lessen volg je eerst in Quito. Een super combi...

 • 7 weken
 • Taalcursus in Quito
 • De projecten zijn het gehele jaar geopend (m.u.v. de periode rond Kerst en Oud & Nieuw)
 • Zeer bijzondere bestemming!
2,675.00
Kom naar een infodag!
Wat ga je doen?

De Gal├ípagos eilanden bestaan uit 13 eilanden van meer dan 10 km┬▓ en 115 kleinere en veelal onbewoonde eilandjes. In totaal wonen er zoÔÇÖn dikke 2500 mensen op de Gal├ípagos eilanden waarvan de meeste op het ÔÇśhoofdeilandÔÇÖ San Cristobal. Hier bevinden zich ook de meeste projecten. Hieronder volgen een paar voorbeelden waar je als vrijwilliger kunt gaan helpen:

Hacienda San Cristobal – natuurproject
Leave Galápagos greener than you found it; dat is het motto van dit project. Dit natuurproject heeft als doel om herbebossing in de bergen van San Cristobal (en andere bewoonde eilanden van de Galápagos) te realiseren. De grond wordt vaak gebruikt als landbouwgrond en dat gaat ten koste van de eeuwenoude bossen. Ook hebben de inheemse gewassen last van nieuw geïntroduceerde plantensoorten die eigenlijk niet op het eiland thuishoren.

Ecuador Galapagos eilanden natuurproject

Als vrijwilliger help je onder andere mee om niet-inheemse planten te verwijderen en met het planten van jonge struikjes en bomen die w├ęl op het eiland thuishoren. Daarnaast help je mee de aangelegde paden bereikbaar te houden en help je mee in de kassen waar jonge plantjes worden gekweekt. Dat kan op de Hacienda zelf maar ook in de kassen van het Gal├ípagos National Park. Vrijwilligers helpen ook mee met het verzamelen/plukken van planten die als voer dienen voor de schildpadden die in de fokcentra/opvang verblijven.

Je verblijft op een soort boerderij in een dorpje dat La Soledad heet. Dat klinkt een beetje eenzaam, maar dat is het natuurlijk niet helemaal hoewel de de Hacienda wel afgelegen ligt. Het is 20 minuten rijden (taxi) van Puerto Baquerizo Moreno. Whauw, alleen de naam al! De boerderij/het landgoed wordt beheert door een familie die daar al generaties lang verblijven. Het landgoed is groot en heeft zelfs een soort van ecologische camping waar toeristen kunnen logeren. Het uitzicht van deze camping op de kustlijn van San Cristobal is adembenemend mooi! Het landgoed grenst aan het Nationale Park en daar werkt de familie veel mee samen. Zo wordt hun grond ook gebruikt voor het uitzetten van reuzenschildpadden die in het National Park worden beschermd.

Je werkt van maandag tot vrijdag van 08.00 – 13.00 ‘s middags. De middagen en de weekenden ben je vrij om de omgeving te verkennen en te genieten van de prachtige natuur en de bijzondere dieren die je ongetwijfeld tegen gaat komen.

Ecuador Galapagos eilanden natuurproject 2

Sportles geven op San Cristobal
Dit sportproject is gevestigd in Puerto Baquerizo Moreno, de hoofdstad van het eiland San Cristobal. Er gaan ongeveer 550 kinderen in de leeftijd van 6-15 jaar naar school op het eiland. Voor al deze kinderen is er maar 1 sportleraar beschikbaar die gymlessen geeft. Dat zijn wel heel veel kinderen voor 1 leraar…Toch doet de school mee in de nationale scholencompetitie met de sporten voetbal, tafeltennis, basketbal en schaken en ze zijn er ook nog eens best goed in! Iedereen op school vind het leuk om vrijwilligers te ontvangen die zelf ook gek zijn van sport en de kinderen willen helpen. De school heeft 2 sportvelden.

Je kunt de leraar helpen tijdens de lessen aan de verschillende groepen op school. Daarnaast kun je ook (buitenschoolse) trainingen voorbereiden en geven aan de schoolteams. Overbodig om te zeggen dat je zelf natuurlijk ook een beetje een sportfanaat bent! Als vrijwilliger help je mee van maandag t/m vrijdag van 07.15 – 12.30 uur en/of van 13.00 – 18.30 uur. Het hangt een beetje van jezelf af welke groepen je leuk vindt om les te geven. Je kunt je richten op de basisschoolkinderen (tot 12 jaar) of de wat oudere kids.

Let op: het schooljaar is op de Galápagos eilanden anders dan bij ons. Ze beginnen in mei en duurt tot eind januari. De maanden februari, maart en april hebben ze vakantie en is er geen school.

