Hoi, ik ben Lidy en heb het olifantenproject in Thailand bezocht. Het was ontzettend goed en bijzonder om het olifanten project in Huay Pakoot te zien en te ervaren. Ik was erg benieuwd hoe de sfeer zou zijn en of ik het gevoel zou hebben dat er ethisch gezien goed met de olifanten omgegaan wordt. Gelukkig zag ik dat GVI echt gefocust is op het welzijn van de olifanten en er wordt een belangrijk onderzoek gedaan. De Engelse lessen die gegeven worden aan de kinderen op de basisschool is iets wat GVI Chiang Mai net is begonnen. Ze merken dat in de kleine periode dat ze lessen geven, kinderen al kleine gesprekjes kunnen voeren. Erg effectief dus! Er hangt een ontzettend relaxte sfeer op base-camp, maar er wordt wel verwacht dat je je goed inzet voor het project. Wat ik erg goed vind. Maar tijd voor een gezellig praatje en een biertje is er ’s avonds altijd.
Olifanten zijn in Thailand gebruikt voor vele werkzaamheden; oorlog, als nationaal symbool en in het toerisme. Olifanten zijn helaas niet weg te denken uit het Thaise toerisme. In welk toeristisch gebied je ook komt er wordt je geheid wel een ritje op een olifant aangeboden. Wat veel mensen niet weten, is dat olifanten vreselijke dingen moeten ondergaan voordat deze dieren duizenden toeristen op hun rug laten zitten. Ze worden gestraft, verwond, totdat ze uiteindelijk doen wat er van hun mahouts (baas) verwacht wordt. Ook zijn er veel olifanten die een lange tijd hard hebben gewerkt in de houthak en kap industrie. Deze olifanten hebben elke dag vele uren vele kilo´s versleept en aangezien olifanten bijna 18 uur per dag moeten eten, is het merendeel zwaar ondervoed.
Gelukkig zijn er organisaties die zich inzetten voor een beter leven voor deze olifanten. De olifanten zijn helaas in het bezit van families, want in Thailand is het hebben van een olifant van echte waarde. Dit omdat er veel geld mee verdiend kan worden in toerisme en vele andere dingen. Wat organisaties doen is het `huren´ van deze dieren en ze laten leven in een gebied waar ze al deze vreselijke werkzaamheden niet meer hoeven te doen. Ze kunnen vrij rondlopen en er wordt goed voor ze gezorgd. Dit moet, omdat de olifanten helaas hun natuurlijke gedrag zijn verloren na jaren van gevangenschap. Door het huren van deze olifanten krijgen de families het geld vergoed dat ze anders hadden gekregen door het inzetten van hun olifanten in toerisme.
Juist hierom zijn er veel vrijwilligers nodig om deze projecten te kunnen laten bestaan. Er is geld nodig om de olifanten te kunnen `huren` en er is onderzoek nodig naar de gezondheid en gedrag van deze olifanten. GVI is een van de organisaties die zich al jaren inzet om olifanten een beter leven te geven. Gevestigd in Huay Pakoot, een gebied met veel bos en groen zorgt ervoor dat de olifanten kunnen leven in een voor hun natuurlijke omgeving.
De olifanten worden elke dag bezocht en gekeken of het goed met ze gaat, dat ze genoeg eten en dat ze langzamerhand weer natuurlijk gedrag gaan vertonen. Elke ochtend hike je naar de plek waar de olifanten zich op dat moment bevinden. Eerst: bananen voeren! En daarna onderzoek. De olifanten krijgen elke dag snacks en als vrijwilliger mag je bananen geven (Ja, er verdwijnen hele trossen bananen). Er wordt onderzoek gedaan naar het gedrag van de olifanten. Dit is erg belangrijk omdat het onderzoek een overtuigend bewijs moet geven dat olifanten een beter leven hebben buiten gevangenschap en hiermee wil GVI streven naar betere rechten voor olifanten in Thailand. Dit is echt een prachtig project voor vrijwilligers. Het project is in Huay Pakoot, een dorpje waar de Karen community leeft. Alle vrijwilligers slapen in home stays, dus echt bij de mensen thuis.
Het zijn ontzettende lieve mensen die er alles aan doen om je een leuke tijd te bezorgen. Ze spreken een taal die alleen gesproken wordt in die omgeving, maar door Engelse lessen kunnen een aantal al best een woordje Engels. Daarnaast is het de ultieme kans om te ervaren hoe het is om te leven zonder warme douche (ja, gewoon een emmer water!), en om Thai eten te proeven in de meest pure manier. Ook zal je les krijgen in de lokale taal waarin je hele handige alledaagse zinnetjes leert, die je heel snel helpen om wat meer te kunnen communiceren. Een onvergetelijke ervaring!
