single-product.php
App ons
Gratis magazine aanvragen
Mail ons
Afspraak maken
Aanmelden nieuwsbrief
Big 7 Experience

Wildlife vrijwilligerswerk in Zuid-Afrika

De eerste vraag die aan je wordt gesteld als je op safari in Afrika bent geweest is: En, heb je ze gezien? Met 'ze' wordt dan de 'Big 5' bedoeld: de leeuw, het luipaard, de olifant, de buffel en de neushoorn. Schijnbaar hebben deze imposante dieren net een streepje voor op bijvoorbeeld de (minstens zo indrukwekkende) giraf, nijlpaard, krokodil en de zebra. Toegegeven, het is ook wel een adembenemend mooie ervaring als je deze dieren in het écht tegen het lijf loopt. Dat is natuurlijk niet letterlijk bedoeld - dat is het laatste wat je wilt - want deze beesten zijn in het echt ook really really big.

Maar weet je wat nóg mooier is? Als je ook nog de walvis en de witte haai aan je lijstje kunt toevoegen, dan heb je de Big 7 compleet! En laat dat nou net kunnen met deze Big 7 Experience. Uiteraard kunnen we geen garantie geven dat je ze ook daadwerkelijk allemaal gaat zien (want wilde dieren laten zich nou eenmaal niet sturen), maar de kans om ze alle 7 te spotten is heel erg groot. Een perfecte reis voor de hardcore wildlife liefhebber!

Meehelpen om de Big 7 te beschermen

Het mooie van de Big 7 Experience is dat je niet alleen de kans krijgt om deze (en vele andere) dieren allemaal te zien maar ook nog eens gaat helpen met de hun bescherming. Je gaat namelijk aan de slag bij 2 verschillende projecten die zich inzetten voor de natuur en de vele bedreigde diersoorten, waaronder de dieren die tot de Big 7 behoren. Je gaat als vrijwilliger bijvoorbeeld meehelpen met doen van onderzoek. Het doel daarvan is (simpel gezegd) om te kijken hoe de aanwezige dieren (over)leven in dit gebied zonder dat de oorspronkelijk natuur verloren gaat en zonder dat zij zelf als diersoort ten ondergaan. De verzamelde gegevens zullen worden gebruikt voor lange termijn plannen. Je helpt hierbij bestaande, vooraanstaande  natuurorganisaties die dankbaar gebruik maken van de inzet van vrijwilligers. Een belangrijke taak, want zonder vrijwilligers zou de input vele malen kleiner zijn.

Van Kruger area naar Gansbaai

Het eerste project (Kruger Research and Conservation) ligt in de buurt van het Kruger Park. Dit prachtige, veelzijdige gebied in nog groter dan het Kruger National Park. Het  beslaat namelijk ook nog eens de natuurgebieden die rondom het National Park heen liggen. Deze omliggende natuurgebieden zijn niet van de overheid maar privé eigendom. Vandaar dat ze niet tot het Kruger National Park behoren. Het tweede project ligt niet heel ver van Kaapstad. En die plek is overweldigend mooi. Niet alleen het weidse uitzicht en de bergen op de achtergrond. Maar ook de prachtige kustlijn en de indrukwekkende onderwaterwereld. Hier 'ontmoeten' de Indische en Atlantische oceaan elkaar, en de invloed van de zuidpool op het zeeleven is ook merkbaar. De diversiteit van zeedieren is groot en dat is de reden dat je hier aan de slag kunt op het Marine Conservation project.

De Big 7 Experience draagt bij aan de volgende duurzame ontwikkelingsdoeleinden van de Verenigde Naties:

SDG-goals-nederlands-13 kleinSDG-goals-nederlands-15 kleinSDG-goals-nederlands-17 kleinSDG-goals-nederlands-14 klein

De Big 7 Experience in het kort:

 • Vanaf 4 weken
 • Vanaf 17 jaar
 • Ontmoet de Big 7: de leeuw, het luipaard, de olifant, de buffel, de neushoorn, de walvis en de witte haai
 • Een geweldig project voor wildlife liefhebbers
 • Hoe de Big 5 aan zijn naam komt? Lees het hier
0.00

Big 7 Experience

Kies hieronder het aantal weken

Kom naar een infodag!
Wat ga je doen?

Als eerste ga je aan de slag bij het Kruger Reserach and Conservation project in de buurt van het Kruger Park. Eigenlijk bestaat dit project uit twee projecten: het African Wildlife Big 5 Conservation Project en het Large Predators Research and Conservation Project. Bij boeking zul je één van deze projecten moeten kiezen. Na 2 weken (of meer, als je wilt) reis je door naar Gansbaai waar je gaat meehelpen bij het Marine Conservation project. We leggen hieronder uit wat de projecten inhouden.

