single-travel_stories.php
App ons
Gratis magazine aanvragen
Mail ons
Afspraak maken
Aanmelden nieuwsbrief

Mijn tussenjaar in Afrika - Julka Marcek

Mijn hele leven heb ik geroepen: “In mijn tussenjaar ga ik naar Afrika!”. Toen ik daadwerkelijk een tussenjaar had, wilde ik mijn droom waarmaken. Ik had alleen geen flauw idee waar te beginnen, op internet worden zóveel gave projecten aangeboden in allerlei landen… Ik vond het erg overweldigend, soms kon ik door de bomen het bos niet meer zien. Wat ik wel wist, is dat ik met een organisatie wilde gaan die duurzaam vrijwilligerswerk aanbiedt. Ik heb namelijk veel negatieve verhalen gehoord over vrijwilligerswerk dat meer schade aanricht dan dat het opbouwt, iets waar ik absoluut geen deel van uit wilde maken.

Na verschillende organisaties en projecten uitvoerig bekeken te hebben, kreeg ik bij Activity International het beste gevoel. Ik heb veel vragen kunnen stellen aan de organisatie, kreeg op die vragen snel en uitgebreid antwoord en heb ook veel contact gehad met mensen die al in de door mij uitgekozen plaatsen waren geweest. Ja plaatsen, want ik kon niet kiezen tussen twee projecten in Tanzania op verschillende locaties. Namelijk op het moslimeiland Zanzibar en in Moshi, een plaats op het vaste land van Tanzania dat vlak bij de Kilimanjaro ligt. Als ik iets doe, kan ik het beter maar meteen goed doen!

Mijn ervaringen in Tanzania zijn geweldig geweest. Ik begon mijn reis in Zanzibar. Dit is een prachtig eiland, vol palmbomen en witte stranden. Vanuit Stonetown, de hoofdstad van Zanzibar, werd ik naar Jambiani gebracht. Hier zou ik de komende maand verblijven. Van ’s ochtends tot ‘s avonds was het programma goed gevuld. Elke dag kreeg je een heerlijk ontbijt bestaande uit ei, brood en vers fruit. Na het ontbijt ging je als vrijwilliger zijnde op de fiets naar de twee nurseryscholen. Je kunt dit het best vergelijken met pre-basisscholen. Ik gaf de seniors les, dit zijn kinderen die 5 á 6 jaar oud waren. De opbouw van de nurseryscholen was telkens hetzelfde, bestaande uit liedjes zingen, het controleren van de schriften en per week een onderwerp aanleren. Zo heb ik de onderwerpen kleuren, fruit, groente en beroepen behandeld. Het was zo leuk om met deze kinderen te werken. Wanneer ze eindelijk een nieuw liedje konden zingen of allemaal het fruit konden herkennen, maakte mij dat enorm trots.

Na de lunch gingen we naar Kidenga, de school waar lessen aan volwassenen waren. Er waren vier groepen, waarbij groep 1 het laagste niveau was en groep 4 het hoogst. Ik gaf groep 3 les, wat dus een erg gevorderde groep was. Elke week had ik diverse grammatica en een onderwerp te behandelen. Ik heb hier enorm van genoten. Het lesgeven aan volwassenen was uitdagend, maar ook heel erg verrijkend. Zo kon ik best wat controversiële vragen aan ze stellen, omdat hun Engels al op zo’n hoog niveau was. Dit lokte vaak veel discussie in de klas uit waar iedereen volop aan meedeed. En als ik ergens van houd, is het wel van een goede discussie! De voorbereidingstijd die je kreeg voor je lessen was zeker nodig! Gelukkig werd je goed begeleid door de project managers en kon je met vragen altijd bij hen terecht.

Verder heb ik in Zanzibar ook community projecten gedaan, zoals donaties uitdelen, de gewassen water geven, onkruid wieden (toch nog een hele klus met alleen een ouderwets houweel) en afval ruimen. In de laatste twee weken heb ik ook twee jongens van de Maasai stam les gegeven. Ze wilden enorm graag Engels leren, maar hun lees- en schrijfkwaliteiten waren nog niet goed genoeg om deel te nemen aan groep 1. Vandaar dat ik ze daar extra in begeleidde. Ik heb hier ook veel voldoening uit gehaald, het was geweldig om te zien hoe gemotiveerd ze waren en hoe erg ze alle hulp waardeerden. Daar zouden we in Nederland nog een voorbeeld aan kunnen nemen.