Organic Farm Santa Cruz
De organische boerderij Le Envida bevindt zich in een klein dorp dat Los Guayabillos heet en is gelegen op het eiland Santa Cruz. Het heeft 24 hectare grond dat vol staat met fruitbomen, planten en inheemse dieren. De eigenaar van de boerderij Se├▒or Jorge Larrea zit daar al zo’n 40 jaar en heeft dus aardig wat ervaring. Als vrijwilliger kun je meedraaien op deze boerderij en er zijn heel wat klussen die je zou kunnen doen:

 • Helpen met het verwijderen van plantsoorten die schadelijk zijn voor de inheemse gewassen. Denk aan braamstruiken en ‘tupi rosa’ en deze struiken vervangen door inheemse gewassen of struiken die wel oorspronkelijk op het eiland voorkwamen.
 • Het zaaien, poten en oogsten van gewassen in de groentetuinen bedoeld voor consumptie.
 • Het onderhouden van de koffiestruiken en het oogsten van de koffiebonen. Op de plantage staan verschillende koffiestruiken die op verschillende tijden in het jaar geplukt moeten worden. Als de koffiebonen aan de ene struik rijp zijn, dan moeten de andere struiken nog tot groei komen en verzorgd worden.
 • De dieren op de boerderij verzorgen: koeien melken, kippen, eenden en varkens voeren, hokken schoonhouden en repareren

Je woont tijdens het vrijwilligerswerk bij de familie op de boerderij. Het hangt een beetje van de werkzaamheden af welke tijden je werkt. In principe gaat het werk op de boerderij natuurlijk altijd door maar vrijwilligers werken doorgaans van 08.00 – 13.00 uur. De middagen en weekenden ben je vrij om de omgeving te gaan verkennen of bij te komen van het harde werken op de boerderij.

Ecuador Galapagos eilanden natuurproject Boererijwerk

Kinderopvang en kleuterschool San Cristobal
Deze kinderopvang is gevestigd in Puerto Baquerizo Moreno en wordt gefinancierd vanuit de overheidsorganisatie MIES, het Ministerio de Inclusi├│n Econ├│mica y Familiar om precies te zijn. Alle families op het eiland kunnen hier gebruik van maken. Het levensonderhoud is duur op de Gal├ípagos eilanden en de mensen met een minder goed salaris moeten er behoorlijk aan trekken om rond te komen. Voor deze mensen is de kinderopvang een uitkomst omdat ze hun kinderen een veilig en leuk onderkomen kunnen geven terwijl zij aan het werk zijn. Er komen zo’n 60 kinderen op de opvang in de leeftijd van 0 tot 5 jaar.

Op de opvang zijn gewoon leidsters aanwezig maar en extra paar handen kunnen ze altijd wel gebruiken. Als vrijwilliger houd je je voornamelijk bezig met de kindjes. lekker spelen, helpen met educatieve spelletjes, verzorgen, luiers verschonen, helpen met eten en leuke activiteiten organiseren. Je werkt van maandag tot vrijdag van 08.00 tot 12.30 uur. De middagen en weekenden ben je vrij.

Ecuador Galapagos eilanden kinderopvang

Lesgeven op San Cristobal
Ook deze school is gevestigd in Puerto Baquerizo Moreno, de hoofdstad van het eiland San Cristobal. Op deze school zitten zo’n 550 kinderen. Het is dezelfde school waar ook het sportproject (zie hierboven) is. De school geeft les aan basisschoolkinderen van 4 tot 12 jaar en aan ‘middelbare school’ kinderen in de leeftijd van 13 tot 18 jaar oud. De jongste kinderen gaan naar school van 07.15 – 12.30 uur en de hogere klassen gaan ‘s middags naar school, van 13.00 – 18.30 uur. Elke klas heeft ├ę├ęn leraar die de meeste lessen geeft. Er zijn ook een paar extra leerkrachten die Engels geven.

Als vrijwilliger help je bij de Engelse lessen. Je bereid lessen voor, je denkt na over nieuwe hulpmiddelen voor de lessen (bijvoorbeeld Engelse liedjes) en je helpt de kids met conversatielessen. De Engelse uitspraak is erg lastig voor ze, en oefening baart kunst. Veel kletsen in het Engels dus! Daarnaast kun je ook assisteren bij de ‘gewone’ lessen en dan geef je met name de kinderen die niet zo goed mee kunnen komen, een beetje extra aandacht. Verder is je hulp meer dan welkom in de muzieklessen, handvaardigheid lessen en sportlessen. Leuke idee├źn? Kom maar door!

Wanneer er meerdere vrijwilligers op het project aanwezig zijn, dan zijn er genoeg handen beschikbaar om de klaslokalen ook eens een likje verf te geven, de schooltuin te onderhouden, de muren rond de school te versieren met tekeningen of wat achterstallig onderhoud weg te werken.
Als vrijwilliger help je mee van maandag t/m vrijdag van 07.15 – 12.30 uur en/of van 13.00 – 18.30 uur. Het hangt een beetje van jezelf af welke groepen je leuk vindt om les te geven. Je kunt je richten op de basisschoolkinderen (tot 12 jaar) of de wat oudere kids.