Kruger Fotografieproject neushoorns

African Wildlife Big 5 Conservation Project

Zoveel mogelijk verschillende dieren zien? Dan kies je voor deze optie! Je gaat dan van alles een beetje doen. De focus van dit project ligt op het monitoren van de Big 5. Dus bijvoorbeeld gegevens verzamelen over olifanten en neushoorns, kijken wat een roedel leeuwen allemaal doet op een dag (en nacht), luipaarden tellen en kijken welk effect buffels op de omgeving hebben. Daarnaast help je ook met praktische zaken als het opsporen en verwijderen van strikken (van stropers)  of helpen in het reservaat. Dat laatste is echt fysiek werk:  planten van bomen, verwijderen van uitheemse plantensoorten etc. Je zult bij dit project minder ‘de diepte’ in gaan dan bij het andere project maar who cares….je zit in een fantastisch stuk van Zuid-Afrika!

Zuid-Afrika Kwazulu Big 5 reservaten buffels

Large Predators Research and Conservation Project

Dit project focust zich meer op de ‘katachtigen’ in dit gebied. Denk aan leeuwen, luipaarden, cheetah’s (eigenlijk heten ze jachtluipaarden in het Nederlands). Zij behoren ondertussen tot de bedreigde diersoorten en als we niet ingrijpen komen ze over een aantal jaar helemaal niet meer voor op het Afrikaanse continent. Ook bij dit onderzoek help je als vrijwilliger mee met het verzamelen van gegevens. Bij leeuwen kijk je bijvoorbeeld naar hoe ze jagen, hoe hun ‘sociale leven’ eruit ziet, wat hun territorium is. Je kijkt ook naar hoe fit ze zijn door puur naar lichamelijke aspecten te kijken. Al deze gegevens zijn belangrijk omdat de onderzoekers hopen hiermee een patroon te kunnen ontdekken en meer inzicht te krijgen in waarom dieren bepaalde dingen doen en/of laten. Hiermee kunnen we ze helpen te overleven.

Zuid-Afrika Welgevonden Conservation and Research lions

De luipaarden zijn een stuk lastiger te observeren. Ze leven solitair en bewegen zich over grote gebieden. Om toch data te verzamelen worden er camera’s geplaatst die foto’s maken als dieren voorbij komen. Op die manier hopen de onderzoekers met de hulp van vrijwilligers meer data te verkrijgen over deze dieren. Naast het focussen op de dieren zelf, help je ook mee met het behoud van de natuur in het park: uitheemse planten verwijderen, planten van nieuwe inheemse struiken, voorkomen van erosie maar ook het opsporen en verwijderen van strikken die door stropers zijn uitgezet.

Daarna door naar Gansbaai

Op zaterdag eindigt het project in Kruger area. Je vliegt dan op zondag van Nelspruit of Hoedspruit door naar Kaapstad. Daar verblijf je een nachtje in een hotel of hostel en de volgende ochtend word je daar vroeg opgehaald en naar Gansbaai gebracht (vlucht en accommodatie regel je zelf, we kunnen uiteraard wel adviseren en helpen met boeken). Is het weer goed, dan vertrek je al direct op je eerste boottocht! In Gansbaai maak je vervolgens kennis met de lokale organisatie en jouw begeleiders, de andere vrijwilligers en met o.a. de crew van Slashfin; de boot die dagelijks (met toeristen) op zoek gaat naar de witte haaien. Tijdens deze eerste dag zal je alvast de eerste informatie krijgen over de boot en het werk aan boord. Ook ontmoet je de biologen die je gaat assisteren bij het onderzoek dat zij doen.

Zuid-Afrika-Marine-Conservation-Gansbaai-Volunteer-team-photo-on-slashfin

De werkzaamheden aan boord

Dagelijks* zul je aan boord van de Slashfin toeristen begeleiden en ze helpen met de voorbereidingen voor hun ‘cage’dive’. Je helpt met het klaarmaken van het lokaas voor de haaien, helpt de toeristen met hun duikoutfit en begeleidt ze tijdens de tocht en met de voorbereiding. Daarnaast help je met het verzamelen van onderzoeksgegevens. Denk bijvoorbeeld aan het tellen en observeren van haaien maar aan ook het signaleren van haaienbeten bij bijvoorbeeld zeehonden, dolfijnen en zeevogels.

