single-product.php

Cheetah and Wildlife Conservation

Help to ensure our tomorrow!

In de buurt van het Kruger National Park ligt het Kapama Private Game reserve.Thuisbasis van het Cheetah and Wildlife Conservation project is het Hoedspruit Endangered Species Centre. Dit centrum is gespecialiseerd in het fokken van jachtluipaarden. Maar daarnaast zetten ze zich ook in voor het behoud van bedreigde diersoorten. Naast cheeta's worden er dus ook neushoorns, leeuwen, olifanten, antilopen en andere wilde dieren opgevangen. Ze worden opgelapt en - zo mogelijk - weer terug gezet in de natuur. Het centrum kan ook bezocht worden door toeristen want educatie staat hoog in het vaandel bij dit project. Hoe meer mensen weten over hoe en waarom bepaalde diersoorten worden bedreigd, hoe beter!

Een prachtig project voor dierenliefhebbers en wildlife spotters. En voor iedereen die begaan is met de natuur in Zuid-Afrika en meer wil weten over de 'stropers-problematiek'. Zeker weten dat jij met intense ervaringen, prachtige foto's, een nieuw wildlife-hart én prachtige herinneringen weer naar huis gaat.

 • 3 weken
 • Dit project is het gehele jaar geopend (m.u.v. de perioden rond Kerst en Oud & Nieuw)
 • Prima te combineren met andere (wildlife-) projecten in Zuid-Afrika
2,250.00
Kom naar een infodag!
Wat ga je doen?

De Cheetah and Widllife Conservation project ligt in de provincie Limpopo (voorheen Northern Province), 40 kilometer vanaf Het Kruger National Park. Het is omringd door verschillende natuurreservaten en ligt in het hart van het prachtige ‘lowveld’ van Zuid-Afrika. Hoedspruit is ongeveer 15-20 minuten rijden met de auto. Als vrijwilliger verblijf je 3 weken in dit werkelijk prachtige natuurgebied. Je leert je alles over jachtluipaarden (cheetah’s) en andere bedreigde diersoorten. Daarnaast leer je veel over waarom en hoe ze bedreigd worden. Bovendien wordt er veel verteld over hoe stropers tegenwoordig te werk gaan en hoe dit complexe probleem aangepakt moet worden. De begeleiding en de rangers van dit project weten zó ontzettend veel en zijn zó ontzettend betrokken bij de Zuid-Afrikaanse natuur. Je kunt niet anders dan hen daarin volgen, of je nou wilt of niet…

Na 3 weken begrijp je van A tot Z waarom de noodklok luidt voor sommige diersoorten en dat er heel snel iets moet worden gedaan opdat we over 20 jaar ook nog kunnen genieten van deze prachtige dieren. Want – schrik niet – iedere 15 minuten sterft er een olifant en iedere dag worden 3 neushoorns gedood in zuidelijk Afrika. En dit is écht de realiteit van vandaag de dag. Triest maar waar.

Zuid-Afrika Cheetah and Wildlife Conservationa HESC

Het centrum is erg groot en bestaat uit heel veel verschillende gedeeltes en grenst aan verschillende beschermde natuurgebieden. Er is een gedeelte waar de de opgevangen dieren (apart) van elkaar worden gehouden. De dieren die hier komen zijn verweesd, verwond, aangereden of gered van stropers. Een groot gedeelte wordt opgelapt, groot gebracht en terug gezet in de natuur. Er zijn ook een paar vaste gasten (jaguars en leeuwen) die niet meer kunnen worden uitgezet. Een paar daarvan  zijn ooit als huisdier (!) gehouden. De kans dat ze het in het wild zouden overleven is nihil. Zij zullen het centrum daarom nooit meer verlaten.

Daarnaast is er een groot gedeelte van het immense terrein ingericht voor het fokken van cheetah’s. De cheetah’s die hier worden die in het centrum woorden geboren, doorlopen verschillende fases voordat ze worden uitgezet in het wild.

Van cub tot vrijlating

Het begint met het vormen van een ‘liefdeskoppel’. Er is een heuse ontmoetingsplek voor één vrouwtje met verschillende mannetjes. Hier kiest het vrouwtje haar mannetje uit en als ze heeft besloten wie de vader voor haar kindjes wordt, wordt dit stelletje 14 dagen met z’n tweetjes gelaten in een apart gedeelte van het verblijf. Deze plek heeft de toepasselijke naam Lovers Lane gekregen. Op het moment dat het vrouwtje genoeg en het mannetje ook wel héél graag weer terug wil naar zijn ‘matties’, weten de verzorgers dat er kleintjes op komst zijn. Het is dan tijd om moeders alleen te laten. Het mannetje heeft zijn taak volbracht en wordt vriendelijk verzocht het verblijf te verlaten. Er is een apart gedeelte waar het vrouwtje ongestoord zwanger kan zijn en in alle rust haar cubs ter wereld kan brengen.