In de weekenden was je vrij van het project en die tijd heb ik zeker goed benut! Ik heb enorm veel leuke dingen gedaan, zoals een boottrip rond het eiland, dolfijnen en apen gespot, uit geweest, gezwommen in de blauwe (!) oceaan en naar de hoofdstad gegaan om het oude centrum te verkennen en souvenirs in te slaan.

Na een maand zat mijn tijd in Zanzibar erop. Afscheid nemen was moeilijk, maar gelukkig was het nog niet het einde van mijn reis. Ik ging namelijk nog door naar Moshi! Meteen toen ik uit het vliegtuig kwam, keek ik mijn ogen uit. Hier was geen enkele palmboom te bekennen, waren de vrouwen veel minder conservatief gekleed en was de grond droog, rood en stoffig. Wát een verschil met Zanzibar.

Ook in Moshi was mijn programma vol. ‘s Ochtends begon je óf met Engelse les geven aan volwassenen óf met het lesgeven aan leden van de Maasai stam in het lezen en schrijven in Kiswahilli, de officiële taal van Tanzania. Omdat ik de laatste twee weken van mijn tijd in Zanzibar les had gegeven aan twee leden van de Maasai stam, was ik geïntrigeerd geraakt door hun cultuur. Vandaar dat ik gekozen heb voor dit programma. Ik vond het een geweldige ervaring om hen les te geven. Ik had namelijk maar drie studenten in mijn groep, dus er was veel een op een contact. Ik heb hierdoor echt een band met ze kunnen opbouwen. Het lijkt misschien onmogelijk om les te geven in een taal die je zelf niet beheerst, maar dit is het niet. Kiswahilli is namelijk opgebouwd uit hele simpele klanken. Zo betekent “kiti” stoel en “baba” vader. Mocht je hier meer over willen weten, je kunt me zeker mailen!

Na het lesgeven aan de leden van de Maasai, gaf ik les aan 5 á 6 jaar oude kinderen, net als op Zanzibar. Omdat de projecten van dezelfde organisatie zijn, was de opbouw van de les precies hetzelfde, wat erg fijn was. Zo kon ik zonder al te veel moeite meteen een bijdrage leveren, zonder eerst een tijd te hoeven wennen.

Na de Nurseryschool was het lunchtijd en kregen wij drie keer per week Kiswahilli les. Ik vond dit erg leuk, want ik merkte dat ik steeds beter kon communiceren met de plaatselijke bevolking die het Engels nog niet zo goed beheerste. Dit waardeerden zij ook erg. Ik herinner me nog goed een oude vrouw met de respectvolle groet “shikamoo bibi” begroet te hebben, waarna ze een heel gesprek met me aanging. Gelukkig was er iemand zo aardig om toen alles voor me te vertalen. Na de lunch gaf ik Engelse les aan tieners, met de focus op toerisme. Dat is namelijk de sector waar ze later in wilden werken. Ik heb veel rollenspellen in mijn lessen gebruikt, wat altijd hilarisch was. Omdat ik zelf in de horeca heb gewerkt, om te sparen voor mijn reis, kon ik ze ook wat extra tips geven wat betreft werken in een restaurant.

Ook in Moshi heb ik veel leuke uitstapjes gemaakt. Zo heb ik een koffietour gehad, gehiked in de omgeving onder andere naar watervallen, een safari gedaan in Taranguire National Park en Ngorongoro Crater, een Maasai dorp bezocht en nog meer souvenirs ingekocht in Moshi.

Doordat Zanzibar en Moshi zo’n andere omgeving en cultuur hebben, heb ik het gevoel dat ik twee reizen in één gemaakt heb. Soms vragen mensen mij wel eens; welke plaats of project vond je nu het leukst? Maar daar is gewoonweg niet tussen te kiezen, beiden waren geweldig.

Ik heb het gevoel dat ik echt iets bijgedragen heb. Ik mocht er als vrijwilliger zijnde dan maar acht weken zijn, die weken hebben deel uitgemaakt van een twintig weken curriculum. En dat curriculum maakt het verschil. Het feit dat ik daar een onderdeel van ben geweest, is voor mij voldoende. Deze ervaring zal ik mijn leven lang koesteren en had ik voor geen goud willen missen!

 

 

Heb je vragen aan Julka? Je kunt haar mailen!

Stuur je mail naar Activity International en vermeld daarbij dat je een vraag hebt voor Julka. We zullen dan de e-mail zo snel mogelijk naar haar doorsturen.

Mail Julka!
#letsmakememories