Naast het praktische werk op de boten, word je als vrijwilliger ook in staat gesteld om verschillende lezingen van de lokale onderzoekers bij te wonen. Die lezingen gaan onder andere over het natuurbehoud in de oceaan, over het gedrag en levensomstandigheden van haaien en over het werk van de organisatie.

*Let op: het is de bedoeling dat de vrijwilligers zo veel mogelijk meehelpen op de boot (althans, als je dat zelf wilt). Er staan dagelijks 1-2 afvaarten op het programma. De boot vaart echter alleen als de conditie van het weer en de zee dit toelaat. En als er voldoende boekingen zijn door toeristen.

Zuid-Afrika Marine Conservation Gansbaai whales

En er is meer!

Vrijwilligers worden ook betrokken bij projecten ter bescherming van de African Penguin en bij activiteiten die betrekking hebben op milieuvervuiling en dierenbescherming in het algemeen. Tegenover de vrijwilligersaccommodatie staat een nieuw opvangcentrum voor pinguïns. Vanuit een kustgebied van ruim 100 km worden hier gewonde pinguïns opgevangen en verzorgd. Niet om ze vast te houden maar om ze zo snel mogelijk weer los te laten in de natuur. Na een korte opleiding mag je helpen op dit centrum met mag je helpen met het voeden en verzorgen van de pinguïns en het schoonmaken van hun verblijven.

Zuid-Afrika Marine Conservation Gansbaai pinguin opvancentrum

Van juni tot december zwemmen er walvissen voor de kust van Zuid-Afrika. De Southern Right Whale komt vanuit de zuidpool naar deze gebieden om te overwinteren en jongen te krijgen. Tijdens deze periode kan je helpen met onderzoek naar deze reuzen van de zee. Over indrukwekkend gesproken….whow!

En tenslotte zijn er de beach clean ups, visdraad collectie van de stranden en voorlichting aan de lokale bevolking. Al met al een heel divers programma met erg veel facetten. En jij bepaalt mede waar jij je voor inzet. Genoeg van de boottochten? Dan is er voldoende ander nuttig werk te doen!

Prijzen

€ 2700 – 4 weken ( 2 weken Kruger + 2 weken Gansbaai)
€ 3550 – 6 weken ( 3 weken Kruger + 3 weken Gansbaai)
€ 4200 – 8 weken ( 4 weken Kruger + 4 weken Gansbaai)

Een andere samenstelling (bijvoorbeeld 4 weken Kruger en 2 weken Gansbaai) is ook mogelijk. Laat ons het even weten als je dat wilt. Prijs op aanvraag.

Inbegrepen bij de prijs

 • Plaatsing en begeleiding op het project
 • Ophaalservice van het vliegveld van Nelspruit
 • Transfer naar accommodatie Kruger Area
 • Oriëntatiebijeenkomst
 • Accommodatie (gedeeld) en maaltijden tijdens het vrijwilligerswerk in Kruger area
 • Accommodatie (vrijwilligershuis, gedeelde slaapkamer) Gansbaai
 • Ontbijt en lunch bij werkdagen op de boot (Gansbaai)
 • Boottochten (afhankelijk van conditie van het weer/zee)
 • Bijwonen van lezingen en andere activiteiten
 • Bijdrage aan het project (Kruger area)
 • Informatiehandboek, hulp en advies voor vertrek
 • Partnerorganisatie in Zuid-Afrika waar je terecht kunt voor vragen

Niet inbegrepen

 • Vlucht naar Nelspruit, Zuid-Afrika
 • Vlucht Nelspruit of Hoedspruit – Kaapstad
 • Overnachting Kaapstad
 • Email/internet en telefoonkosten
 • Gansbaai: overige maaltijden (verschilt per dag want afhankelijk van de werkzaamheden). Er is de mogelijkheid om zelf of samen met de andere vrijwilligers te koken.
 • Reserveringskosten (€ 40)
 • Reisverzekering (verplicht!)
 • Persoonlijke kosten voor drankjes, excursies, vaccinaties, visa, etc.