Zuid-Afrika Cheetah and Wildlife Conservationa middagdutje

Als de cubs groter zijn geworden gaan ze naar het ‘High School’ gedeelte. Deze cheeta’s – ‘Teens’ genoemd –  zijn al wat groter en wennen langzaam aan het leven in het wild. Ze worden nog wel bijgevoerd maar het menselijk contact wordt afgebouwd. Als ze ‘klaar’ zijn in dit gedeelte (en dat wordt door experts en vrijwilligers bekeken aan de hand van allerlei vaardigheden die ze ontwikkeld hebben) gaan ze door naar de ‘University’. Dit gedeelte grenst aan het reserve, met alleen nog een hek ertussen. Aan de andere kant van het hek bevindt zich het échte leven inclusief hun natuurlijke vijanden en hun prooi. Experts én vrijwilligers analyseren vervolgens het gedrag van de cheeta’s. Ze kijken hoe de cheetah’s reageren op deze ontmoetingen en bekijken of ze reageren op de geluiden, bewegingen en geuren uit het wild. Als ze voor de University geslaagd zijn volgt de laatste stap: terug zetten in de natuur, gechipt en al zodat ze de dieren in de gaten kunnen houden.

Zuid-Afrika Cheetah and Wildlife Conservationa Teens verblijf

Voorlichting en onderwijs

Naast het fokprogramma, de opvang en de verzorging van de dieren, besteed het centrum ook heel veel aandacht aan het geven van voorlichting. Het bezoekerscentrum is daar een goed voorbeeld van. Toeristen kunnen hier een rondleiding krijgen (aanrader!) en een gids/ranger vertelt hen dan over het werk wat zij doen. Daarnaast geven de rangers ook voorlichting aan de bewoners van de dorpen in de buurt en verder. Ze hebben zelfs mensen binnen het centrum aan het werk die complete onderwijsprogramma’s maken. Ze gaan daarmee naar lokale scholen maar halen kinderen ook op in gesponsorde bussen en geven hen een rondleiding op het centrum. Ook nog eens een leuk dagje uit! Op deze manier betrekken ze de lokale mensen in hun werk en laten ze het belang van het beschermen van bedreigde diersoorten zien. Hiermee hopen ze natuurlijk dat kinderen/volwassenen niet het pad van de stroperij gaan inslaan. Stropen is namelijk een hele gemakkelijke manier om snel veel geld te verdienen. En tja, wat doe je als je niet veel geld hebt en iemand komt aan je deur met een zak met geld…

Het centrum heeft verder experts in dienst die zich op hoger niveau met de illegale stroperij bezig houdt. Zij houden zich bezig op internationaal gebied met deze ‘industrie’, want dat is het zo langzamerhand geworden. Met Azië als grootste afzetmarkt. Het is erg lastig om deze handel te stoppen aangezien hier een eeuwenoude cultuur en traditie aan ten grondslag ligt. En toch moet het gebeuren omdat er anders geen olifant of neushoorn meer overblijft..

Zuid-Afrika Cheetah and Wildlife Conservation neushoornopvang

De rol van vrijwilligers

Vrijwilligers worden ingezet bij dit project om de continuïteit van het fokprogramma en onderzoek te waarborgen. Je bijdrage is essentieel. Zo help je bijvoorbeeld mee om waardevolle onderzoeksgegevens te verzamelen waar onderzoekers weer verder mee aan de slag gaan. Dat kan bijvoorbeeld door middel van het doen observaties. Maar ook het meehelpen met dagelijkse werkzaamheden op het centrum is van groot belang en levert een bijdrage aan het succes van het centrum. Zo kun je bijvoorbeeld gaan meehelpen om de verblijven schoon te houden, je helpt met het voorbereiden van het eten van alle beesten (er wordt 1200 kilo vlees per week verwerkt in de Butchery op het terrein) , je kunt meehelpen in het bezoekerscentrum en meehelpen met de verzorging van de aanwezige dieren.

Zuid-Afrika Cheetah and Wildlife Conservation Voedsel uitdelen

Als vrijwilliger doe je een vast programma van 3 weken. Dit programma is onder te verdelen in een 3-tal onderdelen:

 • Participation
  De focus ligt op de cheeta en gedurende het verblijf word je betrokken bij de dagelijkse zorg voor deze dieren. Dit betekent o.a. het schoonmaken van de faciliteiten, voeden, observatie en assistentie bij medische handelingen. Naast de cheeta zal je ook in contact komen met de andere dieren bij het centrum.
 • Conservation
  Onder dit deel vallen workshops en lectures over natuurbehoud. Experts zullen hun kennis delen over dieren, planten en biodiversiteit.
 • Sight Seeing
  Breng hetgeen dat je leert in de praktijk tijdens verschillende excursies. Zo bezoek je een reptile park, ga je al wandelend door de natuur, onderneem je een trip naar het wereld beroemde Kruger NP en bezoek je een lokaal dorp.

