singular.php
App ons
Gratis magazine aanvragen
Mail ons
Afspraak maken
Aanmelden nieuwsbrief

Reizen in corona tijd

Reizen in corona tijd – wat kan en wat kan niet?

Laatste update: december 2022

De corona uitbraak heeft een gigantische impact. Op ons dagelijks leven, op de plannen voor de nabije toekomst en op de contacten die we hebben met vrienden, familie en met vreemden. En misschien niet het allerbelangrijkste, het heeft een flinke impact op reizen. Uitstellen is een alternatief. Maar tot wanneer? Wat als je net nu een tussenjaar hebt gepland? Of binnenkort andere verplichtingen hebt. Moet je dan thuisblijven? Wat ons betreft niet! Reizen in en direct na corona tijd kan.

Reizen in corona tijd kan, maar wel verantwoord

Kijk je op de wereldkaart in de reisapp van Buitenlandse Zaken dan zijn een aantal landen buiten Europa nog steeds oranje (of rood). Dat geldt ook voor een aantal bestemmingen waar de reizen van Activity International naar toe gaan.

Rood is een duidelijk verhaal; daar kan je niet naar toe en het is echt niet veilig. Maar wat betekent het als een bestemming de kleur oranje heeft? De overheid zegt: alleen noodzakelijke reizen. De vraag is wel wat een noodzakelijke reis is; familiebezoek?, een zakenreis? het beschermen van wilde dieren in Afrika? De realiteit is dat ook voor de coronacrisis vrijwilligers en backpackers regelmatig op reis gingen naar een oranje gebied met beperkte veiligheidsrisico’s. Wij vonden dit verantwoord vanwege de goede begeleiding en de kennis van de lokale situatie. Ook is het altijd mogelijk geweest een reisverzekering af te sluiten voor deze oranje gebieden. Zelfs nu biedt onze verzekeraar een prima reisverzekering aan voor vrijwilligers, backpackers, au pairs en high school studenten die naar het buitenland gaan, ook als het land oranje is. Kijk voor meer informatie bij de Special ISIS verzekering.

Oranje staat niet gelijk aan gevaarlijk

Voor alle duidelijkheid: oranje staat niet gelijk aan gevaarlijk. Jazeker, voor een aantal oranje gebieden geldt dat je er nu beter niet naar toe kunt gaan omdat het aantal besmettingen met covid-19 hoog is. Maar er kunnen ook andere veiligheidsrisico zijn zoals een natuurramp. De meeste landen hebben code oranje om een andere reden: of het land wil geen Nederlandse reizigers ontvangen, of de regels zijn te streng, of onze overheid vindt de situatie onzeker in algemene zin. Dat laatste betekent dat regels kunnen veranderen, dat luchtvaartmaatschappijen vluchten kunnen annuleren of dat je aan een aantal extra voorwaarden moet voldoen om een land binnen te kunnen komen. Maar dat was eigenlijk altijd al zo bij een deel van onze bestemmingen. Gelukkig zien we dat steeds meer landen buiten Europa de kleurcode geel krijgen.

Is alles mogelijk?

Kan je dan overal zomaar naar toe? Nee, helaas niet. Want we vinden het heel belangrijk dat een reis zo veilig en verantwoord mogelijk is. Ook moeten we rekening houden met gesloten grenzen. Het kan zijn dat Nederlandse reizigers vanwege de covid maatregelen nog niet overal welkom zijn. Tenslotte kijken we of de maatregelen om een land wel binnen te komen niet te extreem zijn. Twee weken in quarantaine in een duur hotel is geen optie. En we willen dat ook de partners en projecten redelijke eisen stellen. Veilig Ć©n leuk, dat is ons streven.

Welke reizen en bestemmingen?

Na overleg met onze partners ter plekke en uitgebreid onderzoek naar de regels in de desbetreffende bestemming, vinden we het verantwoord de volgende reizen aan te bieden:

In een aantal gevallen wijkt de reis in corona tijd iets af van hetgeen staat beschreven bij de reis. We zullen aanvullende voorwaarden en eventuele aanpassingen zo duidelijk mogelijk vermelden bij de reis. Wat altijd al geldt maar in deze periode extra: blijf flexibel! We zullen soms noodzakelijk aanpassingen moeten maken aan de reis. Of misschien moet je last-minute toch nog een extra document regelen. Het is nu niet anders. Wat we wel met alle projecten hebben afgesproken is dat je de reissom terug krijgt als je vanwege corona de geboekte reis toch niet kunt maken, zelfs als dat vlak voor vertrek is.

Reizen naar de Verenigde Staten

We accepteren dus op dit moment ook boekingen voor al onze reizen naar de Verenigde Staten; high school (voor augustus 2023), summercamp (mei 2023) en au pair. Dit zijn allemaal reizen waarbij geldt dat de voorbereiding flink veel tijd in beslag neemt. Je kan je dossier klaarmaken zodat je zo snel mogelijk kunt starten.

De regering van de VS heeft bekend gemaakt dat reizigers vanaf 8 november 2021 weer welkom zijn. Fantastisch nieuws! En ondertussen hebben we alweer een flink aantal deelnemers kunnen plaatsen.

Reizen naar Australiƫ en Nieuw-Zeeland

Goed nieuws! De grens van Australiƫ is per 15 december 2021 weer open voor reizigers met een Working Holiday Visum. En daar houdt het niet mee op want vanaf februari 2022 zijn ook toeristen weer welkom (met het toerisenvisum). Wat hebben we gemerkt dat reizigers hier op zaten te wachten. Ondertussen zijn er alweer een flink aantal backpackers vertrokken. En ook de werkgevers in Australiƫ zitten met smart te wachten op jou als je in Australiƫ wilt gaan werken!

De eerste City to Reef reizen zijn onderweg. En de reserveringen voor 2023 komen volop binnen. Wacht niet te lang met boeken als je naar Australiƫ wilt vertrekken, er is al veel vol!

Ook Nieuw-Zeeland is weer volledig open. We verwachten vanaf begin 2023 weer backpackers te kunnen helpen die naar Nieuw-Zeeland willen. Wil je vanaf januari 2023 studenten aan de high school AvondaleĀ boek dan nu jouw verblijf!

Jouw verantwoordelijkheid

Naast dat wij er alles aan doen om je veilig op reis te laten gaan, is het van groot belang dat jij ook je verantwoordelijkheid neemt en de risico’s goed inschat. De Nederlandse overheid zal geen repatriĆ«ring regelen als een land vanwege corona op slot gaat. Doe zelf ook onderzoek naar de voorwaarden die gelden op jouw bestemming en houd je aan de lokale (corona) regels. Voor sommige reizen geldt een vaccinatieplicht of moet je een negatieve PCR test kunnen overleggen. Daarnaast is het soms nog nodig dat je bij terugkomst in Nederland in quarantaine gaat. Houd hier rekening mee als je een reis wilt maken!

#letsmakememories