 

Startdata

Startdata 2020

 • 5, 12 en 26 januari
 • 9 en 23 februari
 • 8 en 22 maart
 • 5 en 19 april
 • 3, 17 en 31 mei
 • 14 en 28 juni
 • 5, 12, 19 en 26 juli
 • 2, 9, 16, 23 en 30 augustus
 • 6 en 20 september
 • 4 en 18 oktober
 • 1, 15 en 29 november
 • 13 en 27 december
Accommodatie

Accommodatie Kruger Research and Conservation project

Je verblijft als vrijwilliger in een prachtige lodge aan de rand van het nationale park. Er is een gemeenschappelijk gebouw waar de vrijwilligers eten en kunnen relaxen. Na een dag ‘hard werken’ is het heerlijk om terug te komen bij het vrijwilligersverblijf waar de tafel voor je is gedekt en het eten staat te pruttelen. Want er is ook een kok aanwezig die de maaltijden verzorgd. ‘s Avonds kun je bij het kampvuur nog wat kletsen onder de Afrikaanse sterrenhemel. Of je neemt een duik in het zwembad. Je deelt je slaapverblijf met andere vrijwilligers. Er is eventueel een privé accommodatie beschikbaar. Hier betaal je wel wat extra voor (€ 40 per nacht).

Accommodatie Marine Conservation project Gansbaai

De vrijwilligersaccommodatie ligt aan de rand van Gansbaai op nog geen 100 meter van de pinguïnopvang. Je verblijft in appartementen met maximaal 6 andere vrijwilligers. Er is een tuin, gemeenschappelijke ruimte met o.a een tv en kleine bar. En voor de warme dagen is er een zwembad. De begeleiders wonen aangrenzend aan de accommodatie dus je kunt altijd bij ze terecht voor vragen.

Voor wie geschikt

Je kunt deelnemen aan dit project als je 17 jaar of ouder bent en een redelijke kennis van de Engelse taal hebt. Relevante ervaring of vooropleiding zijn niet noodzakelijk, maar affiniteit met de natuur is natuurlijk absoluut vereist!

Verder heb je een goede gezondheid, interesse in de natuur, flexibele houding en aanpassingsvermogen. De werkzaamheden zoals genoemd bij de projectomschrijvingen zijn voorbeelden en altijd onder voorbehoud. Werkuren verschillen per dag en per project. Soms ben je een dagdeel aan het werk en ben je de rest van de dag vrij. Accommodatie is gedeeld.

Foto's
Kruger Fotografieproject neushoorns Zuid-Afrika Marine Conservation Gansbaai whales Welgevonden Casper 2 Zuid-Afrika Anti-Rhino poaching awareness project moeder neushoorn met kalfje 2 Zuid-Afrika Anti-Rhino poaching awareness project game drive Zuid-Afrika Anti-Rhino poaching awareness project game drive Zuid-Afrika Anti-Rhino poaching awareness project luipaard Zuid-Afrika Anti-Rhino poaching awareness project moeder neushoorn met kalfje Zuid-Afrika Anti-Rhino poaching awareness project moeder en welpjes Zuid-Afrika Kruger research and Conservationan Karina tegenover olifant Zuid-Afrika Kruger Research and Conservation neushoorns 2 Zuid-Afrika Kruger Research and Conservation leeuwenwelp Zuid-Afrika Anti-Rhino poaching awareness project radiocontact zoeken Zuid-Afrika Kruger Research and Conservartion Dieren in the bush buffel Zuid-Afrika Kruger Research and Conservartion Dieren in the bush luipaard Zuid-Afrika Kruger Research and Conservation neushoorn met kleintje Zuid-Afrika Wildlife Rehab Centre Moholoholo buffels Zuid-Afrika Kwazulu Big 5 reservaten reisverhaal Martin met buffalo's Zuid-Afrika Kwazulu Big 5 reservaten reisverhaal Martin in Mkuze park Zuid-Afrika Welgevonden Conservation and Research cheetah Zuid-Afrika Welgevonden Conservation and Research buffalo run Zuid-Afrika Welgevonden Conservation and Research olifanten Zuid-Afrika Welgevonden Conservation and Research Sien Zuid-Afrika Welgevonden Conservation and Research Daan Zuid-Afrika Kwazulu Big 5 reservaten buffels Zuid-Afrika-Marine-Conservation-Gansbaai-dolfijnen Zuid-Afrika Marine Conservation Gansbaai pinguins Zuid-Afrika Marine Conservation Gansbaai whales Zuid-Afrika-Marine-Conservation-Gansbaai-Volunteer-team-photo-on-slashfin Zuid-Afrika Cheetah and Wildlife Conservation 5 Zuid-Afrika Cheetah and Wildlife Conservation 3 Zud-Afrika Cheetah and Wildlife Conservation
Reisverhalen
Tirza Ik ben 3 maanden in Kwazula Natal ( Zuid Afrika) geweest. Daar heb ik als vrijwilliger geholpen bij een natuurproject (Wildlife act). Mijn reis is hartstikke goed bevallen en ik heb absoluut een super tijd gehad. .... Lees hier meer
#letsmakememories