 

Zuid-Afrika Cheetah and Wildlife Conservationa game drive

Prijzen

€ 2250  –  3 weken

Inbegrepen bij de prijs

 • Plaatsing en begeleiding bij het project
 • Accommodatie (comfortabele 2-persoons vrijwilligershutten)
 • Maaltijden (je bereidt de maaltijd zelf)
 • Transfers
 • Excursies zoals aangegeven in de omschrijving
 • Diverse workshops en presentaties
 • Informatiehandboek, hulp en advies voor vertrek
 • Hulp bij afsluiten reisverzekering en boeken reis
 • Certificaat na terugkomst

 

Niet inbegrepen

 • Vlucht naar Hoedspruit, Zuid-Afrika
 • Reserveringskosten (€ 40)
 • Reisverzekering (verplicht!)
 • Persoonlijke kosten voor drankjes, excursies, vaccinaties, etc.
Startdata

Er gelden vaste data voor dit 3-weekse programma. Op de startdatum (dinsdag) word je in Hoedspruit verwacht. Je vertrekt 3 weken later op een maandag.

2018

 • 2 en 30 januari
 • 27 februari
 • 27 maart
 • 24 april
 • 22 mei
 • 19 juni
 • 17 juli
 • 14 augustus
 • 11 september
 • 9 oktober
 • 6 en 30 november

 

Accommodatie

Als vrijwilliger verblijf je in een 2-persoons rondavel, dat is een rond ‘huisje’ met een paar faciliteiten zoals een bed, toilet en was/douche gelegenheid. Absoluut geen luxe maar prima te doen als je je maar realiseert dat het basic is. De rondavels staan in het Nungu Camp dat gelegen is in het Kapama Private Game reserve.

Je krijgt 3 maaltijden per dag. Deze maaltijden worden op het basiskamp bereid en dat doe je samen met andere vrijwilligers. Er zijn ook mogelijkheden om een wasje te doen (handwas) en in de keuken zijn koelkasten aanwezig om spullen koud te houden. En uiteraard is er een braai op het kamp.

Hoedspruit is de dichtstbijzijnde stad op ongeveer 25 kilometer van het basiskamp.  Hier kun je boodschappen doen, pinnen en internetten. Verder kun je in de omgeving heel veel leuke dingen doen en beleven. De projectmedewerkers kunnen je daar alles over vertellen als je daar eenmaal bent. Leuk voor als je een vrije zondag goed wilt besteden!

Zuid-Afrika Cheetah and Wildlife Conservation accommodatie

Zuid-Afrika Cheetah and Wildlife Conservation groep vrijwilligers

Zuid-Afrika Cheetah and Wildlife Conservation braai

Voor wie geschikt

Je kunt deelnemen aan dit project als je 18 jaar of ouder bent en een redelijke kennis van de Engelse taal hebt. Relevante ervaring of vooropleiding zijn niet noodzakelijk, maar affiniteit met de natuur en liefde voor wilde dieren is natuurlijk absoluut vereist! Verder heb je een goede gezondheid, interesse in de natuur, flexibele houding en aanpassingsvermogen. Je vindt het niet erg om een aantal weken zonder luxe te leven en middenin de natuur te zitten. Enige reiservaring kan handig zijn. Een avontuurlijke instelling is belangrijk.

Foto's
Zuid-Afrika Cheetah and Wildlife Conservation 2 Zuid-Afrika Cheetah and Wildlife Conservation Zuid-Afrika Cheetah and Wildlife Conservation 4 Zuid-Afrika Cheetah and Wildlife Conservation 3 Zuid-Afrika Cheetah and Wildlife Conservation 5 Zud-Afrika Cheetah and Wildlife Conservation Zuid-Afrika Cheetah and Wildlife Conservation neushoornopvang Zuid-Afrika Cheetah and Wildlife Conservation opvang jong olifantje Zuid-Afrika Cheetah and Wildlife Conservation university gedeelte
Reisverhalen
Casper van Lier Zo, hier zit ik dan, achter mijn laptop middenin de 'ongerepte natuur'. Ik ben hier namelijk in Welgevonden Game Reserve, gelegen in het Unesco Biosphere Reseve Waterberg in Limpopo, Zuid-Afrika. Het is avond, dus ik zie ze nu niet, maar ik weet dat ik omringd ben door onder andere olifanten, neushoorns, giraffen, wildebeesten, jakhalzen, bavianen, impala's, zebra's en ga zo maar door. Alleen sommige vogels verraden dat ze er zijn door hun gefluit. H.... Lees hier meer
#letsmakememories