single.php
App ons
Gratis magazine aanvragen
Mail ons
Afspraak maken
Aanmelden nieuwsbrief

Download Cat and Dog!

27-06-2017

Soms kom je mensen tegen waar je blij van wordt. Mensen die op dezelfde manier denken over bijvoorbeeld vrijwilligerswerk in het buitenland en hoe we het leven van de kinderen daar leuker en aangenamer kunnen maken. Maar ook hoe we hen kunnen helpen in hun persoonlijke ontwikkeling, want deze kinderen zijn uiteindelijk de toekomst van het land…. René Leisink is zo’n leuk mens die we tijdens een beurs tegen het lijf liepen. We werden meteen enthousiast over zijn verhaal én de leuke boekjes die hij gemaakt heeft.

Lees hieronder het verhaal van René en Elke en klik dan gauw door naar zijn website waar je zijn superleuke boekjes én atlas gratis kunt downloaden en mee kunt nemen naar het project waar je naartoe gaat. Succes gegarandeerd!

Spelenderwijs Engels leren: Cat and Dog helpen!

Cat and Dog boekjes

En een leuke wereldatlas voor kids met leuke verhaaltjes!

Cat-dog-world-atlas

De geboorte van Cat and Dog in Ghana – 2006

cat & dog elke & renéIn 2006 ben ik met mijn vrouw in Ghana geweest. In het dorpje Wulanyili (bij Tamale) hebben we drie maanden lesgegeven op het dorpsschooltje. Omdat de docenten aan het staken waren, draaiden we met zijn tweeën de school van 100 leerlingen. En tot onze schrik was er nauwelijks lesmateriaal aanwezig. We hadden slechts 5 lesboeken voor 100 leerlingen en bovendien sloot het niveau van deze boeken totaal niet aan bij het niveau van onze leerlingen, die van huis uit geen Engels spraken. Mijn vrouw heeft pedagogiek gestudeerd, ik heb zelf de pabo gedaan en ik werk als striptekenaar, dus het lag voor de hand om zelf ons lesmateriaal te maken. We zijn heel eenvoudig begonnen om de kinderen iedere dag zes woorden te leren bij een letter uit het alfabet. Toen we hiermee klaar waren hebben we de leerlingen een aantal belangrijke de werkwoorden geleerd. Na ongeveer acht weken waren de kinderen in staat om te lezen. We waren ontzettend trots op dit bereikte resultaat!

Maar toen vroegen we ons af waarom we de kinderen eigenlijk hadden leren lezen. In heel Wulanyili was geen leesboek te vinden! De poster over de landelijke verkiezingen was het enige ‘leesvoer’ in het hele dorp! Niet echt motiverend voor onze leerlingen! Daarom zijn we in onze vrije uren gaan werken aan een serie leesboekjes. De hoofdrol in deze leesboekjes was voor Cat & Dog, simpelweg omdat de kinderen de namen van deze twee dieren in de eerste week geleerd hadden. In de leesboekjes van Cat & Dog hebben we ons zoveel mogelijk beperkt tot de 200 woorden die onze leerlingen geleerd hadden, zodat het zo laagdrempelig mogelijk was. Het was prachtig om te zien hoe onze kinderen voor het eerst een echt verhaal konden lezen. Voor iedereen was duidelijk waarom we drie maanden lang zo hard ons best hadden gedaan.

Terug in Nederland ben ik verder gegaan met de Cat & Dog serie. Inmiddels heb ik 11 boekjes gemaakt volgens hetzelfde concept: leuke leesboekjes in eenvoudig Engels. Vanaf boekje 6 leren de lezers bovendien spelenderwijs per boekje nog wat nieuwe woorden. Cat & Dog is voor mij een echt hobbyproject, wat ik naast mijn gewone werk als striptekenaar doe omdat het me zoveel voldoening geeft. Uit eigen ervaring weet ik hoe prettig het is om als vrijwilliger wat lesmateriaal mee te kunnen nemen, dus daarom wil ik graag de boekjes met zoveel mogelijk anderen delen. In de hoop dat er nog veel meer leerlingen over de hele wereld leren lezen.”
René (en Elke) Leisink, auteur en tekenaar van de Cat and Dog reeks

 

#letsmakememories