Naast het opzoeken en bestuderen van de olifanten heb je de keuze om in je vrije tijd Engelse les te geven op de basisschool, aan de bewoners van het dorp en de mahouts van de olifanten (deze behandelen de olifanten wel op een goede manier). Dus naast het helpen van de olifanten die je heel erg gelukkig ziet zijn in het semi-wild, wordt je ook op handen gedragen door de lokale bevolking die al je hulp ontzettend waarderen. Door vrijwilligers onderdeel te laten maken van het alledaagse leven in het dorp krijg jij als vrijwilliger een onvergetelijke authentieke ervaring en worden de lokale bewoners onderwezen. Een win-win situatie!
In het dorp zijn twee verzamel plaatsen waar colleges en lessen worden gegeven. In base-camp heb je elke ochtend gezamenlijk ontbijt en kun je lekker relaxen in je vrije tijd en kletsen met andere vrijwilligers. Het team is ontzettend aardig en enthousiast en heel erg blij met de vrijwilligers die het project tot een succes maken. Je kunt ze alles vragen en vertellen, en zullen je zeker proberen te helpen als je ergens mee zit of een probleem hebt. Ook zijn een aantal gespecialiseerd in wild life en kunnen ze je erg veel vertellen over olifanten en de natuur. Het uitzicht vanaf base-camp en het dorp is onbeschrijfelijk mooi, je kijkt uit over een berglandschap en het lukt je niet om te stoppen met foto’s maken.
Als vrijwilliger moet je veel van dieren houden en open staan voor nieuwe culturen en een totaal andere manier van leven dan je thuis gewend bent. Het is een geweldige kans om Aziatische olifanten in het echt mee te maken en om Thailand op een hele pure manier te ervaren. Maar, geen olifanten ritjes of knuffels tijdens je verblijf en hopelijk ook niet ergens anders in Thailand. Spread the word, dieren verdienen een vrij bestaan!
Het was ontzettend goed en bijzonder om het olifantenproject in Thailand (Huay Pakoot) te zien en te ervaren. Ik was erg benieuwd hoe de sfeer zou zijn en of ik het gevoel zou hebben dat er ethisch gezien goed met de olifanten omgegaan wordt. In Zuid Afrika heb ik namelijk ook ‘animal rescue’ projecten gezien die zijn uitgegroeid tot een grote toeristische attractie. Gelukkig zag ik dat GVI echt gefocust is op het welzijn van de olifanten. Er wordt een heel belangrijk onderzoek gedaan waarmee GVI een doorbraak wil doen.
Het onderzoek wat ze nu doen houdt zich bezig met het verschil in gezondheid tussen wilde en semi-wilde olifanten. Het grootste probleem in Thailand is namelijk dat de regering het nog niet als ‘probleem’ ziet en olifanten dezelfde rechten hebben als een riool rat, bijvoorbeeld. Maar aangezien olifanten worden gebruikt voor hele andere redenen wil GVI hier iets in veranderen. Dit door te bewijzen dat de gezondheid van olifanten in gevangenschap drastisch minder is dan die van wilde olifanten. En dat door middel van dit soort ‘semi-wilde’ olifanten projecten de gezondheid van olifanten enorm wordt verbeterd. Ze zijn al een aardig eindje op weg en hebben al aardig wat data dat duidelijk bewijst dat een olifant gearriveerd in Huay Pakoot in Februari 2016, een enorme verbetering in gezondheid heeft ondergaan. Hopen dat het afgeronde onderzoek verandering gaat brengen in de rechten van olifanten in Thailand.
De Engelse lessen die gegeven worden aan de kinderen op de basisschool is iets wat GVI Chiang Mai net is begonnen. Ze merken dat in de kleine periode dat ze lessen geven, kinderen al kleine gesprekjes kunnen voeren. Erg effectief dus! Er hangt een ontzettend relaxte sfeer op base-camp, maar er wordt wel verwacht dat je je inzet voor het project. Wat ik erg goed vind. Maar tijd voor een gezellig praatje en wellicht een biertje is er ’s avonds altijd.
Heel veel plezier in Huay Pakoot, geniet van je tijd daar!
Lieve groetjes,
Lidy