Ecuador Galapagos eilanden schoolklas

Eerst een cursus Spaans

Voordat je aan het vrijwilligerswerk begint, ga je eerst een cursus Spaans volgen. Dat ga je doen in Quito (hoofdstad van Ecuador en op het vaste land gelegen). Je krijgt 20 lesuren per week op een gezellige talenschool. Een les duurt ongeveer 50 minuten. Je krijgt les in een groep met andere studenten die ongeveer hetzelfde niveau Spaans hebben. Zijn er niet genoeg mensen om een groep te vormen? Dan krijg je 15 uur priv├ęles. Leuk aan deze school is dat ze ook veel activiteiten (salsales, wekelijkse borrel etc.) organiseren waar je gratis aan mee kunt doen. Na 4 weken Spaanse les begin je met vrijwilligerswerk.

 

Prijzen

ÔéČ 2675 – ┬á7┬áweken: 4 weken taalcursus in Quito + project Gal├ípagos

Let op!  De reis duurt 7 weken. Je kunt ook nog een week langer blijven op de eilanden, dan regel je zelf je accommodatie in week 8.

Inbegrepen bij de prijs:

 • Ophaalservice van het vliegveld in Quito
 • Cursus Spaans; 20 groepslesuren of 15 priv├ęlessen (als er geen passende groep is) per week. Lesuur is 50 min.
 • Onderdak tijdens de cursus; studentenhuis
 • Onderdak tijdens het vrijwilligerswerk; studentenhuis o.b.v. logies of accommodatie bij het project (3 weken bij project op de Gal├ípagos!)
 • Lesmateriaal
 • Activiteiten op de school, zoals gratis salsalessen en deelname aan excursies
 • Wekelijkse borrel in Quito
 • Plaatsing in een vrijwilligersproject
 • Retourticket Quito naar San Cristobal, Gal├ípagos
 • Ophaalservice van het vliegveld in San Cristobal
 • Hulp en advies tijdens cursus/vrijwilligerswerk
 • Vrijwilligerstraining voor vertrek door Stichting Muses
 • Informatiehandboek, hulp en advies voor vertrek
 • Hulp bij afsluiten reisverzekering en boeken reis
 • Certificaat na terugkomst

 

Niet inbegrepen:

 • Vlucht naar Quito, Ecuador (vraag hier vrijblijvend een offerte aan)
 • Reserveringskosten (ÔéČ 40)
 • Bijdrage hoogseizoen (vertrek juli en augustus) ÔéČ 50 (info >>)
 • Maaltijden
 • $ 100 borg (deze krijg je niet terug als je eerder stopt met het vrijwilligerswerk)
 • Reisverzekering
 • Verklaring omtrent gedrag
 • Persoonlijke kosten voor excursies, vaccinaties, lokaal transport, drankjes etc.
 • $ 100 voor een speciaal toeristenvisum voor de Gal├ípagos
 • $ 20 voor INGALA card (soort belasting)
 • Als je 4 weken op het eiland wilt blijven, zorg je de laatste week zelf voor accommodatie en maaltijden (voor eigen rekening)
Startdata

Iedere maandag kun je beginnen met de taalcursus. Aansluitend begin je met het vrijwilligerswerk.

Let op! De talenschool is tussen 24 en 28 december gesloten. In de zomermaanden moet je rekening houden met een beperkt aantal projecten. De zomervakantieperiode is in februari, maart en april.

Voor wie geschikt

Dit project is geschikt voor iedere natuur- en avontuurliefhebber vanaf 17 jaar die bereid is om Spaans te leren. Je hoeft geen werkervaring te hebben maar dat is uiteraard wel erg handig en welkom! Belangrijker zijn bepaalde karaktereigenschappen als┬á een flexibele werkhouding, een ‘open mind’, geduld, aanpassingsvermogen, improvisatievermogen, het tonen van initiatief, zelfstandig kunnen werken en respect en begrip hebben voor lokale tradities en cultuur. Daarnaast beschik je over een goede lichamelijke en geestelijke gezondheid.

Je bent bereid om de richtlijnen van Better Care Network Netherlands te onderschrijven en een Verklaring omtrent Gedrag aan ons te overhandigen nadat je geboekt hebt. Ook ben je bereid onze Code of Conduct te ondertekenen.

Reisverhalen
Marieke van Gennep Het was geweldig! Ondanks dat alles natuurlijk niet zo geregeld gaat als in Nederland, was alles voor mij toch erg goed geregeld (hoewel ik helaas wel andere verhalen heb gehoord van anderen). Daarbij vond ik de ervaring om te werken en leven in een dergelijk land erg interessant..... Lees hier meer
#letsmakememories