singular.php
App ons
Gratis magazine aanvragen
Mail ons
Afspraak maken
Aanmelden nieuwsbrief

Reizen in corona tijd

Reizen in corona tijd – wat kan en wat kan niet?

Laatste update: 29 juni 2021

De corona uitbraak heeft een gigantische impact. Op ons dagelijks leven, op de plannen voor de nabije toekomst en op de contacten die we hebben met vrienden, familie en met vreemden. En misschien niet het allerbelangrijkste, het heeft een flinke impact op reizen. Uitstellen naar de tweede helft van 2021 lijkt voorlopig het beste alternatief. Maar wat als je net nu een tussenjaar hebt gepland? Of na de zomer van 2021 andere verplichtingen hebt. Moet je dan thuisblijven? Wat ons betreft niet! Reizen in corona tijd kan.

Reizen in corona tijd kan, maar wel verantwoord

Kijk je op de wereldkaart in de reisapp van Buitenlandse Zaken dan is bijna alles oranje (of rood). Dat geldt dus ook voor de bestemmingen waar de reizen van Activity International naar toe gaan.

Rood is een duidelijk verhaal; daar kan je niet naar toe en het is echt niet veilig. Maar wat betekent het als een bestemming de kleur oranje heeft? De overheid zegt: alleen noodzakelijke reizen. De vraag is wel wat een noodzakelijke reis is; familiebezoek?, een zakenreis? het beschermen van wilde dieren in Afrika? De realiteit is dat ook voor de coronacrisis vrijwilligers en backpackers regelmatig op reis gingen naar een oranje gebied met beperkte veiligheidsrisico’s. Wij vonden dit verantwoord vanwege de goede begeleiding en de kennis van de lokale situatie. Ook is het altijd mogelijk geweest een reisverzekering af te sluiten voor deze oranje gebieden. Zelfs nu biedt onze verzekeraar een prima reisverzekering aan voor vrijwilligers, backpackers, au pairs en high school studenten die naar het buitenland gaan, ook als het land oranje is. Kijk voor meer informatie bij de Special ISIS verzekering.

Oranje staat niet gelijk aan gevaarlijk

Voor alle duidelijkheid: oranje staat niet gelijk aan gevaarlijk. Jazeker, voor een aantal oranje gebieden geldt dat je er nu (mei 2021) beter niet naar toe kunt gaan omdat het aantal besmettingen met covid-19 extreem hoog is. Dat geldt nu vooral voor landen als Brazilië en India. Maar er kunnen ook andere veiligheidsrisico zijn zoals een natuurramp. De meeste landen hebben code oranje om een andere reden: of het land wil geen Nederlandse reizigers ontvangen, of de regels zijn te streng, of onze overheid vindt de situatie onzeker in algemene zin. Dat laatste betekent dat regels kunnen veranderen, dat luchtvaartmaatschappijen vluchten kunnen annuleren of dat je aan een aantal extra voorwaarden moet voldoen om een land binnen te kunnen komen. Maar dat was eigenlijk altijd al zo bij een aantal van onze bestemmingen.

Is alles mogelijk?

Kan je dan overal zomaar naar toe? Nee, helaas niet. Want we vinden het heel belangrijk dat een reis zo veilig en verantwoordelijk mogelijk is. Ook moeten we rekening houden met gesloten grenzen. Het is een feit dat Nederlandse reizigers vanwege het hoge aantal besmettingen in ons land, lang niet overal welkom zijn. Tenslotte kijken we of de maatregelen om een land wel binnen te komen niet te extreem zijn. Twee weken in quarantaine in een duur hotel is geen optie.

Welke reizen en bestemmingen?

Na overleg met onze partners ter plekke en uitgebreid onderzoek naar de regels in de desbetreffende bestemming, vinden we het verantwoord de volgende reizen aan te bieden:

In een aantal gevallen wijkt de reis in corona tijd iets af van hetgeen staat beschreven bij de reis. We zullen aanvullende voorwaarden en eventuele aanpassingen zo duidelijk mogelijk vermelden bij de reis. Wat altijd al geldt maar in deze periode extra: blijf flexibel! We zullen soms noodzakelijk aanpassingen moeten maken aan de reis. Of misschien moet je last-minute toch nog een extra document regelen. Het is nu niet anders. Wat we wel met alle projecten hebben afgesproken is dat je de reissom terug krijgt als je vanwege corona de geboekte reis toch niet kunt maken, zelfs als dat vlak voor vertrek is.

Reizen naar de Verenigde Staten

Naast de bovenstaande reizen accepteren we op dit moment ook al boekingen voor al onze reizen naar de Verenigde Staten; high school (voor januari en augustus 2022), summercamp (mei 2022) en au pair (hopelijk vanaf september 2021). Dit zijn allemaal reizen waarbij geldt dat de voorbereiding flink veel tijd in beslag neemt. Je kan je dossier klaarmaken zodat je kunt starten op het moment (zie voorwaarden en startdata per reis) dat de Ambassade van de VS weer visa gaat uitgeven.

Jouw verantwoordelijkheid

Naast dat wij er alles aan doen om je veilig op reis te laten gaan, is het van groot belang dat jij ook je verantwoordelijkheid neemt. Doe zelf ook onderzoek naar de voorwaarden die gelden op jouw bestemming en houd je aan de lokale corona regels. Daarnaast is het een must dat je bij terugkomst in Nederland uit een oranje gebied in quarantaine gaat. Houd hier rekening mee als je een reis wilt maken!

#letsmakememories